Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hloupé výmluvy rodičů, kteří bijí své děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Jaké další nesmysly si vyslechnete, pokud nejste buldozér, který se snaží vyhrát nad svým dítětem? Samozřejmě to, že vychováte rozmazlence bez špetky respektu k dospělým. A nejen to.

Článek

Obhájit si svou výchovu není jednoduché - tak nějak to všichni děláme poprvé, ať máme dětí kolik chceme. Vždy budou věci, co jsme nikdy předtím nezažili - první porod, první vzdor, první puberta, první láska, první rozhodnutí našich dětí, které je zcela mimo naše chápání. Pak tu jsou ale ti, kteří mají perfektní návod na to, jací byste měli jako rodiče být.

A ti obvykle kritizují tu vaši výchovu. Protože je jednodušší něco odsoudit než pochopit. Není dobře, že se lidi vyvíjí a nedělají vše pořád stejně? Nebo se za pár let ukáže, že to bylo všechno špatně?

Nechci vychovat spratka

Někdy není třeba vychovávat, stačí dobře žít, a dítě se přidá. Není právě rodič vzorem, který dítě celý život přejímá? Protože pak jsme tu my, dospělí, kteří se snaží zbavit špatných vzorců, které jim dali jejich rodiče. Například v partnerském vztahu nebo ve vztahu k dětem.

Jak bych mohla vychovat spratka tím, že se k němu chovám s úctou a respektem?

Nebudu celý den poslouchat, jak řve kvůli kravinám

Už jste někdy měli tak blbý den, že jste ve dveřích chlapa seřvali kvůli absolutní blbosti? Ajaj…

Silný jedinci vznikají pod tlakem

Ale rodina má být přístav, ne bojiště.

Je třeba nastavit hranice

Ale ne násilím na dětech.

Je to moje dítě, proč bych mu nemohla dát facku?

Protože manžel je taky váš, a pokud ho budete doma fackovat, bude to klasifikována jako domácí násilí postihnutelné podle trestního zákoníku. Stejně tak, kdybyste fackovali vaši maminku, babičku, dědečka nebo strýce. To jen u dětí to naše společnost bezmyšlenkovitě toleruje.

Když mu to řeknu desetkrát a neposlechne, tak prostě dostane

Vzpomeňte si na toho chlapa, co už půl roku slibuje, že vymaluje. Taky dostal?

Musí vědět, že to, co dělá, není v pořádku

A řekl mu to někdo? Nebo vysvětlil proč?

Nebudu se svým dítětem věčně diskutovat

Tak proč jste si ho pořizovali? To je, jako kdyby vám šéf dal za úkol přichystat tabulku v Excelu s padesáti listy - a neřekl vám proč. Vy nebudete otrávení? Náš život potřebuje smysl. I ten nejmenších.

Jak můžete z dětí dělat sobě rovné?

Protože lidský život má hodnotu v jakémkoliv věku. Názor důchodců také nesnižuji jen proto, že jsou o desítky let starší než já.

Nemám tolik trpělivosti

Tak se to naučte, po dítěti také neustále chcete, aby dělalo něco nového

Až jim bude 18, tak vám to vrátí, se budete divit

Já doufám. A divit se budu moc ráda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz