Článek
Nedávno jsem si asi po roce dopřál salát. Nemyslím ten zdravý zeleninový, mám na mysli takový ten poctivý český, plný majonézy. Při větším rodinném nákupu jsem zabrousil i k pultu s lahůdkami v řetězci, kterému tak nějak důvěřuji a kde je třeba pečivo a masné výrobky docela kvalitní. Vybral jsem si pikantní tvarůžkovou pomazánku. Na cenu jsem nějak nehleděl, však těch deset deka mě nezruinuje. Těšil jsem se, jak si jí dám druhý den s rohlíkem na svačinu.
Chuťově nebyla špatná, ale co mně zaujalo, byla absence kousků syrečků, ty tam dříve bývaly. Namísto kostiček nepříliš voňavého sýra jsem v salátu zahlédl kostičky růžové. Výrobní salám. Svinstvo, kterému se snažím vyhýbat, protože na našem trhu bychom větší „šmakuládu“ hledali jen těžko. Skutečně jsem byl zklamán a zkazilo mi to chuť. To musí i do syrečkového salátu cpát tenhle nesmysl? Patrně ano, protože je to prostě velmi levná výplň čehokoliv. Stejně jako taková ta odporná bílá majonéza bez chuti, kterou často v salátech, ale i na chlebíčcích, najdeme.
Dopracovali jsme se do doby, kdy se zákazník nešidí na váze ani ceně, zákazník se šidí na kvalitě. Předpokládám totiž, že drtivá většina konzumentů kupovaných salátů nijak neřeší, co jedí, ale hlavně že toho je hodně. Výrobní salám nenajdeme ale jen v salátech, on se nachází třeba na mražené pizze, kde supluje proklamovanou šunku. Podle norem stačí, aby výrobek obsahoval malý kousek šunky, a už se může nazývat „šunkový,“ i když drtivá většina masa je právě výrobní salám.
Z Wikipedie jsem se až dnes dozvěděl, že výrobní salám je český vynález. Popravdě ani nevím, jestli ho v nějaké jiné zemi používají. Ony jiné země asi ani nejsou milovníky majonézových salátů, tedy není to příliš pravděpodobné, ale jistě zabloudil i za naše hranice, třeba v té pizze. Inu, ale na tento vynález hrdí příliš být nemůžeme.
A co že to ten výrobní salám vlastně je? Řadí se mezi měkké salámy, ale vlastně by tam ani patřit neměl, ačkoliv se je snaží imitovat. Jedná se o odpad z masného průmyslu. Ponejvíce strojně separované drůbeží maso, skelety, vepřové kůže, sádlo. Toť věci, které jsou alespoň přírodní a naše tělo si z nich může odnést nějakou tu bílkovinu a kolagen. Ovšem ve výrobním salámu najdeme i škrob, barviva, zvýrazňovače chuti, stabilizátory, sóju. A samozřejmě velkou část vody, aby nám to hezky nabobtnalo a vypadalo to velké. To se vše namele, slepí a uvaří.
Pokud porovnáme cenu výrobního salámu s nějakým jiným měkkým salámem standardní kvality, pak cenově vyhrává jednoznačně salám výrobní, protože kilogram této směsi stojí okolo 50 korun v maloprodeji, zatímco jiné šunkové salámy začínají na stovce a běžně překračují dvoustovkovou cenovku za jeden kilogram. Tedy jsou dvojnásobně až čtyřnásobně dražší. Tomu logicky musí odpovídat i kvalita výrobních salámů, což dokládá seznam ingrediencí v předchozím odstavci. Výrobní se nazývají proto, že jsou určeny k průmyslovému zpracování právě třeba do salátů nebo na pizzu (jinde jsem je zatím nenašel). Tam totiž zanikne jejich nepříliš lahodná chuť, kterou přebijí jiné suroviny. Na chleba byste si výrobní salám asi dávat nechtěli. Nejspíš by vám prostě nechutnal.
Zdá se, že žádné normy na výrobní salám nemáme. Proto výrobci mohou zpracovávat cokoliv, co je napadne. Hlavně aby to bylo růžové, případně do oranžova, a tvarem a konzistencí to připomínalo jiné měkké salámy, jako třeba gothaj, které už normované bývají. A samozřejmě, co je nejvíce určující, je cena. Protože když jiný výrobce, který vyrábí lahůdky, ušetří na vstupní surovině polovinu ceny, poznáme to na konečné ceně i my. A jelikož my si nejraději kupujeme co nejlevnější výrobky, je jasné, že čím nižší finální cena, tím větší úspěch v odbytu. A co naplat, že si pak drtivá většina lidí stěžuje, že kvalita našich potravin stojí za starou bačkoru, když je stejně dál kupují. Ony to řetězce dobře ví a proto i ony tlačí cenu co nejníže.
Já si po nedávné zkušenosti buď salát pro příště odpustím, vyrobím vlastní, případně si dobře pohlídám složení. Protože když se výrobní salám propašuje i do sýrové pomazánky, je něco špatně. A mě zpětně mrzí, že jsem tenhle nešvar vyplňování jídla odpadem nevědomky podpořil. Možná že za pár let, vzhledem k růstu populace, bude nutné takovéto „šmakulády“ vyrábět ve velkém, ale dokud to není nezbytné, rád bych se mu vyhnul. A myslím si, že vy také.
Zdroje:
https://www.stream.cz/peklonataliri/mrazena-pizza-189517