Hlavní obsah
Knihy a literatura

Kosti, pasti, slepice a co mají společného

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Kůs, se souhlasem Mystery Press

Neotřelá „feel-good“ fantasy plná akce a humoru, která vám připomene ta nejúžasnější dobrodružství, která jste prožili při hraní Dračího doupěte!

Článek

Jeffery Russell
Kosti, pasti, slepice
Kobkanýři 1
Mystery Press 2024

Všemi z dětství oblíbená postavička krtečka pana Milera by asi neměla radost. Hned na první řádce knihy Kosti, pasti, slepice se totiž servíruje klasická trpasličí pochoutka – krtci na špejli nadívaní sekanými červíky. No, není se co divit, že lidský strážný Durham si nechá zajít chuť. Čtenářova chuť na fantasy dobrodružství říznuté poctivu dávkou humoru by oproti tomu měla být povzbuzena.

Durham, coby městský strážný, se úspěšně popasoval s případem ovcovraždy, leč ke strmému kariérnímu postupu to nevedlo. Trochu, trochu hodně, ho tak překvapí rozkaz přidat se k výpravě trpasličích Kobkanýrů, jejichž cílem je získání Guffinova palcátu z hlubin krypty samotného nekromanta Alahama. Po sedmi měsících strážní služby, kdy si vystačil jen se třinácti slovy a frázemi, je to tak rozhodně velká změna. Spolu s Rubínou, lidskou písařkou, se tak vydává s trpasličí kumpanií na cestu k tajemné nekropoli.

Kosti, pasti, slepice – všeho si čtenář užije měrou vrchovatou, hlavně pastmi a kostmi se kniha přímo hemží. Pravda, slepic je řádově o mnoho méně, ale zato hrají na trpasličích výpravách důležitou roli. Jsou to takové odhalovačky pastí. Po úspěšném odhalení pasti z nich však většinou mnoho nezbude, a proto je klíčem k úspěchu každé expedice jejich dostatečná zásoba.

Kniha je anoncována jako neotřelá „feel-good“ fantasy plná akce a humoru, která vám připomene ta nejúžasnější dobrodružství, která jste prožili při hraní Dračího doupěte! S dračákem jsem se sice osobně minul, ale s touhle definicí se dá souhlasit. Rozhodně vám nehrozí psychická újma kvůli hororovému zážitku a při čtení se budete cítit opravdu fajn. Humoru si užijete také měrou vrchovatou, i když si nejspíš nepotrháte bránici výbuchy smíchu, ale většinu příběhu prožijete s potutelným úsměvem na tváři. Nějaký ten humor totiž číhá snad na každé stránce, ale autorovi jde přičíst k dobru, že zbytečně netlačí na pilu. Ona slibovaná akce jde tak trochu proti splatterovým orgiím jiných fantasy knih, ale těžko prolívat hektolitry krve, když jsou vaši protivníci Seschlouši a horda kostlivců. V těch se opravdu krve nedořežete.

Foto: Jiří Kůs, se souhlasem Mystery Press

Kosti, pasti, slepice

Příběh sám o sobě je stejný jako komando Kobkanýrů. Postupuje vpřed jako dobře sehraná jednotka SWATu, kde má její každý příslušník svoji pevně danou roli a specializaci, které se drží. Navíc je vše umocněno spoustou neotřelých frází a pojmů. Řekl bych, že překladatel si poměrně máknul. Obzvlášť překládat řeč lesních elfů muselo být vyloženě za odměnu. Dobrý „feel-good“ pocit z knihy tak jde hodně za Jiřím Matyskiewiczem.

Kosti, pasti, slepice je tak pohodová oddechovka, která příjemně plyne kupředu, nabídne hrdinu, jenž se zpočátku nechá dějem vláčet, aby posléze přeci jen přebral otěže a učinil i několik důležitých rozhodnutí. Navíc se některé pasti určitě budou líbit fanouškům jistého archeologa. S jeho prací má ta trpasličí ostatně hodně společného.
V medailonku autora je prozrazeno, že série Kobkanýři má už čtyři díly. Nezbývá, než se tak těšit na to, kam Jeffery Russell zavede své vzrůstem nevysoké hrdiny příště.

Hodnocení: 70%

Anotace:

Durhamův služební postup u městské stráže definuje vodorovná čára. Pravda, jednou vyřešil ovcovraždu, ale to měl výjimečně šťastný den. Když tedy obdrží rozkaz připojit se jako pozorovatel ke Kobkanýrům - profesionálním trpasličím čističům hrobek a kobek – rozhodně si nehodlá stěžovat. Tedy alespoň, než si uvědomí, že ho obdržel omylem.

Už se s tím ale nedá nic dělat a vyšilující strážný je nucen zúčastnit se výpravy za magickým palcátem ukrytým v kryptě nekromanta Alahama. Pro trpaslíky je to rutina. Předpokládají, že vtrhnou dovnitř a za pomoci seker, štítů, kuší, trhavin, obléhacích strojů a cvičených slepic pobijí nemrtvé, vyřadí pasti a následně odvezou z kobky všechno, co se dá zpeněžit.

Bohužel pro Kobkanýry se ale zdá, že s Durhamem vstoupilo do hry i něco jako osud, a trpasličí komando se dočká poněkud náročnějšího dobrodružství než obvykle. Až bychom se nebáli říct přelomového. A pak je tu ještě nemrtvák Alaham, který má své vlastní plány…

Informace:

Vydáno: 2024, Mystery Press
Originální název: The Dungeoneers, 2015
Překlad: Jiří Matyskiewicz
Počet stran: 264
Autor obálky: Jiří Kůs
Vazba knihy: měkká / brožovaná
Forma: kniha
ISBN: 978-80-7588-585-2

Další recenze a ukázky z knih najdete na: Henryweb.cz (Henry's SF&F web)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz