Hlavní obsah
Lidé a společnost

Alkohol na mateřské? U nás normální, matky to označují za svůj způsob přežití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Vynechme mateřskou, ačkoliv se u nás jedná o zažitý pojem. Největší litry alkoholu protečou pravděpodobně na rodičáku! Ve chvílích, kdy se dítě začne plně projevovat a vyžaduje maminky pozornost. A na Instagramu vás ještě pochválí.

Článek

Pít víno je cool - alespoň tak to vypadá na sociálních sítích. Nedávno zveřejnila jedna maminka video na TikToku, kde pije alkohol a dítě se jí ptá: „Maminko, a ty bys bez vína umřela?“ "Jasně, že ne, odpovídá maminka. „Ale možná bys umřel ty.“ Sakra. A to někomu připadá normální?

Co kdyby to dítě potřebovalo záchranku?

Matky na Instagramu sdílejí, jak se těší, až si nalejou, prý by bez toho tu mateřskou nedaly. Není tohle společenský problém, který vlastně mlčky schvalujeme? Pokud budeme respektovat, že výchova dítěte je náročnou disciplínou a někdo může v alkoholu vidět svůj ventil - což už je samo o sobě šílené -, co situace, kdy by dítě v noci potřebovala zásah lékaře? Odvézt do nemocnice?

Matka nemůže řídit, protože pila? Matku neprobudí dětský pláč, protože "spí jako dudek"? Matce nevadí, že je při každodenním pití alkoholu unavená ještě víc, než kdyby si šla lehnout s meduňkovým čajem? Co ten alkohol tělu vlastně dává dobrého?

Alkohol se stává normou

A to nejsou jen malé TikTokerky, které naprosto s přehledem normalizují alkohol na mateřské - případně rodičovské dovolené. To jsou i velcí influenceři, kteří si rádi dělají legraci z toho, že aby přežili další den doma, musí si nalít už v poledne. Bez ohledu na soudy ohledně jejich pití či nepití, například 3v1 si postavily takřka kariéru na tom, že sklenka dobrého vína zachrání jakoukoliv situaci.

Kdo má něco proti dobrému brunchi nebo horské snídani, kde si dáte sklenku vychlazeného prosecca. Ale vážně to musíme mít zažité jako normu pro ty, kteří vychovávají další generaci?

Možná, že kdybychom nebyli k alkoholu jako společnost tak tolerantní, napadlo by nás druhému říct - hele, to vážně není normální, že tolik piješ, zamysli se. Ale vážně už jste tohle Čecha někdy slyšeli říct? Pivo a víno, dva naše národní klenoty, na které nám nikdo sáhnout nesmí.

Přesto by měl konečně někdo veřejně vystoupit a říct - hele, jo, máš malé děcko, které se možná nechová vždy podle tvých představ, výchova umí být náročná. Ale zmatlat se každý večer u televize není řešení…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz