Hlavní obsah
Zdraví

Děloha pod kontrolou? Přijďte na Reproduktor naživo diskutovat o ženském zdraví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: se souhlasem Reproduktoru

Každá žena si v reprodukčním věku projede svou osobní horskou dráhu. A to nejen v rámci hormonálních výkyvů v průběhu každého měsíce. Přestože ženy tvoří polovinu lidské populace, je ženské zdraví a reprodukce stále tabu. Pojďme to změnit.

Článek

Menstruujeme modře?

Ženské zdraví a reprodukce je všude po světě dost ošemetné téma. Ještě donedávna jsme v reklamách na vložky vídávali modrou krev, protože menstruační krev byla na jakýkoliv vysílací čas až příliš skandální. Stejně tak savost menstruačních potřeb se dříve testovala spíše modře zbarveným fyziologickým roztokem než skutečnou krví. Roztok je úžasně sterilní, ale jeho funkčnost končí za hranicí laboratoře.

Ženy léčíme „mužskými“ léky

Na ženy často zapomíná i medicína. Nemají třeba stejné zastoupení v klinickém testování. Ačkoliv dvě z jeho čtyř fází zahrnují zhruba stejné procento mužů a žen, v první a nedůležitější fázi nejsou ženy zastoupeny ani z 25 %1. Navíc léky, které jsou alespoň v USA předepisovány nejčastěji na ženách vůbec testovány nejsou2. Když už ženy zahrnuty jsou, zcela se opomíjí skutečnost, že potřebují léčiva po dobu celého měsíce, nejen tehdy, kdy jsou hormonálně nejvíce podobné mužům. V podstatě pak ženy léčíme „mužskými“ léky.

Foto: se souhlasem Reproduktoru

Autorky projektu - Lilia Khousnoutdinova a Petra Schwarz Koutská

Diagnóza: hysterie

Existuje řada onemocnění nemocí, které jsou v drtivé většině, nebo dokonce výhradně ženské. Ať už se jedná o lupus, který postihuje zpravidla ženy v reprodukčním věku, nebo endometriózu. Je zvláštní, že dopracovat se k těmto diagnózám trvá léta (u endometriózy se uvádí průměrná doba 7 let3). Do té doby ženy trpí velkými bolestmi, mají pocit, že jim nikdo nerozumí, a v nejrůznějších zařízeních jsou označovány jako hysterické.

Ženská práva - věc veřejná?

Vším se proplétá i linka ženských reprodukčních práv, kdy se jako společnost pořád nemůžeme dohodnout, zda si o nich mohou ženy rozhodovat samy, nebo by je v této otázce měl zastoupit někdo kompetentnější - stát, nebo muž. A tak se dál vedou nekonečné „bitvy“ za práva na potrat a možnost svobodně si zvolit místo svého porodu. A ať už na to máme názor jakýkoliv, odnáší to zas a jenom ženy.

Foto: se souhlasem Reproduktoru

9. 9. od 18.00 můžete v Kině Přítomnost potkat naživo i Štěpána Machače, odborníka na asistovanou reprodukci.

Reproduktor nemlčí

O problémech, které jako ženy v reprodukčním věku i po něm zažíváme, se často nemluví, protože máme pocit, že patří do koupelen nebo ordinací. Otevíráme je tak jen po hodinách hovoru s kamarádkou, nebo anonymně v internetových diskuzích. Mnohdy jimi procházíme se svým partnerem, často je ale jako ženy řešíme úplně samy.

S mojí kolegyní Petrou Schwarz Koutskou si myslíme, že by ženy tato témata neměly nosit na bedrech v tichosti a osamění. Naopak, je potřeba o nich mluvit. Rozhodly jsme se mlčení prolomit a pořádně si na ženské zdraví posvítit. A tak vznikl pořad Reproduktor. Každý měsíc přinesl jedno téma z oblasti ženské reprodukce. V rámci tohoto tématu jsme vždy pozvaly ženu s osobní zkušeností a odborníka, který nám dané téma dal do kontextu a okomentoval.

Témata těžká i inspirující

Reproduktor obsáhl celou šíři témat. Od těch těžkých a problematických (endometrióza, neplodnost, smrt miminka…) až po ty krásné a inspirující (pozitivní porodní zkušenosti, kojení, rituály důležité pro zlomová životní období…).

Navštívila nás celá řada nejrůznějších odborníků. Karel Fousek, gynekolog z Městské nemocnice Ostrava, přišel povídat o hysterektomii čili odstranění dělohy. Ondřej Šimetka, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava, se zabýval velmi konfliktním tématem domácích porodů a možností porodních center v Čechách. Anna Štefanidesová, právnička Ligy lidských práv, nastínila právní podstatu porodnického násilí.

Foto: se souhlasem Reproduktoru

V rámci moderované diskuze vystoupí 9.9. v kině Přítomnost i kulturoložka Kamila Němečková.

Reproduktor naživo

Reproduktor nyní slaví jeden rok své existence. Máme za sebou 12 měsíců a 12 důležitých témat. Srdečne vás proto zveme na akci Reproduktor naživo, která proběhne 9.9. od 18:00 v Kině Přítomnost v Praze. Dojde na humor i edukaci.

Během večera nás čeká bohatý program. Nejprve vám s Petrou představíme to hlavní, co jsme se z pořadu za rok jeho tvoření dozvěděly. Následovat bude moderovaná diskuze s odborníky na téma aktuálních úspěchů a výzev z oblasti reprodukčního zdraví a práva. Diskutovat přijdou lékař a odborník na asistovanou reprodukci Štěpán Machač, náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic, kulturoložka a terapeutka Kamila Němečková a antropolog Martin Soukup.

Program zakončí Lucie Jarkovská, expertka z Pedagogické fakulty a 1/2 z Duo Docentky, se svou stand-upovou přednáškou na téma sexuální výchovy. Celou akci bude moderovat Lenka Králová, kterou znáte jako moderátorku podcastu V Tranzu, publicistku a softwarovou vývojářku.

Lístky seženete na webu NF Propolis, jehož činnost podpoříte. Nadační fond Propolis tak bude moci nadále podporovat ženské charitativní a osvětové iniciativy. Třeba zajistit péči porodní asistentky ženám v hmotné nouzi nebo porodnické gauče do porodnic.

Otázky ženského zdraví a reprodukčních práv už jsme jako ženy nesly na svých bedrech příliš dlouho. Pojďme je sdílet. Společně.

Poznámky:

1, Případová studie: (Ne)zastoupení žen v klinickém výzkumu. Online. NKC - gender a věda. 2023. Dostupné z: https://genderaveda.cz/pripadova-studie-nezastoupeni-zen-v-klinickem-vyzkumu/. [cit. 2024-08-24].

2, tzv. generické léky - obsahují stejné léčivo, ve stejném množství a stejné lékové podobě jako příslušný originální přípravek, pro jejich schválení však nemusí být předloženy výsledky z farmakologických a toxikologických testů či klinických studií

Zdroj: Co to jsou generické léky? Online. Poznejte své léky. 2021. Dostupné z: https://www.olecich.cz/encyklopedie/co-to-jsou-genericke-leky. [cit. 2024-08-24].

3, Endotalks. Online. 2021. Dostupné z: https://endotalks.cz/. [cit. 2024-08-24].

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz