Hlavní obsah
Zdraví

Otazníky kolem menstruace: Na co se Vás dcera může zeptat a co jí máte odpovědět?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Janosch Lino (Unsplash)

Mladé dívky mají spoustu otázek.

Menstruace představuje pro slečnu zásadní životní okamžik. Provází jej však i řada pochybností a otázek. Které jsou ty nejčastější?

Článek

Kdy dostanu první menstruaci

První menstruace může přijít velmi brzy, některá děvčata se jí dočkají už v 9 letech. Průměrně však přichází mezi 12. a 14. rokem. Věk první menstruace se v čase spíše snižuje. Nejpozději by dívka měla dostat menstruaci mezi 15. až 16. rokem.

Věk první menstruace je velmi individuální souhrou řady faktorů. Vliv má strava, prostředí i genetické dispozice. Předpovědět se proto nástup první menstruace s určitostí nedá. Pokud již dívce rostou prsa a pubické ochlupení, lze menstruaci očekávat asi za 2 roky.

Ještě jsem „to“ nedostala

Často v tomto věku trápí slečny zejména otázka, jak je možné, že kamarádky už menstruují a ony „stále nic“.

Pokud není slečně více než 15 let, je to zcela normální. Jestliže menstruace nepřijde ani kolem 16. nebo 17. narozenin, je již vhodné vyhledat lékaře. Příčinou může být i vývojová vada, například nedostatečně vyvinutá děloha.

Mám menstruaci nepravidelnou, co s tím?

Zpočátku jsou nepravidelnosti v cyklu normální. Lékaři uvádí, že to může trvat cca 3 roky, než dostane dívka menstruaci pravidelně.

I dospívající dívky se mohou potýkat s nepravidelnostmi v cyklu. K nejčastějším patří oligomenorea, polymenorea, hypermenorea, juvenilní metrorágie a primární amenorea. Příčinu potíží stanovuje lékař, který navrhuje i vhodnou terapii. Může to být terapie hormonální, anatomické poruchy se řeší chirurgicky.

Jak řešit bolesti a křeče?

Některé slečny omezuje menstruace prakticky v běžném životě, mnohdy nemohou jít ani do školy. Nadměrně bolestivá menstruace se označuje jako dysmenorea. Obvykle postihuje spíše mladší dívky.

Lékaři obvykle doporučují pro zmírnění bolestí užívat analgetika, ale především si nastolit klidový režim, tedy hodně odpočinku, mírný pohyb, případně aplikovat teplo ve formě teplých koupelí a obkladů. Účinnou úlevu poskytnou také masáže břicha a oblasti beder.

Z doplňků stravy lze užívat hořčík, vhodné je i pití bylinných čajů, případně užívání preparátů s fytoestrogeny či jinými složkami, které mohou pomoci stabilizovat hladiny hormonů.

Můžu používat vložky/tampony/menstruační kalíšek?

Každá dívka si může vybrat takovou hygienickou pomůcku, která jí vyhovuje. U děvčat to na počátku mohou být vložky. Manipulace s nimi je nejjednodušší. Mnoho slečen k nim přivedou jejich maminky, které samy tento způsob ochrany preferují.

Chce-li ale dívka vyzkoušet něco jiného, je to v pořádku. Žádná fyziologická omezení nejsou dána, a to ani tehdy, pokud dosud neměla pohlavní styk. Panenská blána je velmi pružná, nejmenší velikost tamponů či menstruačního kalíšku je proto bez problémů použitelná.

Kdy se vypravit poprvé na gynekologii?

Časným důvodem pro návštěvu gynekologa je očkování proti HPV. To se provádí mezi 13. a 14. rokem věku. Klasické gynekologické prohlídky v tomto věku nezbytné ještě nejsou. Dívka obecně může být na gynekologii registrována od 15 let. Lékaři se přimlouvají za to, aby se na návštěvu vydala už po své první menstruaci.

V pubertálním období jsou dívky však obvykle stydlivé, nejisté z toho, co je u lékaře čeká a zda nebude vyšetření bolet. Dokud tak vyloženě nemusí, prohlídku odkládají. Řadu z nich do ordinace přivede až potřeba nechat si předepsat antikoncepci.

I to považují někteří gynekologové za dostačující. Varují však, aby každá dospívající slečna neprodleně řešila jakékoli abnormality a nestyděla se jít do ordinace kdykoli, když má problém.

Zde by měla být nápomocná především maminka, která pomůže dceři vybrat schopného, ale zároveň citlivého a empatického odborníka a zodpovědně s dcerou posoudí, zda si přeje docházet k lékařce či k lékaři.

Zdroje

1) Často kladené otázky o menstruaci: https://www.webmd.com/women/ss/slideshow-period-questions

2) 8 otázek o menstruaci, na které jste se chtěli zeptat: https://www.healthline.com/health/period-questions-you-always-wanted-to-ask

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz