Hlavní obsah
Cestování

Máte rádi Dubaj, nebo ji nesnášíte?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Tošner

Museum of Future, Dubaj

Dubaj si zamilujete, navštívíte-li ji od podzimu do jara, budete bydlet u moře v dobrém hotelu nebo apartmánu a máte rádi velkoměsto, pláže, technické vymoženosti i poetiku starého města a tržiště.

Článek

Ukazoval jsem známému fotografii dubajské pouště s mořským kanálem z roku 2000 a stejné místo se stovkou mrakodrapů, rozvinutou dopravní strukturou, metrem, tramvajemi, motorovými čluny o 20 let později. Odpověděl, že je rád, že se v jejich vesnici za 20 let moc nezměnilo. A dálnic máme víc než dost. Koupaliště nám stačí. Inu, zvyk je železná košile. Jen nevím, kolik našich spoluobčanů by zůstalo na svobodě. V Emirátech se pomluvy a urážky, včetně vztyčeného prostředníku, trestají vězením. Také se nesmí na ulici nikdo líbat a vodit za ruku.

O Dubaji se říká, že ji budete buď milovat, nebo nenávidět. Záleží na tom, zda jste ji navštívili v době letního nesnesitelného horka, s cestovkou nebo sami, bydleli v hotelu na předměstí nebo u moře.

Foto: Jindřich Tošner

Na kole a pěšky

Začátkem prosince se konaly oslavy 52. výročí samostatnosti Spojených Arabských Emirátů. První osídlenci byli kočovní pastevci tři tisíce let před naším letopočtem. První historické zmínky o Dubaji pocházejí z roku 1800. Tehdejší osada s pevností byla součástí Ománu. Od Velké Británie se Dubaj osamostatnila v roce 1971.  Podíváte-li se na 2 milionové město s metrem, mnohaúrovňovými křižovatkami, parky, obchodními centry, operou, množstvím muzeí, stačíte si jen s úctou vzdychnout. Postaví-li se v Česku 50 km dálnic za rok, v SAE jsou to stovky. SAE neprosperují jen z ropy (je to jen 17 procent příjmu), ale z finančnictví, turistiky, letecké a námořní dopravy a obchodu. V roce 1970 byla na místě Dubaje vesnice v písku, za 50 let se stal zázrak založený na osvícenském absolutismu šejka Mohameda Maktuma. V zemi nejsou politické strany, odbory. Zdravotnictví je na vysoké úrovni. Neplatí se daně z příjmu. Zahraniční pracovníci zejména z Asie a Afriky jsou vděční za celodenní práci, která jim dává bonusy: stravu, ubytování a zdravotní péči zdarma pro ně i jejich rodiny. Vše základní, co doma postrádali. Jedni je pokládají za otroky, jiní za běžence, o které se SAE starají. V zemi je bezpečno. Kriminalita minimální. Určitě jsem nepoznal všechno. Místní a znalci najdou negativa. Byrokracie známá v celém světě je tady dovedená do dokonalosti. Většinou každý dělá jen, co má, nestará se o nic jiného. Je tady všude čisto, ale plavčík překračoval papírek od bonbonů 2 dny. Čekal, až přijde úklidová služba. SAE je multinárodní stát, ve kterém žijí lidé všech ras, vyznání a národností bez problémů. Dubaj má několik světů, které se významně liší. Staré město křivolakých uliček, pouličních prodavačů, turistů a chudých lidí, Business centrum plné cizinců a kravaťáků v oblecích, příjemnou Dubaj Marinu, La Mer a další klidné čtvrtě s restauracemi a kavárnami na každém kroku. V Dubaji jako u nás platí, že je lepší být zdravý a bohatý než chudý a nemocný.

K podivuhodným stavbám patří 824 metrů vysoká obytná věž Burj Khalifa, mrakodrap hotelu Burj al Arab ve tvaru plachty, na jehož vrcholu hrál tenis Federer s Agassim, prstencovité Museum budoucnosti s verši na opláštění, Palm Jumeirah, obří Aqua park a mnoho architektonických skvostů. Dubajský přístav a letiště náleží k největším na světě.

Pokud jedete jen za mořem a plážemi, budete v Dubaji zklamaní. Obecní pláže bývají přeplněné. Hotelové jsou na tom lépe. Čisté moře Chorvatska s kamenitými plážemi tady není. Mnoho obytných domů a hotelů má svoje bazény, takže se k moři chodí lidé spíš procházet.

Foto: Alexa Zabache, Pexels.com

Burj Khalifa

Ženy lze potkat v burkách, krásné Araby v bělostných šatech (bůhvíkolikrát se za den převlékají) a polonahé cizinky v ulicích města, kterých si nikdo nevšímá. Očima prý ženy dokážou v burkách na mnoho způsobů sdělit vše, co potřebují. Jsou krásné. Americké problémy s černochy nebo s útiskem ve formě „me too“ jsem nezaznamenal. Muslimky se ovšem nesmí vdát za nemuslima. Nejsem si jistý, zda ženy mají stejné postavení jako muži, ale na rozdíl od jiných muslimských zemí pracují jako lékařky, soudkyně, policistky, úřednice a učitelky bez omezení. Ve Spojených arabských emirátech žije 10 miliónů lidí. Jen 12 % má státní občanství. Ostatní jsou cizinci.

Foto: Jindřich Tošner

Táborák v poušti

Nákupnímu šílenství se lze vyhnout dodávkou zboží všeho druhu domů. Motorkáři s dopravními boxy jsou jako dubajské včely, potkáte je všude.

Nezvykle hlasití Muezzini vyzývají k modlitbám pětkrát denně. Budí občany kolem páté ráno. Místním to nevadí. Modlitebny jsou na každém kroku. Před lety navštívil Dubaj papež. Přetrvávají konflikty mezi muslimskými většinovými sunnity a šíty pocházejícími z Iránu. V Emirátech může mít muž až 4 manželky. Muži jsou mimořádně galantní. Podmínkou je být bohatý a rovnocenně zabezpečit všechny ženy stejně. Co má jedna, musí mít i ostatní. Když šťastný ženáč kupuje diamantový náhrdelník nebo pantofle, musí to být čtyřikrát. Určitě dostane slevu. Jak to ve skutečnosti funguje, nevím. Zdá se mně to dost riskantní pro obě strany.

Taxíky jsou levné. Problém je v husté dopravě. Metrem nebo tramvají se dostanete na místo rychleji a levněji, máte-li cíl na trase.

Celosvětová výstava EXPO 21 byla nádherná podívaná, český pavilon skromný, pěkný. Pavilon byl bohužel málo navštěvovaný. Příchozí hledali hlavně restauraci s plzeňským pivem a svíčkovou. U vchodu vítala hosty Slovenka a obsluha byla filipínská.

Foto: Jindřich Tošner

Dubajské nábřeží

S fotbalem nebo hokejem se v Dubaji moc nesetkáte i když lyžařský svah v Dubaji mají, stejně jako kluziště, na kterém se prohánějí slečny v burkách. Sjezdovka je delší a prudší než v Deštné. V oblibě jsou koňské a velbloudí dostihy, tenis a golf. Sokolnictví je národní sport a zábava na prvním místě.

Zalesněné hory, podmanivá pole a louky, které známe z naší krásné krajiny, v Emirátech nejsou. Kdo preferuje o dovolené klid, chládek u chaty a špatné počasí, ať raději zůstane doma. Jezdíme-li v Česku na piknik do lesa, v Emirátech se jezdí do pouště nebo skalistých hor. Počasí je příjemné od října do dubna. Alkohol v obchodech není, víno nebo pivo si můžete objednat ve vybraných hotelových restauracích, ale je drahé. Existují speciální obchody, kde si cizinci mohou koupit alkohol po předložení pasu. Ve velkých supermarketech bývají speciální oddělení s vepřovým masem a uzeninami. Knedlíky jsem prodávat neviděl, ale mouky je tu dost. Zelí také. Zrovna tolik jako datlí, granátových jablek a tropického ovoce, na které si jen vzpomeneme.

S pokročilým věkem se mně moc cestovat nechce, ale občas stojí za to vytáhnout paty z domova a podívat se, jak to jinde dělají, abychom nebyli pyšní na to, co nemáme.

Použité zdroje

https://cs.wikipedia.org/wiki/Spojené_arabské_emiráty

/www.idem.sk/idem/clanok/5-zaujimavosti-v-dubaji-ktore-vam-vyrazia-dych

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz