Hlavní obsah
Rodina a děti

Proč nebrat chlapa k porodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jonathan Borba (Pexels)

Porodní bába, lékař, dula, manžel, sestra, máma? Koho si vzít k porodu, aby vše proběhlo, co nejlépe? A proč mít tam manžela není vždy ta nejlepší možnost?

Článek

Důvěra a opora

Při výběru doprovodu je třeba vždy respektovat své jedinečné potřeby. Ačkoliv se jistě najdou ženy, kterým může prospět velký „porodní tým“, většinou platí, že čím méně lidí u porodu, tím lépe. Ke všem lidem, kteří se porodu zúčastní, by žena každopádně měla mít důvěru a cítit se s nimi v bezpečí. Důležité je i to, aby oni sami byli u porodu rádi, věděli, co je čeká, a byli schopni být ženě patřičnou oporou.

V ideálním případě by ženu při porodu měla podporovat osoba, kterou žena dobře zná. V ČR zde přichází jedno velké úskalí. Zatímco v západních zemích je normální, že má žena v průběhu celého těhotenství i porodu stejného lékaře nebo porodní asistentku, u nás lékaři a sestry fungují na směny.

Pravděpodobně jste už slyšeli o případech, kdy se porodní proces narušil, protože se po osmi hodinách vyměnila porodní asistentka, se kterou už byla žena sehraná, a místo ní přišla nová. Nemusela se ani chovat špatně, být sprostá či hrubá. Stačilo, že byla jiná. Neznámý člověk, který narušil intimní prostor. Není překvapením, že se pak porod zkomplikoval nebo zastavil. A to nejsou nikterak staré příběhy.

Partner u porodu. Ano, či ne?

V dnešní době je velmi „in“ brát si k porodu partnera. Ve chvíli, kdy je vztah funkční a přítomnost muže navozuje u ženy pocit intimity a lásky, může být takový doprovod velmi důležitý. Díky němu totiž žena s vyšší pravděpodobností bude vylučovat oxytocin a další podpůrné „porodní hormony“.1

Zároveň ve chvíli, kdy jsou ve vztahu naopak různé nedořešené křivdy a panuje v něm spíše napětí, může být přítomnost partnera nevhodná a porod brzdit. Stejně to platí i v případě, kdy se muž bojí. Jeho úzkost se pak může na rodící ženu přenášet a negativně ovlivňovat její schopnost dobře porodit.

Pokud má partner u porodu být oporou, měl by mít jasnou představu o tom, co ho čeká. K tomu může napomoci návštěva kurzu předporodní přípravy nebo zhlédnutí dokumentárního filmu o přirozených porodech. Jeho největší role často spočívá v tom, že svou ženu „jen“ drží za ruku a opakuje jí, jak ji miluje a obdivuje za to, čím si prochází. Občas to také znamená snést tu a tam nějakou nadávku.

Dále je vhodné předem připravit seznam praktických činností, kterými muž může svou ženu podporovat. Např. obsluhovat porodní bazének, nosit do něj teplou vodu, masírovat rodičku, krmit ji a podávat jí vodu. V každém případě je dobré, aby měl paletu těchto potenciálních úkolů předem jasně danou.

Foto: Jonathan Borba (Pexels)

Další varianty doprovodu

Kromě manžela představují další variantu doprovodu i rodinní příslušníci či blízcí známí, ať už je to matka, sestra, teta či blízká přítelkyně. Zde je velmi důležité věřit svému instinktu a zvolit si intuitivně toho, kdo nás opravdu podpoří.

Měla by to být osoba, se kterou mám „čistý“, nekomplikovaný a zdravý vztah. Zároveň tento člověk neměl sám mít s porodem spojená nějaká vlastní traumata, která by se mohla v tu nejméně vhodnou chvíli aktivovat.

V neposlední řadě by měl být doprovodem někdo, před kým se optimálně vůbec nestydím. Americká porodní asistentka Ina May Gaskin krásně říkala:„Neberte si k porodu nikoho, koho byste si nevzaly s sebou na záchod.“ Jakýkoli pocit studu, touha vypadat důstojně, jsou u porodu velmi kontraproduktivní.

Kdo je porodní asistentka?

V současnosti se dost pletou kompetence duly a porodní asistentky. Porodní asistentka je vystudovaný zdravotník. I v našem systému představuje tu nejvíc kompetentní osobu pro vedení porodu, pokud se jedná o porod fyziologický, bez komplikací. Existuje rozdíl mezi porodní asistentkou, která pracuje v porodnici, a komunitní porodní asistentkou, která působí v terénu. Ta dochází k ženě domů během těhotenství i po něm a rodičce poskytuje kontinuální péči.

Často ženy zvažují, zda si komunitní porodní asistentku vzít k porodu v nemocnici. I přesto, že až na výjimky (kdy má s danou porodnicí smlouvu) zde ztrácí svoje kompetence coby zdravotník, její podpora může být klíčová. Na rozdíl od porodních asistentek nemocničních, které zrovna mohou mít velmi náročnou směnu, bude ona moci věnovat svůj čas a pozornost jen dané rodičce.

Zásadní roli bude hrát i vztah, který se během těhotenství dlouhodobě tvořil, stejně tak jako její detailní znalosti zdravotního stavu i rodinné situace ženy. Velkou výhodu představuje fakt, že komunitní porodní asistentka dokáže poradit ve chvíli, kdy by na ženu někdo mluvil „latinou“ a ona nerozuměla tomu, co se přesně děje, a nemohla se tak informovaně rozhodnout.

A dula?

Dula zdravotníkem není, byť se samozřejmě nevylučuje, že některé mohou mít i toto vzdělání. Dula disponuje širokou škálou nelékařských znalostí o porodu a také technikami, jak ženu během tohoto procesu podpořit. Zpravidla se vyzná ve věcech jako jsou masáže, aromaterapie, různé polohy a techniky (např. napářky, cviky Spinning Babies, kraniosakrální terapie).

Každá dula je jiná. Některá se specializuje na porod, jiná spíš na poporodní období. Každopádně dula v naší době tak trochu simuluje přítomnost starší a moudré ženy – matky, tety, babičky, která rodičku tradičně podporovala. Představuje spíš onu láskyplnou náruč, která je k dispozici a může být velmi podporující, ať už žena rodí kdekoliv.

Ne nadarmo se říká, že kdyby byla dula lék, bylo by neetické ho nepoužívat. Je ostatně vědecky prokázáno, že přítomnost duly u porodu výrazně snižuje potřebu lékařských zákroků.2 Tudíž bezpochyby může velmi kladně průběh celého porodu podpořit.

Foto: Lilia Khousnoutdinova

Tak koho?

Nakonec se vracíme k původní otázce. Koho si k porodu máte tedy vzít? Porodní asistentku, lékaře, dulu, manžela? Není jedna správná odpověď. Je to na vás. Rozhodněte se pravdivě a podle sebe.

Poznámky

1, O důležitosti hormonu oxytocin pro lidskou reprodukci: Leng G, Sabatier N. Oxytocin - The Sweet Hormone? Trends Endocrinol Metab. 2017 May;28(5):365-376. doi: 10.1016/j.tem.2017.02.007. Epub 2017 Mar 8. PMID: 28283319.

2, Mezi další benefity péče duly se počítá i snížení pravděpodobnosti předčasného porodu, častější kojení a celková vyšší spokojenost pacientů: Ramey-Collier K, Jackson M, Malloy A, McMillan C, Scraders-Pyatt A, Wheeler SM. Doula Care: A Review of Outcomes and Impact on Birth Experience. Obstet Gynecol Surv. 2023 Feb;78(2):124-127. doi: 10.1097/OGX.0000000000001103. PMID: 36786720. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36786720/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz