Hlavní obsah

Smrt a smír: Křížové kameny a smírčí kříže odhalují dávnou minulost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

mohutný středověký kamenný smírčí kříž v Sokolnicích u Brna

Zajímá vás tajemno, záhady a historie? Pak je tento článek přímo ušitý pro vás. Protože v naší krajině snad neexistuje nic tajemnějšího, než smírčí kameny (a křížové kameny) a jejich původ

Článek

Smírčí kříže, které lze nalézt po celé naší zemi, se obvykle stavěly na místech, kde se stalo nějaké neštěstí. Podle středověkého hrdelního práva (práva útrpného) byli ke stavbě křížů odsuzováni pachatelé, kteří jimi - kromě hmotného odškodnění - poskytovali satisfakci poškozeným nebo pozůstalým. Pravděpodobně jedna z takových událostí se stala v Sokolnicích u Brna, kde lze nalézt pod bývalým slovanských hradištěm „Na Stráži“ jeden z velkých kamenných křížů.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Smírčí kříž

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Na Stráži, místo staroslovanské tvrze

Latinský kříž vyniká zejména svými rozměry. Je vysoký 155 cm, rozpětí ramen kříže dosahuje 90 cm a tloušťka kamene je 28 cm. Na západní straně kříže je vytesán letopočet 1796. Kříž je pravděpodobně starší, protože letopočet na něm byl, podle odborníků, vytesán až dodatečně. Mohutný středověký smírčí kříž v Sokolnicích představuje vysoce hodnotnou kulturně-historickou památku v této nevelké moravské obci.

Smírčí křížové kameny se liší od smírčích křížů tím, že jejich obrys nemá tvar kříže, ale kříž je na nich vytesán. Kameny se stavěly jako připomínka zejména morových epidemií.

Skupinu křížových kamenů lze například nalézt nedaleko Opatovic u Rajhradu. Stojí tam jako kamenné memento neštěstí z doby Třicetileté války, kdy se skupina švédských důstojníků zamilovala do místní krasavice, a výsledkem jejich vzájemného souboje byli tři mrtví. Kulturní památkou byly kameny prohlášeny v roce 1958.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Křížové kameny v Opatovicích

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Křížové kameny v Opatovicích

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Křížové kameny v Opatovicích - detail

Podobný smírčí kámen stojí od 17. století v nedaleké obci Měnín u Brna.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Křížový kámen v Měníně u Brna

V současné době je na území České republiky evidováno cca 4 000 kamenných křížů a všechny mají své jedinečné číslo.

Víte o nějakém kamenném svědku minulých časů ve svém okolí? A znáte důvod, proč byl postaven? Zkuste o něm napsat pár slov do diskuze. Podpořme turistiku po kamenných křížích a křížových kamenech.

Anketa

Zajímá vás tématika těchto kamenných svědků naší minulosti?
ano
100 %
ne
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Smírčí kameny

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz