Hlavní obsah
Psychologie

Gaslighting: Nejkrutější forma zpochybňování reality

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Annie Spratt (Unsplash)

Pokud gaslighting uplatňuje manipulátor na děti, vyrostou z nich nesebevědomí jedinci.

Jako gaslighting označujeme určitou formu manipulace a psychického zneužívání. Koho se týká a jak se projevuje?

Článek

Co je gaslighting

Samotný název gaslighting pochází z roku 1938. Odvozen je z divadelní hry britského scenáristy Patricka Hamiltona Gaslight, její názve v češtině zní Plynové lampy.

Tato hra byla následně i zfilmována a snímek se dočkal ocenění Oscarem. Ve filmu si hlavní role zahráli Ingrid Bergman a Charles Boyer. Příběh vypráví o citlivé a důvěřivé ženě, kterou její manžel manipuluje k přesvědčení, že je psychicky nemocná.

Psychology byl tento fenomén popsán až v 60. letech. Pachatel se tímto způsobem různými technikami snaží docílit toho, že oběť přestává věřit vlastnímu úsudku, paměti i vnímání reality jako takovému.

Jaký vliv má gaslighting na oběti

Objevovat se tento typ zneužívání může v rodině, v partnerském vztahu, ale i na pracovišti. Oběť trpí sníženým sebevědomím, je traumatizovaná, projevuje se u ní deprese a poškození duševního zdraví. Proto můžeme gaslighting označit za formu psychického týrání.

Pro oběť je přitom kvůli podlomení vlastní vůle mimořádně náročné se z toxického vztahu vymanit. Manipulátor je navíc nezřídka mimořádně charismatickou osobností, které není nijak složité podlehnout. V milostném vztahu je dále typické zahrnování partnera nadměrnou pozorností, péčí a vyznáváním citů. Zpočátku tak objekt manipulátora vůbec nemá pocit, že by měl zpozornět a cítit se jakkoli ohrožen.

Jak poznáme gaslighting

Gaslighting nelze považovat za cílenou taktiku, manipulátor tuto metodu často používá nevědomě. Proto je tím náročnější ho včas rozpoznat. Navíc nezanechává viditelné šrámy v podobě modřin a dalších zranění, těžko se tedy prokazuje.

Varovat by tak každého mělo především to, pokud protějšek, ať je to rodič, nebo partner, očividně lže a v jeho tvrzeních jsou rozpory. Slova se navíc v případě gaslightera značně rozcházejí s jeho činy. Kromě toho bude manipulátor svou oběť bude usilovně přesvědčovat, že jí lžou ti ostatní.

Objektivní názor třetí osoby však přitom může být tím nejdůležitějším, co nakonec otevře osobě, která se stala terčem zneužívání gaslightera, oči.

Kdo je gaslighter a jak se z jeho vlivu vymanit

Gaslighting je typickou technikou používanou zejména jedinci s narcistní poruchou osobnosti. Výjimkou není narcistní rodič, narcisem může být ale i šéf. Obvyklé totiž je, že se tyto typy osobností dostávají na společensky významné pozice. Kromě značně destruktivního vlivu na své okolí a sebestředného smýšlení je těmto jedincům vlastní agresivita a absence strachu. Kromě narcisů bývají gaslightery nejčastěji dále i psychopatické osobnosti.

Zneužívání však lze učinit přítrž. S dopomocí psychologa je možné se ze začarovaného kruhu manipulace vymanit. Oběť si má šanci uvědomit, že se dostala do spárů manipulátora a problematický vztah tak dokáže po rozpoznání jeho typických rysů ukončit.

Odejít z toxického vztahu je nezbytné. Gaslighting může být pomyslným předstupněm k týrání nejen psychickému, ale i fyzickému.

Zdroje

1) Co je gaslighting a jak na něj reagovat?

2) Znaky gaslightingu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz