Hlavní obsah
Aktuální dění

Dušičky (Svátek zesnulých) nejsou Halloween. Liší se datem i pojetím

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com, Gautas Vaičinlénas

Proč?

Dušičky (Svátek zesnulých) se slaví 2. listopadu, Halloween 31. října. Tichá vzpomínka křesťanů na mrtvé je v dnešním pojetí Halloweenu zaměněna za strašidelný maškarní rej.

Článek

Lidovým názvem „Dušičky“ bývá označován Svátek zesnulých, který se slaví 2. listopadu, den po slavnosti Všech svatých, v době, kdy se křesťané a představitelé církve při bohoslužbách modlí za zemřelé. Modlitba za zemřelé patří k nejstarší křesťanské tradici. Vzpomínka na mrtvé je součástí každého slavení eucharistie. „Vzpomínáme na naše blízké a v duchu se ptáme, jaké svědectví nám zanechali.“ V zemích s křesťanskou tradicí je zvykem během „dušičkových“ dnů navštěvovat hřbitovy a na hrobech svých drahých rozsvěcovat svíčky a pokládat květiny, které symbolizují víru ve věčný život a připomínají nám, že život smrtí nekončí.

Halloween se slaví skoro ve stejnou dobu jako dušičky, ale významně se liší. Název Halloween je odvozen od slov „All Hallow Even“ (předvečer všech svatých), ale průvody strašidel mají jen málo společného s duchovním rozměrem svátku. Halloween se slaví 31. října. Původně pochází z pohanského keltského svátku Samhain, který označoval konec sklizně a začátek zimy. Keltové už od 10. století věřili, že se v tyto dny duše zemřelých vracejí na zemský povrch a živí lidé mohou nahlédnout do podsvětí a s mrtvými se setkat. Snad, aby se živí lidé mrtvým podobali, nebo se ochránili před zlými duchy, oblékají se do strašidelných kostýmů. Jejich tradičními podobami jsou čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci a sovy. Typickými barvami jsou oranžová a černá. Oranžová symbolizuje podzim, černá temnotu a smrt. V době Halloweenu bývají zdobeny také domy dekoracemi v podobě nejrůznějších příšer, pavouků a netopýrů. Vystrašit duchy mají také vyřezávané dýně ve tvaru šklebících se obličejů, ve kterých se zapalují svíčky a slouží jako lampiony. V anglosaských zemích (USA, Kanada, Austrálie, Irsko) je možné se setkat i s halloweenským koledováním. Strašidelně přistrojené děti chodí od domu k domu s pořekadlem „Trick or treat“ (Koleda nebo neplecha), za což dostávají cukrovinky. Nákup děsivých pomůcek, dekorací a oblečení bývá ve slavících zemích dobrým byznysem. Kdo má v životě málo důvodů ke strachu, potřebuje se strašit aspoň o „svátcích“. Halloween je takový nadnárodní lidový karneval, jehož tématem jsou strašidla a lze při něm zažít mnoho legrace. Na karnevalech není nic špatného. Kdo by si nepamatoval dětské karnevaly buď z vlastní zkušenosti nebo jako rodič doprovázející své ratolesti. Kostýmy kočiček, berušek, šašků, indiánů nebo kovbojů bývají nezapomenutelné a ve skříních přetrvávají z pietních důvodů celé generace. Pro dospělé jsou vyhlášené karnevaly v Benátkách a Riu de Janeiru. Jsou to úchvatné podívané provázené vzrušujícími zážitky, na které se každoročně sjíždějí tisíce lidí z celého světa. Ale nejsou to „dušičky“. Tichá vzpomínka na mrtvé je zaměňována za maškarní rej.

Použité zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz