Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vyplatí se šetřit vodou?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Tošner

Neúprosný vodoměr

Šetřením vodou zachraňujeme planetu, ale svou peněženku šetříme jen málo. Klesá-li obecně spotřeba vody, dodavatelé automaticky zvyšují její cenu.

Článek

Když jsem viděl účet za vodu, zvýšil se mi krevní tlak nebezpečně vysoko. První reakce byla: Jsou to zloději! Už vím, jak vznikají anarchisti. Druhá: Mám vadný vodoměr! Třetí: Z mého vodovodu uniká voda do země nebo ji krade soused. Až nakonec mně došlo: Plýtvám vodou. Nejdříve padlo podezření na bojler, který je ve sklepě. Než začala téci teplá voda, odteklo 20 litrů studené vody navzdory existenci čerpadla na cirkulaci vody. Pomohlo by otužování.

Z internetových stránek jsem zjistil, že splachováním WC spotřebuje průměrný občan 26 litrů vody za den, za sprchování 41 litrů, za přípravu jídla a mytí nádobí 10 litrů, za mytí rukou 6 litrů, praní a úklid 18 litrů. Pitnou vodu používáme k pití jen asi z 10 procent.

Napadlo mě, že prostatik, který splachuje dvacetkrát denně nebo jeho úzkostlivě čistotná žena, která si myje ruce po každém kontaktu s věcmi, může spotřebu vody pěkně zvýšit. Bezdomovci ušetří za vodné nejvíc. Nemyjí se vůbec. Jen pobývat v jejich blízkosti je pro zápach obtížné.

Znal jsem paní, která se myla v lavoru. Pro vodu chodila s plastovým kanystrem do veřejných záchodků. Zuby si čistila s vodou v hrníčku na ristretto. Ke splachování používala vodu z umytého nádobí, kterou si zvláštním vývodem stahovala z dřezu. Do Sokola chodila jen proto, že se tam mohla po cvičení osprchovat.

Ale vážně! To už jsme na tom tak zle, že musíme hlídat výdaje za vodu, když začíná být drahé prakticky všechno. Přitom se Česko řadí mezi země s nejnižší spotřebou vody v Evropě. V České republice klesla spotřeba vody od roku 1989 dost podstatně. Z hodnoty 171 litru za osobu a den klesla v roce 2023 na 90 až 130 litrů za den.

Jenže! Ono se to nezdá. Počítání průměrů je zrádné. Známe to z počítání průměrné mzdy. Když má jeden 200.000 Kč a druhý 20 tisíc za měsíc, vyjde průměrná mzda 110 tisíc měsíčně. S údaji o průměrné spotřebě vody je to podobné.

Více spotřebují lidé žijící v rodinných domcích než bytech, více ve městě než na venkově, pokud nemají hospodářství nebo zahradnictví. Problém dokážou dělat vnitřní bazény. Měly by se plnit užitkovou vodou. Ale víte, jak to je. U vnitřních bazénů záleží na teplotě vzduchu v místnosti (pozor na výdaje za plyn a elektřinu). Za den se odpaří desítky litrů vody, kterou odvedou odvlhčovače. Něco pohltí filtrace. Pokud děti skáčou celé odpoledne do bazénu, dokážou ho z poloviny vyprázdnit.

Kdo je bohatý, takové věci neřeší. Kdo má na opici, musí mít i na banány. On to manžel, manželka, rodiče, „někdo“ zaplatí. Většina lidí přece jen musí počítat. Není-li peněz nazbyt, spotřebu počítá ten, který platí.

Překvapilo mně, jak se cena za vodné a stočné liší v různých městech. Zatímco cena za kubík vody je v Hradci Králové 155,57 Kč, v Praze, 144,88 Kč, v Brně 105,53, v Olomouci 121,34 K, v Litomyšli 78,22 Kč. Na vině je stav vodovodní a odpadní sítě v jednotlivých městech, jejich sociální politika a dodavatelé, kterých je v ČR několik desítek.

Spotřebují-li 2 středně čistotní důchodci za den 300 litrů vody, za měsíc je to cca 9000 litrů respektive 9 kubíků vody. Při ceně 155 Kč za kubík je to 1395 Kč měsíčně, 16740 Kč ročně. Čtyřčlenná rodina spotřebuje dvojnásobek.

Dodavatelé vody upozorňují, že kapající kohoutek může způsobit únik 20 až 50 litrů vody denně, protékající záchod nás může připravit o 150 až 2000 litrů vody denně. Myčka spotřebuje méně vody než mytí v dřezu s oplachem. Spotřebu vody dokáže zvýšit čištění zubů a holeni pod tekoucí vodou, koupání ve vaně, sprchování bez přestávek na mydlení, vyplachování plastových kelímků a lahví pro sběr plastů nebo důkladné oplachování nádobí před uložením do myčky.

Jenže k čemu to šetření vlastně je? Ekologický důvod je pochopitelný. Ale! Pokud klesne celkově spotřeba vody, dodavatelé automaticky zvýší cenu za vodu, aby pokryli výrobní náklady. Začátkem devadesátých let byla cena za kubík vody 10 až 20 Kč. V roce 2024 to je průměrně 124,59 Kč za kubík. Něco pokryla inflace, něco politika zahraničních majitelů dodavatelů, něco modernizace techniky zpracování pitné a odpadní vody. Vysvětlit se dá mnohé. Jen nevím, jak to vysvětlit prázdné peněžence. Když sníží spotřebu vody jednotlivec, tak si finančně trochu pomůže. Když sníží spotřebu vody všichni, jsme v háji. Namydlení. Můžeme se jít sprchovat.

Použité zdroje

Webové stránky Voda bez strachu - Jaká je spotřeba vody?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz