Hlavní obsah
Názory a úvahy

My jsme vážně národ ignorantů. Pyrotechnika bouchala i přes zákazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ačkoliv se vzhledem k tragickým událostem na pražské fakultě snažily některé obce včetně premiéra přimět občany, aby se vzdali pro tentokrát novoročních ohňostrojů, opět jsme ukázali, že soucit a pochopení máme jen na omezenou dobu.

Článek

Pro českou náturu je to typické. Když se něco stane, jsme soucitní, soudružní. Jakmile se však po nás chce, abychom se jen trochu omezili v tom, co je pro nás obvyklé a samozřejmé, skáčeme jako čertíci z krabičky. Včerejšek budiž toho důkazem.

Neumíme plnit sliby

Je pravda, že ohňostroje nebouchaly od samého rána. Ale v půlnoci začaly dělobuchy tak, jak si je každoročně pamatujeme. Na slova premiéra nebo starostů nedbajíce. Kde se v nás bere tolik arogance, že nevydržíme ani jeden rok?

Snad touha po svobodě, která nám byla kdysi upřena, nám v hlavě omlouvá bezohlednost, se kterou střílíme o Silvestra jednu petardu za druhou. Co na tom, že zvířata trpí, děti se budí.

Bude to někdy lepší?

Marně jsme doufali, že v situaci, která v naší zemi takřka nemá obdoby, zachováme dekorum. Slova zněla jasně. Odpusťme si dělobuchy kvůli těm, kteří čelili na filozofické fakultě bezprecedentnímu zlu. Prosba směřovala k těm, kteří plnili své sociální sítě soucitnými statusy, fotografiemi. Kteří zapalovali svíčku a vyjadřovali soustrast pozůstalým. Přáli hodně sil těm, kteří bojovali o život v nemocnici.

Tak proč jsme nebyli schopní odpustit si pár světýlek?

Zdroj: úvaha autorky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz