Hlavní obsah
Zdraví

Menstruační hygiena včera a dnes: Jak šel vývoj s hygienickými pomůckami?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Monika Kozub (Unsplash)

Menstruace je spojena s krvácením.

Moderní doba umožnila ženám si zvolit, jakým způsobem budou nakládat se svým tělem a jaké hygienické pomůcky při menstruaci použijí. Víte, jaké menstruační pomůcky se používaly v historii a jaké jsou dnešní možnosti?

Článek

Jak se menstruovalo v historii

Ženy menstruují od počátku věků, byť naše předchůdkyně se během svého života musely potýkat s menším počtem cyklů. Rovněž menstruační pomůcky tak začaly řešit záhy. S těmi novodobými však měly tehdejší hygienické potřeby společného jen málo.

Používalo se zpravidla to, co měly ženy nejlépe k dispozici. Posloužil papyrus, zvířecí kůže, mechy či suchá tráva, vlna a jiné přírodní materiály. Jako nejvhodnější se však v praxi ukázaly být kusy látek, které už můžeme označit za jakési předchůdce dnešních vložek.

Menstruační pomůcky však byly vyhrazeny povětšinou bohatším ženám. V chudších kruzích bylo běžné krvácet volně. Menstruační krev se zachytávala do oděvu. Nosily se i speciální menstruační košile, oděv, který měl cípy na zavazování v oblasti mezi nohama.

Novodobá éra menstruačních pomůcek

V 17. století se pak objevily první látkové vložky. Stál za tím rozmach textilní výroby. Moderní tampony jsou pak záležitostí ryze novodobou, objevily se teprve ve 20. století.

Překvapivě menstruační kalíšky, které jsou v poslední době stále oblíbenější, nejsou takovou novinkou, jak by se mohlo zdát. První kalíšek byl patentován už v roce 1860. První prototyp však byl spíše jakýmsi menstruačním sáčkem.

Původní kalíšky však byly poměrně nepraktické, musely se nosit připevněné k pasu. Až rok 1903 je přiblížil současnému pojetí. Coke & Mallelieu si nechali patentovat pomůcku vyrobenou z pryže.

Udržitelné pojetí menstruace

V moderní době taktéž můžeme zaznamenat návrat jednoho z původních přírodních materiálů, jímž jsou mořské houby. Na trh se dodávají v podobě žluté či hnědé. Liší se od sebe tím, že hnědá houba nebyla při výrobě vyprána a obsahuje tedy přírodní barvivo.

Podobnou proměnou si prošly i konvenční vložky a tampony. Pro mnoho žen je udržitelné pojetí menstruace důležité. Na trhu jsou tak k dispozici menstruační tampony z biobavlny nebělené chlórem nebo látkové vložky.

Prožívat menstruaci s vědomím zodpovědného přístupu vůči sobě i okolnímu prostředí umožňují taktéž menstruační kalhotky. Kalhotky ze savého a nepropustného materiálu se nosí jako běžné spodní prádlo, slouží jako hygienická pomůcka nebo se nosí v kombinaci například s kalíškem.

Zdroje

1) Otázky a odpovědi kolem menstruace: https://www.webmd.com/women/ss/slideshow-period-questions

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz