Hlavní obsah
Lidé a společnost

Alkohol na rodičovské dovolené. Způsob přežití, nebo zavržení hodný čin?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Je konzumace alkoholu matkou na rodičovské dovolené národně schvalovaným chováním, nebo by taková žena zasloužila trest?

Článek

Nedávno jsem četla na Seznamu článek, který pojednával o pití alkoholu na rodičovské dovolené. Autorka v něm poukazovala na to, že dnešní matky rády holdují alkoholu, většinou v podobě vína a je jim to schvalováno. Autorka článku také zmínila svůj nesoulad s touto skutečností. Jako matka tří dětí v současné době na rodičovské dovolené s dvojčaty bych také ráda k tomuto tématu přispěla svým troškem do mlýna.

Ano, také si myslím, že v dnešní době se mnoho žen na rodičovské dovolené rádo přitulí místo k manželovi ke sklence vína. Často se tak děje každý den. Respektive každý večer. I já jsem patřila k ženám/matkám, které si po uložení divé zvěře nalily sklenku bílého/červeného/růžového/ a oslavily, že ve zdraví přežily další den. Po nějaké době mi došlo, že takhle to dál nejde. Každovečerní sklenička vína mi začala lézt do kil a do peněz. Už si nejsem jistá, která z těchto dvou skutečností byla ta převažující, když jsem se rozhodla tuto tradici značně omezit. Jako nezodpovědná matka nebo jako alkoholik jsem si nicméně nepřipadala. Ovšem, který alkoholik si tak připadá, že? Nejsem si jistá, jestli lze tato alkoholová zhýralost vůbec nějak obhájit. Pravdou je, že maminky od více dětí to nemají lehké. Ale kdo to má lehké! Každopádně kdo nezažije, neví. Proto my vadí, když mi někdo s jedním dítětem nebo dokonce úplně bezdětný vykládá, jak to mám nejlépe dělat. Těžko se dá soudit nebo srovnávat něčí situace, když život toho souzeného nežijeme. Navíc každé děťátko je individuální, jedinečné. Stejně tak i my ženy. Tudíž jedna maminka se třemi dětmi to může zvládat levou zadní, zatímco druhá je na pokraji svých sil. Znám i několik maminek, které pravidelně navštěvují psychologa, aby jim pomohl zvládnout rodičovskou dovolenou bez psychické újmy. Jiné maminky zase pravidelně navštěvují vinotéku. Každá holt děláme, co můžeme a co nám náš rozpočet dovolí, abychom z toho vyvázly ve zdraví.

Nejsem tady, abych někoho soudila, to mi nepřísluší. Nechci se tedy tímto článkem nikoho dotknout. Berte to jako mou subjektivní lehce s nadsázkou pojatou úvahu. Možná vás to přivede k zamyšlení, možná ke smíchu. Někoho to může i přes to urazit nebo pobouřit a i to je v pořádku. Předchozí dvě varianty však doporučuji spíš.

Ono také záleží, jestli si ta maminka nalije sice každý večer, ale jenom jednu skleničku vína, nebo pobíhá s kolkovanou lahví po bytě už od svítání. Bohužel, znám i ty případy, kdy maminka skutečně konzumovala alkohol závodně a tam by věru bylo na místě nějaké opatření. Nechci tady každovečerní popíjení vína glorifikovat, ale dokážu ho pochopit. Navíc si nemyslím, že to nutně znamená, že pokud matka na rodičovské dovolené holduje večerním dýchánkům se skleničkou, takže to provozovala již v těhotenství a během kojení. Dokud je to děťátko bezpečně v břiše nebo je to ještě malé miminko, které většinu dne prospí, není třeba užívat 2 dcl červeného co by lék na nervy. Na druhou stranu, kdy už je ta maminka natolik psychicky vyčerpaná a ví, že jí ta sklenička večer opravdu uleví, není to přeci jen lepší řešení než se cpát lexaurinem?

Někdo by mohl namítat, že žena, která si večer dá skleničku vína, pak nemůže poskytnout dítěti pomoc v případě potřeby, jako je například transport do nemocnice. Pokud tady budeme hovořit skutečně o jedné skleničce vína, dá se předpokládat, že ji dospělá žena, vystřízlivý cca do dvou hodin. Pokud by dítě potřebovalo zachránit dřív, můžeme počítat ještě s otcem dítěte (pokud je), jestliže si ovšem také nepřihnul společně a svorně se svou ženou, případně s kýmkoliv jiným. A co maminky, které nemají řidičák? Jistě jich v dnešní době není mnoho, ale určitě by se nějaká našla. Také nemůže dopravit osobně svoje dítě do nemocnice, je proto špatná matka? Avšak dojde-li opravdu na situaci, že během noci se zdravotní stav dítěte zhorší natolik, že vyžaduje okamžitý převoz na pohotovost, stejně se ve většině případů volá rychlá záchranná služba, ať už si maminka večer tu skleničku dala či nikoliv. Problém může vzniknout, pokud to ta žena s alkoholem přežene, tvrdě usne a ani pláč dítěte ji nevzbudí. Takže ono není pití alkoholu jako pití alkoholu. Každá to máme trošku jinak, a tak můžeme být po jedné skleničce víceméně schopná či už neschopná. Já bych asi prohibici na rodičovskou dovolenou neuvalovala.

Zaujal mě také názor, že děti si děláme přeci proto, že je chceme, a tak o ně pečujeme s radostí a s láskou a nestěžujeme si na to, že jsme z toho vyřízené a unavené nebo jakkoliv jinak podrážděné. S tím souhlasím. Jistě si alespoň většina z nás pořídila dítě dobrovolně. Na druhou stranu, kdybychom opravdu věděly, do čeho jdeme a mohly si prožít jeden jediný den ve své vlastní kůži při péči o své budoucí tři děti, možná bychom si rozmyslely už to první nebo minimálně ty další dvě. Ovšem to bychom jako lidstvo došli rychle k záhubě. Opět znám maminky, které jsou úžasné, mateřství si užívají na 100% a plnými doušky, jsou nadšené, spokojené a děti je nijak nevysávají, spíše naopak, nabíjí je. A znám taky ženy, které dokáží v pohodě zaparkovat. Jinými slovy chci říct, každá jsme jiná a každá nemusí mít nutně to mateřství vrozené jako svoji nejlepší schopnost. A i přesto, že jsme ty děti chtěly (asi nějaký vrozený pud) a nadevše na světě je milujeme a nikdy bychom je za nic jiného nevyměnily, jsme zkrátka večer unavené a jsme rády, že konečně spí. Navíc já osobně bych mohla namítat, že dobrovolně jsem si pořídila první a druhé dítě, to třetí byl bonus. Zrovna totiž probíhala akce jeden plus jeden zdarma. Dvojčata jsem si nevybrala, přesto je mám, jsem za ně moc ráda, ale je to skutečně vyčerpávající. A jsou dokonce i maminky, které mají trojčata a vícerčata a nebo více dětí než tři. Nebo samoživitelky. Před těmi všemi klobouk dolů. A jestli vám holky, pomůže večer sklenička vína, abyste z toho vyšly v psychické pohodě, tak já nemám nic proti.

Alkohol je metla lidstva, proto ho pijme, ať neubližuje druhým.

A co si na o daném tématu myslí umělá inteligence? Zeptala jsem se jí a níže cituji.

„Pití alkoholu na rodičovské dovolené může být vnímáno různě v závislosti na kontextu a množství. Je důležité si uvědomit, že rodičovská dovolená je čas strávený s rodinou a péčí o děti, a alkohol by měl být konzumován s mírou, aby nedošlo k negativnímu dopadu na bezpečnost nebo pohodu dětí. Pokud je pití alkoholu součástí relaxace rodičů a neovlivňuje jejich schopnost efektivně pečovat o děti, může to být způsob přežití v náročné situaci. Nicméně, pokud je pití alkoholu přehnané nebo vedoucí k nebezpečnému chování, může to být považováno za nevhodné a mohlo by vést k zavření hodným činem. Každá situace je individuální a důležité je najít zdravou rovnováhu a prioritizovat bezpečnost a pohodu rodiny.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz