Hlavní obsah
Zdraví

Také vám komáři pijí krev? Umíte se bránit?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mohamed Nuzrath/Pixbay

Sající komár

Komáři nás umí obtěžovat v nejrůznějších situacích. Abychom věděli, jak se jim bránit, je dobré vědět co mají rádi a co jim nevoní.

Článek

Jsou to potvory. Umí pěkně znepříjemnit život, zkrátit procházku v lese, znemožnit usínání, vyhnat vnoučata z naší krásné zahrádky zpět k rodičům do paneláku. Pokud se někdo domnívá, že intenzivním zabíjením komárů doma problém vyřeší, mýlí se. Komáři prý existují již 30 miliónů let, je jich víc než 3000 druhů. Na českém území žije 40–50 druhů komárů ze 6 rodů. Vyskytují se nejvíce v lužních lesích, v okolí řek a vodních ploch.

U nás se vyskytuje hodně komár pisklavý, horší je komár tygrovaný, který přenáší malárii nebo horečku Dengue. Ten u nás naštěstí není. Neviděl jsem ho aspoň, a já už viděl skoro všechno. Pro malárii si musíme doletět do Asie nebo Afriky. Samečci žijí jeden až 3 týdny, kromě pískání jsou to celkem mírumilovní tvorové. Páření je tak vyčerpá, že umřou do 5 dnů. Pískání vzniká máváním křídel frekvencí asi 600 kmitů za sekundu. Samci tímto způsobem lákají samice k oplodnění. Samička si život užívá i několik měsíců bez ohledu na oplodnění. Právě ona bodá lidi a pije nám krev. Samci komárů se obvykle živí květinovým nektarem a jsou pro člověka neškodní.

Jak poznat, jestli má komár pindíka, za letu nevím. Nechal bych ho letět, takhle vraždím komáry bez ohledu na pohlaví. Bohužel rozmáznutá a napitá „komářice“ dokáže na čerstvě vymalované zdi udělat docela velkou červenou skvrnu, která se špatně odstraňuje. Na komáry na zdi i na stropě se mně osvědčil froté ručník. Komáři se do něj zapasují a ručník se vypere. Jen se všude nedá použít. Postupně jsem rozbil lampu, sklenici vína a převrátil hodiny. Ničíme-li jen létající komáry je to předem ztracený boj.

Komáří životní cyklus má kromě létací fáze ještě období vajíčka, larvy a kukly. Samičky kladou vajíčka do stojatých vod. Můžeme jim to ztížit tím, že nebudeme nechávat vodu v sudech, v jezírkách, v miskách přelitých květin. V bytě je pro komáry spousta tmavých a vlhkých míst vhodných pro odpočinek před bojem: pod umyvadlem, ve skříních, garážích a ve sklepě. Komárům se nedaří v teplíčku, pokud se v něm někdo nepotí. Problém mívají častěji váhově nadměrní lidé a děti. Komáry přitahují pijáci piva, jejich pot je vábí na dálku. Proč komárům chutná nejvíce krev lidí s krevní skupinou 0 se mně nepodařilo zjistit.

Nejaktivnější jsou komáři večer a k ránu. Pokud někteří „komáromilové“ čekají, že komár umře sám, asi se toho nedočkají. Navíc se nedají označkovat. Jsou tak mazaní, že umí i hibernovat. V zimě zkrátka nevymřou. To je vážně podraz. Ten samý komár, který nám pískal u ucha na podzim, nás klidně probudí i na jaře. V bytě je komárům hej. Chybí v něm obvyklí predátoři jako jsou ptáci nebo vážky. Lidé a pavouci jsou jako predátoři slabí. Některé druhy komárů dokážou detekovat oxid uhličitý, který vydechujeme na vzdálenost více než 50 metrů. Více oxidu uhličitého vylučujeme při sportu a práci, u které se zpotíme. Zkrátka si nás najdou. Proto nebývá milování v lese vždy příjemné. To nemluvím o mravencích, šiškách a houbařích. Pokud k nám přijde na návštěvu těhotná žena můžeme mít problém. Poté, co samice komára vypije její krev, může naklást až 300 vajíček v jedné dávce do skříně nebo pod myčku.

Komáři jsou dobří letci. Rychlostí kolem 2 km za hodinu vydrží létat celou noc. Při hledání vhodné oběti překoná samička až patnáct kilometrů. Pesimisté mluví o 60 km. Náš osobní komár za námi klidně doletí 60 km z domova na chatu.

Komáry láká tmavé oblečení. Na procházky v přírodě si berme raději světlé oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi. Černou barvu si nechme na rockové koncerty nebo básnická čtení. Květinové parfémy je lákají podobně jako světlo. Máme-li rozsvíceno, měla by být okna zavřená. Komáři si počkají. Když neotevřeme okna hned po zhasnutí, přestane je čekání bavit a odletí. Najdou si nás jinde. Komárům se špatně létá, pustíme-li ve své blízkosti větrák.

Síťky v oknech jsou dobré, dají se použít i moskytiéry zejména u malých dětí. Jen to pískání zůstane. Účinné jsou repelenty, elektrické odpuzovače a lapače, silně vonící aromatické svíčky. Zahrádkáře a květináře potěší, že komáry odhání intenzivně vonící květiny (například muškáty, šeřík) a bylinky: levandule, meduňka, rozmarýn, máta, citronová tráva. Večerní siestě pomůže, natrháme-li meduňku na talířek a položíme na stůl.

Když nás bodne pátý komár nutně si položíme otázku, k čemu ty komáři vlastně jsou. Odpověď je nasnadě. Komáři jsou součástí potravního řetězce. Larvy komárů slouží jako potrava pro ryby, obojživelníky a ptáky. Dospělí komáři jsou zase potravou pro pavouky, netopýry a další dravce. No, a my jsem potravou pro komáry. I když nejsou komáři v opylování tak efektivní jako včely nebo motýli, trochu se jim to daří. Takže jsou chvíle, kdy je můžeme vzít na milost, nezabíjet je, jen se lépe chránit.

Použité odkazy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz