Hlavní obsah
Názory a úvahy

Za zlatem se skrývá stín: Je hokejové vítězství skutečně triumfem celého národa?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pragmen, CC0 skrze Wikimedia Commons

Kdo v hokeji vyhrává? Pouze hráči a občas i sponzoři, nikdo jiný.

Ano, čeští hokejisté dokázali něco fantastického. Po dlouhých 14 letech zvedli nad hlavu trofej pro vítěze mistrovství světa a vyvolali vlnu euforie po celé zemi. Jejich triumf si bezpochyby zaslouží uznání a oslavy, ale buďme opatrní.

Článek

Nedávný triumf české hokejové reprezentace na mistrovství světa vyvolal vlnu euforie a oslav po celé zemi. Zatímco fanoušci s hrdostí zdvihají trikolory a skandují jména svých hrdinů, někteří z nás se nemohou ubránit pocitu neklidu. Je toto vítězství skutečně naše? Můžeme se bezostyšně pyšnit úspěchem, ke kterému jsme nijak nepřispěli?

Ano, je pravda, že naši hokejisté odvedli skvělou práci. Podali heroický výkon a zaslouženě si odnesli zlatou medaili. Jejich bojovnost, odhodlání a sportovní duch si zaslouží bezmezný respekt. Ale co my, obyčejní fanoušci? Jaký byl náš podíl na tomto vítězství? Sledovali jsme zápasy v televizi, oblekli jsme si dresy národních barev a skandovali jsme povzbudivé pokřiky. Ale to je vše? Stačí to k tomu, abychom se cítili jako vítězové?

Mnozí z nás se spokojí s rolí pasivních pozorovatelů. Sledujeme hru z pohodlí gauče a kritizujeme každý neúspěšný pas nebo chybnou přihrávku. Máme plné ústa moudrých rad a taktických pokynů, které bychom trenérovi rádi sdělili. Ale co děláme pro rozvoj hokeje v naší zemi? Chodíme na stadiony a podporujeme mládežnické týmy? Zajímáme se o práci hokejových akademií a klubů? Aktivně se zapojujeme do dění v hokejovém prostředí?

Ne, bohužel většina z nás to nedělá. Spokojíme se s pozicí pouhých fanoušků, kteří očekávají vítězství, ale nechtějí pro něj zvednout prst. A tak se stává, že slavíme triumfy, na kterých nemáme žádnou zásluhu. Jsme jako paraziti, kteří se živí slávou druhých, aniž bychom sami přispěli k jejich úspěchu.

Vítězství v hokeji by mělo být impulzem k zamyšlení. Místo bezmyšlenkového jásání bychom se měli zamyslet nad tím, co můžeme udělat pro to, aby se hokej v naší zemi i nadále rozvíjel a dosahoval dalších úspěchů. Podporujme mládež, aktivně se zapojujme do hokejového prostředí a buďme hrdí nejen na výsledky reprezentace, ale i na vlastní přínos pro tento krásný sport.

Pokud se naše „fanouškovství“ omezuje pouze na sledování vrcholových turnajů a oslavy vítězství, pak je s pocitem hrdosti namístě spíše pokora. Ano, můžeme s hrdostí říct, že „jsme Češi“ a že „náš“ hokejový tým je nejlepší na světě. Teprve tehdy, když se hokej stane záležitostí nás všech, a ne jen hrstky vyvolených, budeme moci s čistým svědomím říci: „Ano, toto vítězství je naše!“

Zdroje:

1) Česko vyhrálo mistrovství

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz