Hlavní obsah
Názory a úvahy

A je po Vánocích. Zase jste se snažili zbytečně, filmy to říkají jasně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jasmína Esterová

Předvánoční čas je spojen se stresem, nedostatkem času, hádkami mezi blízkými… Někteří si dokonce ve snaze potěšit své blízké berou nevýhodné půjčky, aby jim koupili hodnotný dárek. Ale opravdu to za to stojí?

Článek

Vánoce jsou u nás zvláštním časem. Povinně se setkáváme s těmi, kteří nás přes rok vůbec nezajímají, na poslední chvíle honíme termín u nehtařky a kadeřníka, abychom vypadali perfektně - ačkoliv zároveň počítáme s tím, že se budeme nezdravě přejídat a něco málo přibereme. A pak je najednou konec.

Stres, nervy a hádky

Když skončí vánoční svátky a přijde podivné prázdno mezi Vánoci a Silvestrem, vážně si řekneme, že všechen ten stres za to stál? Pořád se domníváme, že musíme mít vše perfektní a hádky u štědrovečerní večeře s rodinou považujeme takřka za standard. Jen se zamyslete nad kultovními filmy, které televize opakují každý rok. Většina z nich je postavena na hádkách a stresu celé rodiny. A pak se na sociálních sítích tváříme, že prožíváme svátky klidu a míru.

Opravdu je někdo, kdo si tohle vánoční období plné návštěv a nezřízeného utrácení užívá? Nebo se jen těší na to, že si konečně odpočine od práce a po třech dnech zjistí, že to vůbec. ničemu nebylo?

Zase je po všem

Je středa, zase začínají zvonit telefony, většina lidí už nemá volno a svět se točí dál. Je to zvláštní, tolik příprav, peněz a k čemu? Dočkáme se někdy toho, že Vánoce nebudou jen konzumním svátkem plným falešné radosti?

Nějak se nemůžu zbavit pocitu, že z toho kolotoče plného povinností, falešných plánů a ambicí, že se něco konečně změní, není úniku. A že Vánoce jsou jen zástěrkou, abychom si alespoň jednou ročně udělali čas na ty, které pro nás obvykle nejsou priorita. Není to vlastně šílené, tenhle svět?

A není už vlastně načase sundat strom, který nám v obýváku akorát překáží?

Zdroj: úvaha autorky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz