Hlavní obsah
Názory a úvahy

Chlap k porodu patří. Bez ohledu na to, co tam dole uvidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Kde jsme vzali přesvědčení, že chlap je unikátní neschopný druh, který musíme před vším chránit? Nebo jim snad pořád budeme tvrdit, že děti nosí čáp?

Článek

Důvodu, proč si chlapa vzít k porodu, je nespočet. Za prvé tam jako žena rozhodně nechcete být sama. Kolikrát už jste v takovém deliriu, že nejste schopny řešit důležité věci. Měl by tam být někdo, kdo dokáže hbitě reagovat na otázku personálu. To ale není hlavní důvod, proč k porodu patří i ten, kdo se na stvoření nového života podílel.

Slabší pohlaví, prý!

Neříká se, že ženy jsou slabší pohlaví? U porodu se každý muž přesvědčí, že to není ani zdaleka pravda. Jsme to my, které musí vydržet nesnesitelnou bolest, která mnohdy trvá několik hodin. Jsme to my, kterým hrozí poporodní komplikace, které prožívají šestinedělí, které mají mnohdy nástřih hráze. Už vám také někdo říkal, že po porodu šití ani neucítí? Lhal!

Muž by měl vidět, že se děti nevyzvedávají ve skladu. Není to důvod, proč většina otců generace Y má s dětmi nulový vztah? Nebo jejich výchovu nechali kompletně na matce? Protože měli pocit, že se to dítě zkrátka někde objevilo po prožitých třech minutách vášně?

Bojíš se, že se podíváš dolů?

Nerozporuju důvody, proč přítomnost otce u porodu může být stresující pro maminku - a pak je zcela v pořádku, že se rozhodne rodit sama nebo za doprovodu jiné osoby. Pokud jsou to ale důvody otce, proč u porodu nechce být - typicky výmluvy typu, že se bojí, že se podívá dolů, ztratí pak „na ženu chuť“ nebo ji jako ženu vnímat přestane, tak to jsou absolutní… řeči.

Milí muži, i my ženy jsme obvykle rády, že si v ten moment dolů nevidíme, protože celý proces porodu nás děsí stejně jako vás. S tím rozdílem, že my ho projít musíme, pokud chceme děti. Dáváme vám to nejcennější, co za celý svůj život získáte. Nevynahradí vám to peníze, sláva ani kariéra. Tak buďte tak odvážní, abyste tam v ten moment byli s námi. Je to pro nás většinou důležité. Život není jen načančané sexy prádlo, erotické pomůcky a diva, která vás v posteli dostane do varu.

Zdroj: úvaha autorky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz