Hlavní obsah

Úkolem armády je připravovat se na válku?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Tohle aspoň tvrdí Jakub Janda ve svém článku, kde radí vojáky na povodně příště nenasazovat, protože je to moc drahé.

Článek

A dále míní, že účelnější a levnější bude posílit a technikou dovybavit nevojenské složky integrovaného záchranného systému.

Nevím, proč by mělo být nasazení armády na povodně dražší, než nasazení hasičů a policie. Navíc a hlavně je takové nasazení v reálném ohrožení tím nejlepším cvičením a prověřením funkčnosti techniky i její obsluhy. Vždyť jen praxe činí z učně mista!

Souhlasím, že je žádoucí posílit a dovybavit záchranné složky, ale při finanční situaci naší republiky to bude asi běh na dlouhou trať. A do té doby prostě musíme využívat, co je k dispozici - tedy i armádu.

Poslední týdny poslouchám zkušené vojenské veterány. Všichni se shodují, že naši armádu je třeba kompletně přebudovat, a to tak, aby byla schopna účinně chránit hranice pro případ napadení (ale vzhledem k tomu, že jsme obklopeni státy NATO tak spíše pro případ obrany proti masivní nelegální migraci) a hlavně dobře fungovat v případě přírodních pohrom nebo pohrom způsobených lidmi (výbuch továrny, únik chemikálií).

Taky upozorňují, že současná „armáda“ je sice schopna vyslat na zahraniční misi nějakou tu chemickou jednotku, ale v případě napadení by byla mohla bránit tak leda dvě města sotva týden.

Sen pana Jandy, že hlavním účelem armády je se připravovat na válku, je ve světle skutečnosti našeho členství v NATO - tedy v mírovém paktu, jak to stojí v zakládacích listinách, poněkud imperialistický. A moc by mě zajímalo, jak by toho chtěl při našem současném naprosto tristním stavu zbraní a techniky (většina je přece na Ukrajině) dosáhnout.

To je asi podobné, jo když generál Řehka tvrdil, že se musime připravit na atomovou válku. Jak řekl jeden moudrý civil: jedinou možnou přípravou na atomovou válku je vytáhnout zahradní křesílko, nalít si nejlepší pití, pozorovat jak to prská a doufat, že zhebnu co nejdřív!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz