Hlavní obsah
Knihy a literatura

František Kotleta rozdmýchal Plameny války

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindra Strelec, obálka: Lenka Tarwari Jandová

Útok! Pozemské legie se svými spojenci útočí proti Společenství veškerou svou silou. Příběh Legie se blíží do finálové čtvrtiny a vy chcete být rozhodně u toho.

Článek

František Kotleta
Plameny války
Legie 10
Epocha 2024

To, že lidstvo není ve vesmíru samo, zjistilo poměrně zásadním způsobem už před nějakou dobou. Kdo neuprchl nebo se nepodřídil, skončil namletý v separátu. Čtenářům papírového sci-fi seriálu Legie je tahle informace známá už zhruba čtyři pozemské roky. A teď Legie vstupuje svým desátým dílem do poslední čtvrtiny. Jak název, tak i obálka s roztomilou ještěrkou slibují, že půjde o čtení plné akce. Rozhoří se ale plameny války skutečně naplno?

Deset válečných lodí vstoupilo do prostoru planetárního systému. Celkem nesourodá směska bojových plavidel nedopadla ale příliš dobře. Vrátit se tak mohou už leda na záznamu. Na stejném, na jakém jejich marné snažení o oslabení obrany planety Tara sleduje i kapitán Moravec, jeho lidští kolegové i nelidští spojenci. Samotná Legie tak stojí před nelehkým úkolem. Pokusit se splnit misi, při jejímž plnění již zemřelo tisíce mimozemských vojáků bojujících spolu s churity proti Společenství.

Vojáci lidské Legie tak aktuálně stojí před nelehkým úkolem. Nezklamat své spojence, ale zároveň udržet vlastní bojovou sílu na takové úrovni, aby byla schopná svést i bitvu o samotnou Zemi. Možné řešení pak najde František Moravec v dějinách dávných pozemských válek. Přesněji v té, kterou známe jako Druhou světovou.

Ovšem něco jiného je akci naplánovat a něco jiného její provedení. A zákon, který je platný napříč vesmírem i časem praví, když se něco může podělat, podělá se to. A tak se čtenář dočká oné slibované akce, do které jde sám Moravec. Ono mu totiž ani nic jiného nezbývá. Jako člověk, který má už něco za sebou, musí působit pragmaticky a občas i cynicky. Sám se však přesvědčí, že v obou případech by měl přitlačit na pilu. František Kotleta s ním totiž nemá slitování.

Jak se tančí petragun už čtenáři téhle série ví. Své znalosti si tentokrát prohloubí například o to, jak žabáci dokáží udolat lachtana a pochutnat si na jeho mase. Ono totiž těch mimozemských potvor není nikdy dost, a i zde nějaké přibydou.

Foto: Lenka Tarwari Jandová, se souhlasem: Epocha.cz

Plameny války

Plameny války jsou svěží, dobrodružné čtení, které plyne ve velmi svižném tempu. Nekoná se žádná nuda, odpadají vycpávky a zbytečná vata. František Kotleta dá svým hrdinům jen tolik času na odpočinek, aby se trochu nadechli a už je znovu žene do další akce a nebezpečí. Staří známí jsou skvělou směskou lidských charakterů a zkušeností. Tentokrát však hraje prim hlavně samotný Moravec. A za mě je to jen a jen dobře. Dle mého názoru tenhle styl vyprávění sedí autorovi zdaleka nejlépe – nerozmělňovat děj mezi početnou skupinu hrdinů a soustředit se jen na jednoho ústředního, kterému ti ostatní „jen“ zdatně sekundují.

Čtenáři jistě svému Kotletovi rozumějí a jisté věci od něj očekávají. A ty dostanou měrou přiměřenou. Kniha je tak prostoupena typickým humorem, leckdy zabarveným hodně do černa, nadsázkou, spoustou špičkování mezi hrdiny, hláškami a narážkami, sem tam ostřejšího slova a autor se nebojí ani nějaké té cudné erotiky. Zkrátka alespoň já jsem našel přesně vyvážený koktejl všeho výše zmiňovaného, opepřený pořádnou dávkou akce, krve i umírání.

Plameny války, které knize daly název, se za mne rozhořely měrou vrchovatou. Poměrně nečekané závěrečné vyústění, kdy se osudy posádky Vzdorující vydají poněkud překvapivými směry pak kladou otázku, kam ještě může autorská dvojice zajít. Rozhodně lze očekávat nějaké to další překvapení. Uvidíme, jaká barva bude brát bank v knize Mirská ruleta.

V rámci celé série jsou pro mě Plameny války rozhodně jednou z nejčtivějších knih.

Hodnocení: 90%

Anotace:

Útok! Pozemské legie se svými spojenci útočí proti Společenství veškerou svou silou. Strategická planeta Tara je předmostím invaze enlilů proti churitským armádám a její obsazení dostanou za úkol právě lidští vojáci. Velké válečné stroje, strategie řízené automatickými bojovými systémy, ale i boj muže proti muži. Tedy i ženy proti mužům, mnoha mužům, protože když jde do boje Aga, je jeden soupeř málo! A co teprve, když se do všeho zapletou Fifinka a Gertruda! Posádku Kraksny čeká nejtvrdší zkouška ohněm války, ale kde nejsou oběti, není vítězství.

Jenže ne každé vítězství nakonec stojí za to. Příběh Legie se blíží do finálové čtvrtiny a vy chcete být rozhodně u toho.

Informace:

Vydáno: 2024, Epocha
Série: Legie, díl 10
Počet stran: 328
Jazyk vydání: český
Autor obálky: Lenka Tarwari Jandová
Vazba knihy: měkká / brožovaná
Forma: kniha
ISBN: 978-80-278-0193-0

Další recenze a ukázky z knih najdete na: Henryweb.cz (Henry's SF&F web)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz