Hlavní obsah
Umění a zábava

Za Vánoční sliby 2 roky natvrdo - Na co si dát o Vánocích pozor, abyste neporušili zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ali Pazani (Pexels)

Po porušení zákona se budete jen tiše tisknout k medvídkovi.

Vánoce jsou něžným a láskyplným obdobím kostí zapíchnutých v krku a ožehnutých záclon. Kterým činnostem byste se zaručeně měli vyhnout, pokud si tuhle idylku nechcete zkazit?

Článek

§ 198 Týrání svěřené osoby (odnětí svobody 1 až 5 let) – Tu polévku dojíš

Děti sabotují vaše snahy o dokonalé Vánoce, které nutně musejí obsahovat lití olova, konzumaci rybí polévky a asi 1459 dalších tradic, o kterých netušíte, co znamená? Pamatujte, že nezáleží na tom, jak, ale s kým. Pokud tak vaše rodina odmítá bramborový salát, v zájmu zachování vlastního duševního zdraví ustupte, sváteční hranolky jsou taky fajn.

§ 216 Legalizace výnosů z trestné činnosti (odnětí svobody až 4 roky) – Děti mají toho Mikuláše stejně moc

Nestíháte a s nosem v klávesnici a třetím hrnkem kávy „v žíle“ se snažíte dodělat resty. Večer tak chodíte tajně dětem ujídat mikulášskou nadílku, jelikož zmizení osmadvacátého adventního kalendáře stejně nepoznají. Vy to poznáte po Novém roce na knoflíčku u džín dobře, takže zpomalte. Třiatřicátý druh cukroví stejně nikdo u vás doma neocení.

§ 171 Omezení osobní svobody (odnětí svobody až 2 roky) – Nikam, rodina má být na Vánoce pohromadě

Reklamy nám už od října do mozku vší silou vypalují ten správný obraz vánočních svátků. Některé příbuzné však chcete vidět jen při příležitosti toho, až jim budete oznamovat, že se na příštích dvacet let stěhujete do Austrálie. Ani Vánoce nejsou omluvenkou pro rozkošně toxickou matku, cholerického otce nebo rozmazlenou sestru, které nemůžete vystát. Vidět se s nimi nemusíte.

§ 145 Těžké ublížení na zdraví (odnětí svobody až 10 let) – Snědl jsem toho salátu teprve půl kila

Matka, tchyně i všechny další příbuzné se jak na povel vrhají do kuchyně a zásobují vás takovým množstvím potravy, která by na příštích pět let nakrmila celý africký kontinent. Ochutnat můžete, vyhněte se ale bezmyšlenkovitému uzobávání. Pamatujte, už Karel Jaromír Erben věděl, že: „A zlatoušky na stěnu tomu, kdo se postí.“

§ 205 Krádež (odnětí svobody až 2 roky) – Vrať mi ten ovladač

Poslední zbytky mentální kapacity jste vyčerpali u balení dárků a těšíte se tak na Popelku, kterou toho času uvidíte teprve po milionté. Pohádky samozřejmě k Vánocům patří, ale co kdybyste využili volných dnů k tomu, abyste vyrazili na procházku? Alespoň si nebudete po svátcích připadat jako poctivě nafouknutý Zepelin.

§ 149 Mučení a jiné nelidské a kruté zacházení (odnětí svobody až 5 let) – Do obchodu nejdu

O Vánocích je čas začít razit heslo: „Co nemám, to nepotřebuju.“ Ať už se to týká vajíček do bramborového salátu, svíček na sváteční stůl nebo manžela. S těmi šestatřiceti konzervami, které jste v předsváteční panice nakoupili, určitě několik málo dní přežijete. Sebevražda se dá spáchat i méně trýznivými metodami než návštěvou obchodu ve vánočním období.

§ 152 Šíření nakažlivé lidské nemoci (odnětí svobody až 3 roky)– Dobrá nálada je prostě povinnost

V období Vánoc vás mají náhle všichni od pošťáka přes prodavačku v trafice usilovně rádi. I toho nejotrlejšího cynika dojme k slzám vzteku průměrně 368× do minuty zopakovaná nejmenovaná televizní reklama s děvčátkem a divokým čuníkem. Zkrátka během svátků se dobrá nálada na lidi lepí jako vosy na špatně umytou nádobu se svářákem.

§ 168 Obchodování s lidmi (odnětí svobody až 10 let) – Když na Boží hod rodiče, tak na Štěpána tchyně

Jakmile se 24. prosince večer slavnostně zhroutíte pod nazdobený jehličnan, sundáte ze záclon děti a kočku, zakážete jim pozřít balicí papíry (kočka) a lézt na stromeček (děti i kočka), vytahujete diář a začínáte plánovat vánoční logistickou misi s názvem „tour de příbuzní“. Vidět o Vánocích své blízké je fajn, ale není nutné si udělat z volných dní maraton. Slibte všem, že dorazíte na návštěvu později.

Ať už se rozhodnete při vyhýbání se trestné činnosti pro jakoukoli strategii, přeji vám klidné a pohodové Vánoce. Ať vám to nepadne na hlavu.

Zdroje

1) Trestní zákoník

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz