Hlavní obsah

Co je to selektivní mutismus?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jeden Blázen/Dalle

Selektivní mutismus je komplexní úzkostná porucha, která postihuje především děti, a projevuje se tím, že nejsou schopny mluvit v určitých sociálních situacích, i když jindy, například doma s rodinou, komunikují normálně.

Článek

Tento stav není způsoben nedostatkem schopnosti mluvit nebo porozumět řeči, ale je spojen s intenzivním pocitem úzkosti či strachu. Děti se selektivním mutismem mohou být v některých prostředích zcela mlčenlivé, zatímco jinde jsou schopny plynule a bez problémů komunikovat.

Příčiny a rizikové faktory

Přesná příčina selektivního mutismu není dosud plně objasněna, ale odborníci se domnívají, že může být spojena s kombinací genetických faktorů a vlivů prostředí. Děti s touto poruchou často vykazují sklony k úzkostem a jsou nadměrně citlivé na sociální tlak. Výzkumy také naznačují, že selektivní mutismus se může častěji vyskytovat v rodinách, kde se vyskytují úzkostné poruchy. V některých případech může být mutismus spojen s traumatickými zážitky, ale ve většině případů jde spíše o reakci na běžné sociální situace.

Jak s tím bojovat?

Boj s selektivním mutismem vyžaduje systematický a mnohostranný přístup. Klíčovým krokem je včasná diagnóza, která umožňuje rychle zahájit potřebné intervence. Čím dříve je problém rozpoznán, tím větší je šance na úspěšné zvládnutí. Je důležité zdůraznit, že léčba je individuální a měla by být přizpůsobena konkrétním potřebám a situaci dítěte.

Behaviorální terapie jako klíčová metoda

Jedním z nejúčinnějších přístupů k léčbě selektivního mutismu je kognitivně-behaviorální terapie (KBT). Tato terapie se zaměřuje na postupné vystavování dítěte situacím, které vyvolávají úzkost, a na rozvoj dovedností potřebných k jejich zvládnutí. Terapie obvykle začíná s jednoduchými úkoly, jako je šeptání nebo mluvení s jedním člověkem, a postupně přechází k náročnějším situacím, čímž se dítě učí zvládat své obavy.

Rodina a škola jako opora

Podpora ze strany rodiny a školy je pro děti s selektivním mutismem zásadní. Školní personál by měl být informován o povaze této poruchy a spolupracovat na vytvoření podpůrného prostředí, kde se dítě nebude cítit pod tlakem. Rodiče by měli být aktivně zapojeni do léčebného procesu a doma poskytovat dítěti bezpečné prostředí, kde se může cítit jistě a kde nebude pod tlakem mluvit. Chválení i malých pokroků může výrazně posílit sebevědomí dítěte.

Alternativní komunikační metody

V případě, že dítě není schopné mluvit, mohou být užitečné alternativní komunikační metody, jako je používání gest, obrázků nebo psaní. Tyto metody mohou pomoci dítěti vyjádřit se, aniž by muselo překonávat svůj strach z mluvení. Postupné zavádění těchto metod může být součástí terapie, která vede k postupnému zvládnutí úzkosti a k tomu, aby dítě začalo mluvit i v náročnějších situacích.

Psychofarmakoterapie jako možnost

V některých případech, zejména pokud je selektivní mutismus spojen s těžkou úzkostí, může lékař doporučit užívání léků. Tyto léky, často z kategorie antidepresiv, mohou pomoci snížit úzkost a umožnit dítěti lépe reagovat na terapii. Užívání léků by však mělo být vždy pečlivě zváženo a mělo by být pod dohledem odborníka.

Zajímavosti o selektivním mutismu

Je zajímavé, že selektivní mutismus je často zaměňován s plachostí nebo vzdorovitostí, což může vést k opožděné diagnóze. Ačkoli se obvykle objevuje v dětství, u některých lidí může přetrvávat až do dospělosti, pokud není včas a správně léčen. V terapii mohou hrát důležitou roli i zvířata, například psi, kteří pomáhají snižovat úzkost a podporovat komunikační dovednosti dítěte.

Závěr

Léčba selektivního mutismu může být dlouhodobým a náročným procesem, ale s trpělivostí, podporou rodiny a odbornou pomocí je možné dosáhnout významného zlepšení. Klíčové je vytvoření podpůrného prostředí, kde se dítě bude cítit bezpečně a kde bude postupně vystavováno situacím, které mu umožní překonat svůj strach z mluvení. Každý malý krok vpřed je úspěchem, který by měl být oceněn, aby dítě cítilo úspěch a motivaci pokračovat.

Pro více článků navštivte můj web Život na hraně nebo sledujte facebookovou stránku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz