Článek
Nejdřív je třeba poznamenat, že žádný nápoj nedokáže „rozpustit“ rybí kost dostatečně rychle, aby to vyřešilo akutní situaci. Ale samozřejmě za pokus to stojí, při troše štěstí se tak můžete vyhnout trmácení se po ordinacích plných zoufalců, jako jste vy.
Rybí kosti, které jsou složeny kolageny a minerály, jsou vůči nápojům (i hodně kyselým) odolné po dlouho dobu. Nápoj tedy spíše pomůže kost mechanicky uvolnit, než by ji přímo rozpustil. Zvlášť dobré jsou v tomto perlivé nápoje, jejichž bublinky vytváří v krku takové prostředí, že je pak kost nucena opustit - byť nerada - prostředí vaší pohostinné sliznice. Vyzkoušejte Colu, nebo Kofolu. Oba nápoje navíc obsahují takové látky, které mohou změkčit povrch kosti. (Perlivé šampáňo ani pivko zmiňovat nebudu, alkohol prý poškozuje DNA)
Pokud je kost zaseknuta do sliznice jen mírně, někdy postačí vypít hrnek teplé vody. Občas může pomoci i citronová šťáva.
Pokud ale i po několika pokusech cítíte, že kost je stále v krku, asi vám nezbyde nic jiného, než se vydat do studené noci vyhledat lékaře na ORL. To tehdy, když v krku cítíte otok, špatně se vám dýchá, a nebo cítíte ostrou bolest při každém polknutí.
Nejlepší prevencí je si rybí maso dobře prohlédnout, a pak ho pomalu žvýkat, aby byl dostatek času na zachycení kosti v ústech. Pak už je většinou pozdě. Dobrou zprávou ale je, že naprostá většina zaseknutých kostí zůstává na začátku jícnu, takže lékař je poměrně snadno odstraní.
Tak dobrou chuť a pozor na rybí kostičky!




