Hlavní obsah
Lidé a společnost

Podminované školy, panika a terorismus

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: www.pixabay.com

Realita na našich školách? Doufejme že nikdy.

Tak tu máme zase začátek školního roku a obvyklé vyhrožování bombou ve škole. Jenže tentokát neobvyklé.

Článek

Co si má paměť pamatuje, tak už od devadesátých let to je takový český folklor, vyhrožovat bombou ve škole. Někdy se žáci takovým způsobem bavili, někdy se snažili vyhnout písemce, někdy to dělali za účelem prodloužit si prázdniny. A letos to tu máme znovu.

Dnes je taková výhružka daleko jednodušší. Evidentně k tomu stačí odeslat anonymní e-mail, dříve se muselo do telefonních budek, nebo dokonce posílat dopisy. Dalo by se očekávat, že takových „vtípků“ bude přibývat, nicméně zdá se, že grázlíků je na školách stále stejný počet, takže ani výhružek nepřibývá.

A jak se to tehdy řešilo? Takové výhružky se buď neřešily vůbec, neboť bylo jasné, že 7.A píše čtvrtletku z matiky a někdo s ne úplně dobrým prospěchem se jí chce vyhnout. Anebo se výhružka brala vážně napůl, kdy se zavolala policie, která i s pomocí psa prohledala objekt, aby potvrdila, co bylo více než jasné, tedy že v budově žádná výbušnina není. Už samotná přítomnost policie byla pro žáky dost stresující a odstrašující. A samozřejmě někteří ředitelé brali tyto telefonáty natolik zodpovědně, že opravdu nechali školu vyklidit a žáci se do lavic vrátili až po důkladném prohledání budovy. Nicméně vždy se jednalo spíše o lokální záležitost jedné školy, ne jak tomu je dnes. A nepamatuji si, že někdy by výhružka nebyla planá. Naštěstí.

Jenže rok se s rokem sešel a už se píše školní rok 2024/2025. Tedy datum, kdy probíhá velmi násilné obsazování evropského suverénního státu, kdy jsou různé teroristické akce poměrně běžnou záležitostí, kdy se okolní země potýkají s extrémní vlnou násilí, kdy na našich školách za poslední rok proběhly dva teroristické útoky a kdy se na našem území nedávno odpalovala nevybuchlá letecká puma. Rozumné je v tomto případě být minimálně ostražitý a já plně chápu ředitele škol, kteří tento incident začali brát vážně.

E-mail s výhružkou navíc přišel údajně do stovek škol po celé republice. Nejedná se tak nejspíš o klukovinu, ale spíše to zavání organizovaným zločinem. I to je varovným vykřičníkem pro učitelský sbor, který má na starosti naše potomky a je v jeho zájmu, aby zůstali všichni živí a zdraví, což je nadlidský úkol i během standardního provozu.

Vzhledem k charakteru výhružky, jedná se skutečně o více promyšlenou klukovinu, opravdový teroristický útok či snad snahu o destabilizaci společnosti? Poslední jmenované je vidět zřetelně už teď. Zejména rodiče prvňáčků najednou nemohou do škol, což snáší špatně jak jejich ratolesti, tak oni sami. A ventilují nespokojenost obvykle směrem ke škole, nikoliv k člověku, co výhružku rozeslal. Zároveň i nezúčastnění občané, jichž se školní docházka nijak netýká, neboť děti nemají, či mají odrostlé, se začínají na sociálních sítích přít o to, zdali v tom má prsty Rusko či USA, Soros nebo mimozemšťani. A i když mnohé indicie, jako třeba velmi podobný scénář na Slovensku, by mohly vést k tomu, že skutečně ruská trollí farma zkouší zase zasít semínko nesváru a rozhodit společnost, nic není prokázáno. Zatím.

Ovšem vzhledem k rozsáhlosti výhružného oznámení, jeho opakování i podobnosti se slovenským scénářem bych (nejen já) byl pro to, aby se tento čin neposuzoval jako běžná výhružka, ale aby po dopadení pachatele, bude-li to vůbec možné, byl tento potrestán nejvyšší možnou měrou. Sice ochromit chod škol na začátku roku není nic extrémně nebezpečného, ale už jen rozesetí paniky a způsobení zmatků na státních institucích, kterými školy jsou, si vysoký trest zaslouží, obzvláště v takové míře, v jaké anonym působí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz