Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Monogamie je pasé, otevřete svůj vztah novým možnostem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Deon Black via Unsplash

Nebojte se polyamorie, více lidí znamená více lásky

Každý z nás se někdy v životě dostane do situace, kdy je vyčerpaný a bez energie. Možná právě končíte stresující projekt v práci a potřebujete nabrat novou energii, jak vám může pomoci polyamorie?

Článek

Česká média nedávno obletěla zpráva, že bývalý náměstek ministra vnitra Lukáš Kolařík měl poměr se svou asistentkou, kterou měl následně i fyzicky napadnout. Nad tím se běžný český čtenář nijak zvlášť nepodivoval, to se prostě děje. Ovšem když vyšlo najevo, že se společně scházet měly osoby 3 - Kolařík, jeho asistentka a jeho manželka, byl oheň na střeše. Myšlenky na to, že s asistentkou měli poměr oba dohromady, nenechaly zabedněné Pepíky a Jarušky spát. Polyamorie je přitom jeden z možných a často úspěšných způsobů, jak ustát partnerskou krizi.

Stojí za tím církev a ekonomika

První lidé na planetě se řídili pouze svými přirozenými pudy. Jednu jeskyni nesdíleli pouze jeden muž s jednou ženou a jejich potomky. Pak ale přišly kulturní změny, které ve velkém korigovala církev. Bylo třeba vychovat si poslušné ovečky, které budou žít spořádaný život. Z ekonomického hlediska dávalo manželství pouze dvou lidí také smysl. Vyřešily se tak problémy dědictví majetku. Monogamie pro nás tedy není přirozená, je to zkrátka kulturní norma, na kterou jsme si za ta staletí zvykli, jak o tom hovoří i psychoterapeut Jan Vojtko.

Partneři v polyamorii jsou schopni otevřené komunikaci

Každý pár si po čase projde krizí, a ne všichni ji dokážou ustát. Často se tyto krize řeší lhaním, nevěrou a nakonec dojde až k rozchodu partnerů. Nic takového se ovšem v polyamorním vztahu nemůže stát. O těchto věcech všichni partneři otevřeně mluví, vědí, na čem jsou. Sdílí své zážitky a dojmy s jinými partnery mezi sebou, povídají si o svých pocitech a mohou společně zažívat nová dobrodružství. Jednoduše řečeno, ve vztahu se nenudí.

V polyamorii není prostor pro podvádění. Podle Christophera Gottwalda z německého sdružení PolyAmores Netzwerk je polyamorie založena na čestnosti, sebepoznání a otevřenosti. Je to cesta za svobodnějším životním stylem.

Klíčem k úspěšnému poly vztahu je právě otevřenost. Lidé se nestýkají s jinými lidmi bez vědomí partnerů a činí tak jen v případě, že současný partner či partneři jsou s tímto stavem obeznámeni a souhlasí s ním. Tímto se ze vztahu vytrácí vše negativní, s čím se běžně potýkáme, jako nepochopení, pocit nedostatečnosti a žárlivost.

Otevřením vztahu přemůžete partnerskou krizi

Je tolik možností, jak si (nejen) milostné soužití s partnerem okořenit a přiučit se něco nového, jen je prostě třeba experimentovat. Vyzkoušejte třeba cuckolding. Ten spočívá v tom, že jeden z partnerů má po předchozí domluvě pohlavní styk s někým jiným, přičemž ten druhý z páru se dívá. Muž tak může například sledovat, jakým způsobem dokáže uspokojit jeho ženu někdo jiný.

Pak je tady sex ve třech. Muži často přemýšlejí nad otevřením vztahu jako nad možností mít v posteli dvě ženy. Studená sprcha přichází ve chvíli, když si uvědomí, že neumí uspokojit ani jednu ženu, natož dvě. Pokud do toho půjdete, měli byste si být v posteli jistí. Můžete třeba využít i služeb sexuálních koučů, pokud vám nevadí investovat větší finance, a naučit se, jak na to. Ani ženy se mnohdy nebrání tomu pozvat k sobě společníka či společnici. Mnohdy ale přichází nervozita z toho, že by se to někdo v okolí mohl dozvědět, a za to se stydí. Proto může být trojka například příjemným zpestřením dovolené v místě, kde vás nikdo nezná.

Co nás od nových dobrodružství často odrazuje, je strach. Strach se vůči partnerovi projevit a sdělit své touhy, strach, že to naruší vzájemné soužití. Přitom ale není důvod k obavám, jdete-li do toho oba naplno, naopak může být vaše milostné soužití mnohem kvalitnější.

Zdroje:

1) My a mýty: Na monogamii jsme zvyklí. Nedovolíme si ani přemýšlet jinak https://denikn.cz/366507/my-a-myty-na-monogamii-jsme-zvykli-nedovolime-si-ani-premyslet-jinak/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz