Hlavní obsah
Rodina a děti

Kdo má rodit, ten se neutopí. Jak se rodí do vody?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavlína V. Martin (se svolením autorky)

Chovat jakoukoli fixní představu o tom, jak porodíte, bývá kontraproduktivní. Stejně tak nikdy předem nevíte, zda při něm nakonec využijete vodu. Je ale dobré mít ji alespoň k dispozici.

Článek

O co se jedná?

Porod do vody je přirozený porod miminka pod vodní hladinu. Do povědomí veřejnosti se začal dostávat díky dokumentárním filmům (např. Birth As We Know It režisérky Eleny Tonetti z roku 2006, česky jako Porod, jak jej známe) a rostoucímu počtu žen, které se nebojí o svých kladných zkušenostech mluvit.

Doma nebo v porodnici

Porodnice tuto možnost většinou neumožňují. Řada z nich má k dispozici moderní porodní vany (některé dokonce i bazénky - např. Fakultní nemocnice Bulovka), porodit do nich je ale možné málokde. Vanu můžete používat během I. doby porodní, kdy se porod rozbíhá. Na vypuzovací fázi však musíte z vody ven. V domácích podmínkách lze využít vlastní vanu nebo si koupit, případně zapůjčit větší a pohodlný porodní bazének.

Foto: Pavlína V. Martin (se svolením autorky)

Výhody

„Dnes již nemůže být pochyb o tom, že jak pro ženu, tak pro novorozence je to akceptovatelný, bezpečný, přirozený porod respektující a podporující způsob, jak přivést dítě na svět.“
- Šárka Kožínová (CPA Litoměřice) a Hynek Canibal (Dětské oddělení nemocnice Havířov)

Voda vytváří prostor, do něhož nikdo jiný nemůže vstoupit, čímž dává určitý pocit intimity. Zároveň má relaxační účinky, tudíž se v ní rodička může uvolnit a zklidnit a díky tomu vylučovat méně stresových hormonů, které porod brzdí, a naopak více oxytocinu, endorfinu a dalších hormonů, které průběh porodu podporují.

Další úžasnou vlastností vody je, že dokáže odlehčit již hodně unavenému tělu - bolavá záda, nohy a klouby. Zároveň umožňuje větší mobilitu. Je v ní také snazší a pohodlnější zaujímat vertikální polohy, které spolupracují s gravitací. Porod tak bývá mnohem méně bolestivý.1

Řada studií potvrzuje, že kromě zmírnění bolesti matek, má voda vliv i na snížení poporodních komplikací. Systematický přehled, který porovnával porody do vody s tradičními porody na suchu, dokládá významné bezpečnostní přínosy porodů do vody. Ty vedly k 20% snížení rizika poporodního krvácení, 36% snížení rizika neonatálních infekcí, 31% snížení frekvence nízkých Apgar skóre a 44% poklesu přijetí na novorozeneckou jednotku intenzivní péče. Je však vhodné zmínit, že porody do vody představovaly mírně zvýšenou pravděpodobnost avulze pupeční šňůry.2

Kdy do vody nerodit?

Porod do vody není pro každou ženu. Rodit do vody může pouze žena, která je zcela zdravá, bez známek infekčního onemocnění. Kardiotokografický záznam, hodnotící činnost srdce plodu a činnost dělohy, musí být během porodu fyziologický.3 Porod do vody je také možný pouze při porodu v termínu.

Rodit do vody se nedoporučuje u předčasného porodu (před 37. týdnem těhotenství) a preeklampsie, u porodu koncem pánevním, u vícečetných těhotenství, pokud má rodička herpes, u zvýšeného krvácení nebo těhotenské infekce či výrazného uvolnění smolky za porodu.4

Foto: Pavlína V. Martin (se svolením autorky)

Porod do vody prakticky

Co přidat?

Porod do vody přímo láká k tomu něco do té vody přidat. To je samozřejmě možné. Neuškodí přidat trochu soli. Použít lze i esenciální oleje. Výběr věcí, které do vody přidáme, však vyžaduje jistou opatrnost. Během porodu se totiž mohou preference rychle měnit. Dvojnásob platí, že co vám voní teď, může být už za pár okamžiků nesnesitelné.

Při použití esenciálních olejů také myslete vždy na to, že vše, co je ve vodě, může přijít do kontaktu s dítětem. Obzvlášť v pozdějších fázích porodu není jednoduché vodu vyměnit (v bazénku už vůbec ne).

Hloubka

Je důležité, aby byla voda dostatečně hluboká. To souvisí s určitými technikáliemi, například s kapacitou bojleru. Všechny tyto praktické záležitosti je pochopitelně dobré vyřešit předem a může to být i něco, čeho se s radostí zhostí právě muž.

Osvětlení

Je vhodné si do vany hodit pár jemných vodotěsných světel, aby si porodní asistentka nemusela svítit baterkou.

Teplota

Voda by neměla být příliš horká. Její teplota by měla dosahovat maximálně 37/37,5 °C a rozhodně by neměla překročit 38 °C. Žena do vody může vstoupit hned na začátku porodu, protože jí může ulevit a uvolnit ji. Voda ale zároveň může unavovat, což může způsobit pomalý postup porodu, případně až nepostupující porod. Záleží pak na porodní asistentce, aby vyhodnotila, zda je nutné ženu z vody vyndat.

Každopádně platí, že rozběhlý porod voda nezastaví. Ke konci porodu, kdy mnoho žen cítí, že už „nemohou“ a jakákoli úleva v závěrečné fázi jim přijde velmi vhod, je voda vynikající.

Hydratace zevnitř

Je důležité myslet i na hydrataci vnitřní. Při porodu do vody je paradoxně velkým problémem přehřátí a dehydratace. Nezapomínejte dostatečně pít.

Úžasná voda

O tom, jak je voda propojená s lidskou sexualitou, psal ve svých knihách i francouzský porodník Michel Odent. I to může být důvod, proč se v ní ženám tak dobře rodí.

Přijde vám představa porodu do vody jako sci-fi? Nemusíte hned rodit do moře s delfíny. Nicméně voda, ať už ve formě vany, sprchy či bazénu, v porodnici, porodním domě či doma, může přinést úlevu a podpořit zdárný průběh porodu.

Poznámky:

1, Ve srovnání s porodem na suchu byl porod do vody spojen s nižším skóre bolesti a zvýšenou spokojeností matek.

EDWARDS, Sara; ANGARITA, Ana M.; TALASILA, Sahithi a BERGHELLA, Vincenzo. Waterbirth: A Systematic Review and Meta-Analysis. Online. American Journal of Perinatology. S. s-0043-1764145. ISSN 0735-1631. Dostupné z: https://doi.org/10.1055/s-0043-1764145. [cit. 2024-04-16].

2, Jedná se o přetržení pupeční šňůry. Zdravotníci s touto komplikací umí pracovat a včas ji podchytit tak, aby dítě neutrpělo vážnější poškození. Ani zvýšené riziko této komplikace nezhoršuje celkovou statistiku zdravotního stavu novorozenců.

Jordan A. McKinney, Gustavo Vilchez, Alicia Jowers, Amanda Atchoo, Lifeng Lin, Andrew M. Kaunitz, Kendall E. Lewis, Luis Sanchez-Ramos. Water birth: a systematic review and meta-analysis of maternal and neonatal outcomes. Online. American Journal of Obstetrics and Gynecology. Pages S961-S979.e33. ISSN 0002-9378. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.ajog.2023.08.034

3, Porod do vody. Online. Masarykova nemocnice Rakovník. 2024. Dostupné z: https://nemorako.cz/cz/oddeleni/gynekologicko-porodnicke-oddeleni/porodnice/porod-do-vody/. [cit. 2024-04-16].

4, Tamtéž

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz