Hlavní obsah

Celé Česko lituje, že se na FF UK střílelo před Vánoci. Co je to vlastně za argument?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VitVit, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

My Češi máme jednu úžasnou vlastnost - jakmile se něco děje, jsme tam. Vyjadřujeme se ke všemu. K politice, světovému míru, inflaci, politikům. A teď k obrovské a nepochopitelné tragédii, která včera zasáhla FF UK. A možná bychom neměli.

Článek

Nejen, že je na internetu každý odborník, a dokonce ví, jak měla policie zásah vést. Také se objevují komentáře (zejména na sociální síti TikTok), kde je každý druhý příbuzný mrtvého nebo zraněného. A u některých je jasné, že si tím jen zvedají dosahy profilu. Možná je načase mlčet. Možná, že bychom v sobě měli najít úctu k celé situaci, které nemá žádný precedent.

Vánoce, Vánoce, pořád Vánoce

Jeden argument se opakuje stále dokola - jaká tragédie, že se to stalo před Vánoci. Proboha. Rodiče zesnulých studentů by to bolelo méně, kdyby to bylo v létě? Byl by jejich strach, když čelili situaci, o které nikdo z nás neví ani procento, menší po Novém roce? Proč máme vůbec potřebu k něčemu takovému uvádět, že se to stalo před Vánoci?

Nezáleží na tom, kdy se to stalo. Záleží na tom, ŽE SE TO STALO. Že je to obrovská tragédie, která ovlivní rodiny. Ovlivní život na FF UK. Ovlivní chování studentů ve školách. Možná ovlivní bezpečností opatření v Česku. Mnohým zatrnulo, že je něco takového možné. Znají to z filmů, snad i z té Ameriky, o které se stále mluví.

Myslete na přeživší

Jsme otrkaní, protože se nás to netýká. Někde tam venku jsou lidi, kteří si kladou otázku, proč právě jejich dítě. Proč máme na všechno názor, proč si ze všeho uděláme vlastní pravdu? Dnes jsou všichni zarmoucení, ale zítra zapomenou. Možná za týden. Kdo dnes sleduje dění na Ukrajině? Kde jsou ti, kteří si na Instagram onen únor psali, že se bojí o své děti? O mír ve světě? Vědí tito jedinci, co se tam teď vůbec děje?

Můžeme být otřesení, můžeme vyjádřit soustrast - VYJÁDŘIT, ALE NEPŘÁT. To jenom taková malá poznámka k našim influencerům… Ale nedělejte si z toho vlastní téma jako obsah na sociálních sítích, nechte to ty, kterým se ze dne na den změnil život, trochu vstřebat. Dejte jim prostor. Ono to nikdy nepřebolí, ale někde tam venku jsou lidi, které teď bolí každý kousek těla, pláčou už několik hodin nebo se v nemocnici modlí, aby jejich příbuzný přežil. Vaše „Proboha, šel jsem zrovna kolem, co se všechno mohlo stát.“ nikoho nezajímá. Nic se vám nestalo. Měli jste štěstí. Někteří ho neměli. Vykašlete se na dlouhé přednášky na sociálních sítích a vyjádřete jim úctu tak, že prostě jednou budete mlčet. Těm, kteří probděli minulou noc, je jistě úplně jedno, že jsou Vánoce. A když už, tak litujte ty, kteří padli za oběť šílenci se zbraní. Nelitujte rodiny, že mají zkažené Vánoce. To je úplně mimo.

Zdroj: úvaha autorky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz