Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nehlaďte cizí dítě, ani když je roztomilé. Nikdy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik (AI premium license)

Vy máte krásné bříško! To je roztomilý chlapeček! A jaké má ta holčička hezké šatičky… To a mnohem víc už určitě někdy slyšel každý rodič. Proč mají ale cizí lidé tendenci si dítě hladit, a to i to nejmenší v kočárku?

Článek

Dítě do cizích rukou nepatří, tak to je. Skvěle to demonstrovala nedávná nepovedená reklama brněnského baletu, kteří se fotili s „roztomilými nedonošenými miminky“. Video vyvolalo takovou vlnu kritiky, že musel jeho tvůrce zakázat komentáře. Kdo k tomu dal souhlas? Proč jsou miminka, ke kterým nemohou často ani jejich rodiče bez plášťů, v rukou úplně cizích lidí? Otřesný příklad, za který by se měla neonatologie, která to dovolila, stydět ještě hodně dlouho. A to stejně rodiče, kteří k takovému počinu dali souhlas.

Dítě není veřejný majetek

Jenže tohle nekončí novorozenci, tohle dělají i lidé na ulici, kteří vás vidí poprvé v životě. Ačkoliv netočí s vaším dítětem reklamu, postarší dáma klidně vystoupí z tramvaje, kde se držela zábradlí, na které sahá denně dalších tisíc lidí, aby se vrhla hladit miminko v kočárku, které zrovna potká na ulici. Ostatně, ze ženy ze stává veřejný majetek mnohdy už během těhotenství.

Nevadí, že má na rukou tahle dáma pravděpodobně milion bakterií, a malé miminko tím může ohrozit. Nevadí, že děti kolem dvou let jsou sice obvykle roztomilé, ale cizích lidí se bojí - a pokud ne, jejich rodiče se jim snaží vštípit, aby cizím lidem prostě nevěřili. Nedej bože, aby někoho čaply za ruku a odešly s ním.

Rozčiluje to i rodiče

Odpusťme novopečeným rodičům nejmenované neonatologie, že asi ani nedomysleli důsledky souhlasu s natáčením. V euforii a koktejlu hormonů si každý myslí, že jeho dítě je to nejkrásnější na světě, a když si ho vyberou do reklamy, je to přeci pocta. Tam to měli zarazit lékaři, kteří jsou dost pravděpodobně dostatečně edukovaní - nebo by alespoň měli být - aby věděli, že tohle není v pořádku.

Ale vězte, že až se každý rodič vrátí ke svému zdravému rozumu, tak nikdo z nich nechce, abyste jeho dětem hladili roztomilé vlásky, nabízeli lízátka, nabízeli jim ručičku, nebo je zvedali, když upadnou - pokud to není opravdu nutné nebo nehrozí, že jim jde o život. Prosím, nedělejte to, nikdy. Ani, když to myslíte dobře…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz