Hlavní obsah
Jídlo a pití

Skryté poklady české kuchyně

Foto: Jíme s Týnou

Určitě jste již slyšeli o superpotravinách - ale víte, co tento pojem vlastně znamená? A napadlo vás někdy, že se nějaké ty „nabušené“ potraviny najdou i v naší zemi? Většinu z nich znali už naše prababičky a hojně je využívaly v kuchyni.

Článek

Co jsou to vlastně ty superpotraviny?

Jedná se o potraviny s mimořádně vysokým obsahem prospěšných látek - třeba vitamínů, minerálů, antioxidantů či zdravých tuků. A jak se taková potravina nejlépe pozná? Je minimálně zpracovaná, dost často v přirozené formě. Obsahuje koncentrované množství živin v malém množství. A v neposlední řadě má mnoho zdravotních benefitů (podpora imunity, probiotika, snížení krevního tlaku atp.).

A teď už se můžeme vrhnout na výčet českých superpotravin. Některé z nich vás určitě překvapí a třeba se i v brzké době objeví na vašich talířích.

🌿 Kysané zelí

Kysané zelí je doslova probiotická bomba. Obsahuje totiž velmi prospěšné bakterie, které posilují střevní mikroflóru a zlepšují trávení. Navíc obsahuje vysokou dávku vitamínu C, což nám pomůže v zimních měsících jako prevence proti nachlazení. Kysané zelí si navíc můžete udělat i sami v nakládacím hrnci. Zelí do každé rodiny.

🌿 Česnek

Česnek obsahuje přibližně 400 různých léčivých látek. Od vápníku, fosforu, jódu, přes vitamíny A, C a B komplex. Navíc působí antibakteriálně, což znamená, že je to přírodní antibiotikum. Kromě běžného česneku můžete vyzkoušet i medvědí česnek, ze kterého se dělají skvělá pesta na maso.

🌿 Luštěniny

Tento druh potraviny se začal hojně objevovat v nejrůznějších formách v obchodních řetězcích. Luštěninové těstoviny, rostlinné maso, pomazánky, proteinové snacky atp. Proč tomu tak je? Luštěniny jsou totiž bohaté na rostlinné bílkoviny, vlákninu, minerály (železo, hořčík, draslík, zinek) a navíc neobsahují cholesterol ani nasycené tuky. Navíc jsou levnou vstupní surovinou, která je dost tvárná k dalšímu zpracování.

🌿 Pohanka

Možná vypadá jako obilovina, ale není tomu tak. Je příbuzná třeba s rebarborou, která rozhodně nevypadá jako obilí na poli. Díky tomu, že to není obilovina, tak neobsahuje lepek a je tedy vhodná i pro celiaky. Obsahuje velmi silný antioxidant - rutin, který podporuje naše cévy v těle. Tím však ještě nekončíme. Ve 100 g pohanky najdete kolem 200 mg hořčíku, což je skoro polovina doporučené denní dávky. Navíc si pohanku můžete připravit na slano i na sladko.

🌿 Ovesné vločky

Tuhle superpotravinu už jsem probírala v minulém článku, ale v tomto výčtu ji nesmím opomenout. Obsahují užitečné vitamíny a minerály. Hlavně železo, hořčík, zinek a také beta-glukany, které pomáhají snižovat cholesterol. Ovesné vločky nás zasytí opravdu na dlouho, poněvadž podporují pocit sytosti a stabilizují hladinu cukru v krvi. Opět si je můžete připravit na slano i na sladko.

🌿 Kefír a tvaroh

Kefír opět patří mezi fermentované potraviny jako je již výše zmiňované kysané zelí. Obsahuje tedy živé probiotické bakterie, které nám zlepšují naše trávení. Tvaroh zase obsahuje vysoký obsah bílkovin a vápníku. A když si koupíte odtučněnou formu, tak nejen ušetříte tuky, ale i navýšíte množství bílkovin. A s tím už se dá pracovat.

🌿 Jablka a švestky

Jablka jsou bohatá na vlákninu, mají nízký obsah kalorií, podporují sytost a většina cenný látek je ve slupce, takže pokud nemáte zrovna bezezbytkovou dietu, tak jablíčka rozhodně neloupejte. Švestky také podporují trávení, obsahují vitamín K a minerální látky draslík s hořčíkem. Jablka i švestky jsou bohatým zdrojem antioxidantů. Navíc je můžete konzumovat i jako sušené, což se hodí hlavně v zimních měsících, když k nám ovoce putuje přes půl světa.

🌿 Borůvky a brusinky

Obě plodiny obsahují velmi silné antioxidanty, které chrání naše tělo před nemocemi. Borůvky podporují funkci našeho mozku a paměti, chrání srdce a cévy, také chrání naše oční buňky a zlepšují noční vidění. Brusinky budete určitě znát pro jejich léčebnou sílu při infekci močových cest. Také nám chrání zuby a dásně před zubním plakem či posilují funkci srdce a cév. Tady se ukazuje síla lesních plodin.

Jak vidíte, tak nemusíme hledat zázračné potraviny jen v předraženém zboží v obchodech. To nejlepší často najdete na našich zahradách, sadech či na loukách. Kvalitní, nezpracované a lokální potraviny mají obrovskou sílu. Zkuste zařadit více českých a málo zpracovaných potravin i do vašeho jídelníčku. Podpoříte tím nejen své zdraví, ale i domácí produkci.

Na závěr by mně zajímalo, jaké potraviny z výše uvedených využíváte ve svém jídelníčku?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz