Hlavní obsah

Alkohol zvyšuje riziko rakoviny. Jenže mnoho potravin taky

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Z potravin, kterým byste se měli vyhýbat, jednoznačně vede hořčice. Obsahuje nebezpečné E211 a E171. Pozadu nejsou ani okurky v nálevu nebo kečup.

Vydrží v ledničce několik měsíců až let, zčerná, ale nezplesniví. Co je to? Hořčice. Za její abnormální trvanlivostí stojí konzervant, který škodí DNA stejně jako alkohol.

Článek

V posledních dnech se na internetu objevila celá série článků na téma „alkohol a rakovina“. Alkohol prý poškozuje DNA a tím oslabuje imunitní systém, který pak nezvládá zastavit rakovinné bujení. Víte ale, že existují potraviny, které jsou stejně potenciálně nebezpečné jako alkohol?

Za škodlivostí alkoholu stojí jeho metabolická přeměna v silně toxický acetaldehyd. Za škodlivostí některých potravin jsou to pak konzervanty a přídatné látky.

Nejnebezpečnějším konzervantem je benzoát sodný E211.

Účinek tohoto konzervantu na poškozování lidské DNA je naprosto srovnatelný s účinky nadměrného pití alkoholu. Jde o látku která se běžně používá v různých slazených nealkoholických nápojích, ve džusech a v minerálkách s příchutí, sirupech a koncentrátech, ale je zastoupena i v průmyslově vyráběných džemech a marmeládách nebo salátových zálivkách. E211 se nachází také v hořčici a majonézách, v nakládané zelenině (zejména v kysaném zelí a nakládačkách), kečupech, sójové omáčce a různých dresincích. E211 obsahují i pomazánky, například oblíbená rybí, škvarková nebo Budapešťská. Benzoát je také v rybích řezech nebo nakládaných rybách. Dá se říci, že běžný spotřebitel v podstatě nemá šanci se mu vyhnout. Proto si vždy kontrolujte složení na obalu produktu. Pamatujte si : pro vaše zdraví je žádoucí vyhnout se E211 velkým obloukem!

A teď něco velmi důležitého: Víte, která kombinace E211 s některými jinými složkami potravy je považována za obzvlášť rizikovou? Největší obavy ohledně poškození DNA je kombinace E211 a kyseliny askorbové (vitamin C, E300).

Pokud se v potravině nachází společně E211 a E300, může dojít k chemické reakci, při které vzniká benzen, který je prokázaným karcinogenem a patří do nejvyšší skupiny „A1“. Benzen je spojován se zvýšeným rizikem vzniku leukémie a dalších typů rakovin.

Také barvivo E171 (oxid titaničitý) které bylo běžně používáno při výrobě cukrovinek, nebo bylo zastoupeno v různých doplňcích stravy, je extrémně nebezpečné pro lidské zdraví tím, že poškozuje DNA kvůli obsahu nanočástic. Naštěstí bylo od roku 2022 jeho používání v potravinách v EU zakázáno a nové výrobky ho nesmí obsahovat. Nicméně i po zákazu lze E171 najít v některých lécích, kde slouží k potažení tablet (bílé kapsle), nebo kosmetických přípravcích (pro bělící efekt v zubních pastách nebo opalovacích krémech jako minerální UV filtr), protože pro něj nebyla nalezena vhodná náhrada.

Většina zubních past vyráběných v EU, včetně dětských, barvivo E171 stále obsahuje, přestože jde o nadbytečnou přísadu. U dětí hrozí riziko polknutí, některé děti zubní pastu dokonce polykají záměrně, neboť jim chutná její ovocná příchuť. Kdo z nás to jako malý někdy neudělal? Pokud tedy chcete své děti před barvivem, způsobujícím poškozování DNA ochránit, pečlivě si zkontrolujte složení pasty na jejím obalu. Hledejte označení CI 77891 nebo Titanum Dioxide. Pokud takovou zubní pastu najdete doma, měla by co nejrychleji letět do koše.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Se zubní pastou zvlášť u dětí opatrně. Poučte je, že by pastu neměli v žádném případě polykat. Četli jste si někdy návod na obalu?

Z hlediska „genotoxicity DNA“ další místa pomyslného žebříčku obsazují: vysoce průmyslově zpracované potraviny, ať už jde o masné výrobky (uzeniny, šunka, paštiky) kvůli obsahu konzervačních látek (dusitanů a dusičnanů), různá fermentovaná jídla, ale genotoxiny se vyskytují i v pivu a dokonce i sýrech.

Smažíte, pečete, grilujete? Neměli byste to zase dělat příliš často. Při vysokoteplotní úpravě potravin (zejména těch, které obsahují škrob) dochází ke vzniku akrylamidu, který se považuje za vážné zdravotní riziko. Milujete dozlatova osmažené bramborové hranolky nebo solené brambůrky? Děláte velkou chybu, patří mezi vůbec nejnebezpečnější pokrmy.

Příště si řekneme něco o E110 (jde o žluť SY; Cl potravinářská žluť 3). Žluť je nevhodná pro děti, způsobuje alergie a astmatické záchvaty. Nejspíš má i karcinogenní účinky. Vyskytuje se v likérech, sladkostech, instantních polévkách a hořčici.

Opět ta hořčice. Tak co, máte ještě chuť na kus uzeného s hořčicí a okurkami v nálevu?

Zdroje:

Vlastní dotazování

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít publikovat svůj obsah. To nejlepší se může zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz