Hlavní obsah
Rodina a děti

Práce na rodičáku: Ženo, pracuj, jako bys neměla děti, a vychovávej, jako bys neměla práci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik (premium license)

Pracovat s malým miminkem, to je dneska žádoucí a cool. Jenže už se někdo zamyslel nad tím, jak náročný úkol to pro ženu je? Jen málo kdy za to sklidí obdiv, spíše zvídavé otázky, občas urážky, a navíc musí dál fungovat, jako by žádné práce nebylo!

Článek

Podle Českého statistického úřadu se loni narodilo v Česku 91,1 tisíce dětí. Generace narozených tak byla nejslabší za posledních 22 let. To není zrovna pozitivní zpráva pro ty, kteří si ještě dovolují doufat v důchod. Dobrá zpráva sice je, že podíl manželství končících rozvodem ses snížil, do manželství ale vstoupilo o 12 % méně párů než v roce 2022. Jsou podmínky v Česku pro mladé rodiny ideální?

Vrátit se do práce nepřipadá v úvahu

Dnešní doba je „dobou neomezených možností“, opakuje se stále. Existuje nepřeberné množství příležitostí, jak si vydělat online, pracovat z domova, založit vlastní firmu - cokoliv. Není divu, že stále více maminek na rodičovské dovolené rozvine své podnikání právě v této době, protože nejsou schopny vrátit se do původní práce. A důvod je jednoduchý.

Pracovat s malým dítětem v kanceláři s pevnou pracovní dobou je takřka nereálné. Jednu část svých povinností v tu chvíli neděláte dobře. Nemůžete se rozhodnout, že dnes zůstanete doma, protože vidíte, že dítě není v takovém stavu, aby šlo do školky - ať už fyzickém či psychickém. Nemůžete nechat doma dítě pokaždé, když se vám zdá, že mu začíná rýma, abyste nenakazili děti ve školce. Nemůžete s ním trávit celé prázdniny u vody, moře a na chalupě, protože hlavní pracovní poměr žádné prázdniny nemá. To je to, co dnešní maminky nechtějí. Víc než peníze je láká svoboda.

Doma nachází pochopení jen zřídka

Když má doma muž ženu na mateřské dovolené či „rodičáku“, mnohdy naráží na to, že si dvojice najednou nemá co říct. Že žena touží po pozornosti a muž po klidu. Že se její svět začne točit jen kolem dítěte a partner je v pozadí. Jenže, když pracuje, najednou má rozhled, něco, co jí rozvíjí, naplňuje, co přináší domu mnohdy desetitisícové i statisícové příjmy - šikovní lidé si dnes online vydělají klidně 200 tisíc a to už je slušná částka do rodinného rozpočtu. Průměrná mzda ve 2. čtvrtletí roku 2024 je přitom 43 941 Kč. A snad právě proto je ta práce online tak lákává.

Nepochybně k tomu, že ženy s malým dítětem pracují stále častěji, je, že si děti pořizují v pozdějším věku. „Dvě třetiny celkové plodnosti v roce 2022 připadalo na ženy ve věku 25–34 let a na zbývající jedné třetině plodnosti se společně podílely ženy do 25 let věku a ve věku 35 let a více. V celém posledním desetiletí byla v rámci pětiletých věkových skupin nejvyšší intenzita plodnosti vždy u 30–34letých žen, která však jen mírně převyšovala úroveň plodnosti žen ve věku 25–29 let. Pokračoval tak trend posouvání plodnosti do vyššího věku započatý v 90. letech minulého století. Na počátku 90. let minulého století nejvyšší intenzita plodnosti připadala na věkovou skupinu 20–24letých žen a do počátku 21. století se posunula do věku 25–29 let. Průměrný věk matky při narození dítěte mezi roky 2013 a 2022 vrostl o 0,6 roku z 29,9 let na 30,4 roku,“ uvádí Český statistický úřad.

V takové chvíli se ale musí partner smířit s tím, že nemá vždy perfektně naklizeno a uvařeno. Že se i on musí více starat o děti, že musí fungovat, když přijde z práce stejně tak, jako žena funguje ve chvíli, kdy je v práci on. Tím spíš, pokud je na tom žena mnohdy finančně lépe. Ale opravdu je na tohle mentalita českých mužů připravena? Nebo jen toužíme po ženách a matkách, které jsou perfektní ve všech ohledech, na nic si nestěžují, jsou vždy perfektně upravené a připravené „sloužit“ svému muži?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz