Hlavní obsah

Upřednostňování menšin? Ani náhodou!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: www.pixabay.com

Pokud sváří dobře, je jedno, kdo je pod maskou.

Liberální levičáci na nás tlačí různým zvýhodňováním určitých skupin. Ať už přes MeeToo, BLM nebo LGBT. Je to ale správně?

Článek

Bohužel takový mor moderní doby, jakým je zvýhodňování různých ukřivděných skupin populace, se z USA dostává i k nám. Sem tam se i nějaká tuzemská (případně nadnárodní) firma nakazí, začne praktikovat znuděné liberální levičáctví a namíchá si kvóty na zaměstnance. Čas od času se probudí i EU a zdvihne ukazováček (bohužel nikoliv prostředníček), že by měli šanci dostávat všichni, respektive, že zaměstnáváme příliš málo „postižených“ skupin a ty nám pak nakáže zaměstnat uměle. Slovo postižených neberte jako nadávku, spíše jako oběť.

Ano, odlišní lidé to měli vždycky těžší. Máte-li jinou barvu pleti, pak je jasné, že s vámi nebudou jednat jako s většinou. Totéž platí i o sexuální orientaci. Jakmile na vás praskne, že patříte mimo většinu, jednoduché to mít nebudete. Jste-li žena, pak mnohde budete čelit předsudkům. Jsou to všechno rysy nevyzrálé a hloupé společnosti (tedy nás všech). Společnost, která je chytrá, nestaví na předsudcích, ale na osobnostech. Zdá se však, že takových máme ještě velmi málo a nic na tom nezmění ani snahy prosazovat menšiny.

V nějakých západních produktech (filmy, počítačové hry, hudba, knihy, divadelní hry apod.) vidíme dokonce upozornění, že produkt byl vytvořen multikulturním týmem se zastoupením menšin, žen a dalších utlačovaných skupin. Může nás tedy hřát, že díky tomu, že jsme šli na dotyčný film, se mohlo najíst i pár černochů, homosexuálů a žen. Idea je to krásná, dát každému příležitost. Ovšem podle mého naráží na zásadní kritérium, kterým je efektivita práce.

Já patřím k lidem, kteří tvrdí, že je fér a zároveň efektivní, dát příležitost každému. Každému kdo projeví snahu, znalosti, zručnost nebo zájem. A je zcela jedno, do jaké menšiny patří. Šikovní jsme všichni různě a v pracovním prostředí je potřeba odhalit ten správný talent. A pokud tohle neví manažeři, tedy lidé, kteří řídí firmy, pak je něco špatně.

Dává smysl zaměstnávat nějakého člověka, který má jediný předpoklad pro vykovávání funkce pouze to, že je jiné pleti? Pokud nebude splňovat standardy pracovní normy, pak je špatně držet ho ve firmě jen proto, že je jiný. I když se to někomu líbit může. Zní to možná rasisticky, ale rozhodně to tak není. Protože úplně stejně bych se rozloučil s člověkem, který nezvládá svou práci, i kdyby měl stejnou barvu kůže, vyznání a orientaci jako já. Manažer, který zaměstnává nesprávné lidi, není dobrým manažerem. Pokud mu to přikazují nějaké nesmyslné normy, pak by se měl umět bránit a obhájit si svůj postoj. Zaměstnávání „budižkničemu“ totiž prodražuje provoz firmy a v důsledku i zdražuje produkty, které firma nabízí.

Naproti tomu manažer, který z jakýchkoliv důvodů vyhodí jedince, který zvládá svou práci efektivně a dobře také není dobrý manažer (ted pokud třeba nenarušuje kolektiv). Opět se vrátíme k efektivitě podnikání, tedy k tomu, naplnit pozice ve firmě dobrými zaměstnanci. Pokud bude manažer chtít přijmout kvóty na zaměstnance a dobré lidi nahradí někým „fancy,“ možná dostane pochvalu z EU, za to jak zaměstnává homosexuály, ženy a lidi jiné barvy pleti, ale firma se mu začne propadat od červených čísel. Naopak zase xenofob, který z firmy vyháže černochy jen proto, že jsou černí, je možná ještě horší. A ani jeho firmě to neprospěje.

A my ostatní bychom se měli naučit, že číšník, který nám přinese kávu, je prostě číšník. Nic víc. Pokud to dělá dobře, je přece úplně jedno, jestli byl předtím žena, jestli žije s přítelem, jestli je jiné barvy pleti. Je to jednoduše člověk, který dělá svou práci dobře a to je to, co my po něm chceme. Ostatní, co si dělá v soukromí, nám může být ukradené. Ten, kdo odsoudí číšníka za to, že je homosexuál je prostě buran a je mu jedno, jak kvalitně jej číšník obsloužil. Chce se prostě jen hádat a ukázat svou rádoby „nadřazenost.“

A samozřejmě nejedná se jen o číšníky, ale všechny profese od daňových poradců po montéry v automobilkách. Každý člověk je samostatná osobnost, které něco jde a něco ne. Pokud někdo neumí komunikovat s lidmi, pak mu může jít nějaká jiná práce. Je jen málo takových, kteří neumí vůbec nic. Ti to pak asi nemají na pracovním trhu příliš jednoduché, tedy teoreticky by neměli, pokud by vedení firmy vyžadovalo dobré zaměstnance.

Byl bych pro to, aby se veškeré nesmyslné kvóty na zaměstnance pocházející z USA i EU zrušily. A zároveň, aby lidi ostali rozum a vážili si kvalitních zaměstnanců, bez jakýchkoliv předsudků. Jen pak se staneme moderní chytrou společností. Ostatně kdo to dělá už dnes, tak ten ví, že skutečně nezáleží na pohlaví, orientaci ani barvě. Kamion umí řídit dobře i ženská, chlap zase může ušít prima oblek nebo upéct dortík. Ale vědět by to měli především manažeři a ředitelé, jinak se nikdy nestanou dobrými.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz