Hlavní obsah
Zdraví

Zdravotní péče o ženy v Dubaji. Kde hledat pomoc při zdravotních obtížích?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Tošner

Dubaj

Zdravotní péče v Dubaji je poskytována ve státních a soukromých zařízeních. Tento článek nabízí přehled dubajských nemocnic a poplatků za péči, s důrazem na těhotenství a porod.

Článek

Stále větší počet českých turistů míří do Spojených arabských emirátů (United Arab Emirates- UAE) a stále více českých rodin pobývá z pracovních důvodů v Dubaji - ve městě, které se rozrůstá neuvěřitelnou rychlostí. Dubaj je megapole mrakodrapů, technických vymožeností, stavebního boomu. V roce 2023 žilo v Dubaji 3,6 miliónů obyvatel. Většinu populace tvoří cizinci. Přibližně 50 % obyvatel jsou Indové. Místní obyvatelé tvoří jen asi 20 % populace. Další významné skupiny zahrnují občany Pákistánu, Bangladéše, Filipín a dalších asijských zemí. Z Evropanů tvoří velkou komunitu občané Velké Británie a Německa.

V UAE je zdravotní péče poskytována ve státních i soukromých zařízeních. Úroveň zdravotní péče je velmi vysoká. Státní zdravotnická zařízení využívají většinou jen zahraniční dělníci a místní obyvatelé, kteří mají péči zdarma. Technické vybavení nemocnic je špičkové a kvalita zdravotnického personálu srovnatelná s vyspělými zařízeními v Evropě i USA. Základní zdravotní pojištění se pohybuje kolem 1000 dirhamů. Jeden dirham odpovídá zhruba šesti korunám.

Foto: Jindřich Tošner

Recepce v nemocnici Latifa

Největší nemocnice jsou: Latifa Hospital (specializuje se na gynekologii, porodnictví a pediatrii), Rashid Hospital (pohotovost pro všechna traumata) a Dubai Hospital (považována za nejlépe vybavenou nemocnici na Středním východě), má pohotovost pro většinu náhlých příhod nechirurgického charakteru). Nejlépe se komunikuje s nemocnicemi založenými evropskými nebo americkými subjekty. Ve většině nemocnic se domluvíte anglicky.

Každý občan UAE (resident) nebo cizinec, který získal pobytové vízum, má zdravotní kartu, která stojí 500 až 1000 dirhamů a opravňuje ho k péči ve státních zařízeních. Stomatologická péče ani péče o těhotnou není obvykle kryta obecným pojištěním. Pojištění v rámci soukromých nemocnic platí jen pro vybrané instituce, vždy je vhodné předem zjistit, pro kterou nemocnici pojistka platí. Některé instituce ošetří pacienta jen po platbě v hotovosti.

Velká část zdravotnických zařízení je umístěna v Healthcare City (ve zvláštní ekonomické zóně), která je umístěna uprostřed Dubaje v lokalitě dostupné metrem. V Healthcare City je situováno 120 nemocnic a poliklinik nebo ambulancí. V nich pracuje kolem 4000 lékařů.

Nejstarší zdravotnické centrum v Dubaji je Al Baraha Hospital, známý původně jako Kuwaiti Hospital. Dubai Hospital byl otevřen v roce 1983. Latifa Hospital se specializuje mimo jiné na gynekologii, porodnictví (399 lůžek) a pediatrii, má pohotovostní službu 24 hodin denně. Je to jediná nemocnice, která centralizuje náhlé příhody těhotných.

Foto: Jindřich Tošner

Rashid Hospital

Rashid Hospital je typická nemocnice pro emergency, chirurgii, ortopedii, ale je přetížená, a tak se doporučuje chronikům péče v jiných nemocnicích. Pokud byste měli autonehodu, nejspíše vás přivezou sem. Mezi vyhlášené soukromé nemocnice patří American Hospital Dubai s kardiologickým a onkologickým centrem na špičkové úrovni. Je zde také známá porodnice a perinatologické centrum. Mediclinic City Hospital je moderní multioborové zařízení, vybavené nejmodernější technikou. Je zde také perinatologické centrum, kam transportují těhotenské patologie a předčasné porody. V adresářích lze najít desítky dalších nemocnic, některé na bázi národní např. German hospital, Iranian Hospital, Canadian Hospital.

Foto: Jindřich Tošner

American Hospital

Nemocniční pokoje mají v soukromých nemocnicích charakter pohodlného hotelového pokoje. Stravu si pacienti vybírají z jídelního lístku.

Raritou je Dubai Healthcare City’s simulation centre (Khalaf Ahmad Al Habtoor Medical Simulation Center), první komplexní tréninkové pracoviště lékařské péče v UAE. Zařízení je vybavené všemi technickými novinkami včetně laparoskopů, kardiotokografů, operačních nástrojů. Umělé pacientky (věrohodné figuríny) jsou převážené na sál jako živé, odebírá se jim krev, jsou před operací monitorovány, intubovány, na pokoje, kde jsou umístěné, chodí vizita atd. Je přesně simulována situace před císařským řezem a všemi situacemi, se kterými se lékaři a sestry mohou setkat.

Antenatální péče nezačíná dříve než ve 12. týdnu těhotenství. Je vhodné se přihlásit co nejdříve a čekat i několik týdnů, než klinika vyzve těhotnou k návštěvě. V případě, že ženy chtějí, aby byl manžel přítomen u porodu, musí se o tom domluvit předem. Cizinka potřebuje k přihlášení do antenatální péče platnou zdravotní kartu nebo kartu soukromého pojištění, originál a kopii Oddacího listu, kopii svého pasu a pasu manžela, smlouvu o bydlišti (nájmu), doklad o svých financích (kreditní kartu, výpis z bankovního účtu).

Cizinky, žijící s dítětem samy jsou společností akceptované a existuje celá řada klubů a „jeslí“, které se o dítě postarají. Pokud je žena dostatečně finančně nezávislá, určitě si zaplatí chůvu nebo služku.

Interrupce ve Spojených arabských emirátech je povolena pouze v případě ohrožení života matky nebo očekávaných vážných zdravotních problémů plodu. Interrupce musí být schválena lékařskou komisí a provádí se pouze v autorizovaných zdravotnických zařízeních. Za provedení interrupce se platí od 5000 do 20000 dirhamů. Těhotenství musí být ukončeno do 120 dnů těhotenství. Je vyžadován souhlas manžela.

Ceny za péči se liší v závislosti na poskytovaných službách. Cena za pravidelné kontroly během těhotenství se může pohybovat od 5 000 do 15 000 AED (přibližně 30 000 až 90 000 CZK). Náklady na porod v soukromé nemocnici se pohybují od 10 000 do 25 000 AED pro přirozený porod. Císařský řez může stát kolem 20 000 až 40 000 AED. Cena péče o těhotné závisí také na balíčcích, které si lze předem vybrat podle rozsahu výkonů, které žena vyžaduje. První návštěva u privátního gynekologa stojí přibližně200–400 AED. Rychlá zdravotnická pomoc se hlásí na telefonu 999.

Lékaři pečující o těhotnou před porodem jezdí obvykle i k porodu. To znamená, že nemají prakticky žádné volno a jsou v nemocnici skoro nepřetržitě. Rodičky si musí vybírat porodníka i podle toho, s jakou nemocnicí má smlouvu. Porod vedou většinou lékaři nebo lékařky. Neslyšel jsem, že by porod vedla jenom sama porodní asistentka. Na zmíněné klinice pracují i laktační poradkyně, významnou část služeb zde nabízejí pediatři v péči o dítě po porodu, očkování i řešení běžných dětských patologií a screeningu.

Populární nemocnice se brání přeplnění porodních sálů tím, že vyžadují, aby byly ženy přihlášené k péči alespoň půl roku předem, jiné regulují počet rodiček tím, že v nich mohou rodit jen samoplátci bez ohledu na pojištění. Přítomnost anesteziologa a epidurální analgesie u porodu se platí zvlášť mimo pojištění, stejně tak přítomnost pediatra u porodu. Platbu za péči ovlivňuje i doba hospitalizace. Po spontánním porodu bývají ženy hospitalizované obvykle 2 dny, po císařském řezu 5 dnů. Aktuální perinatální úmrtnost je v UAE 5,4 promile. To je vzhledem k mnohonárodnostnímu složení obyvatelstva úžasný výsledek. Perinatální úmrtnost v České republice byla v roce 2023 4 promile.

Péče o ženy a prevence předpokládá aktivní přístup žen, neexistují pozvánky k odebrání cytologie z čípku nebo dispenzarizace. Ošetřující lékař další návštěvu ambulanci doporučí, ale jestli žena přijde, nebo ne, záleží jen na ní. Hormonální antikoncepce je v lékárnách dostupná bez předpisu – za peníze. Postkoitální antikoncepce ne. Antidepresiva jsou jen na předpis.

Cena za konzultaci se specialistou se může pohybovat od 300 do 1 000 AED. Denní sazby za pobyt v soukromé nemocnici mohou být od 1 000 AED a výše, v závislosti na typu pokoje a poskytovaných službách. Náklady na operace mohou být velmi vysoké, často v řádu desítek tisíc AED, v závislosti na složitosti zákroku.

Přestože alkohol je možné získat jen v hotelech a zvláštních obchodech, je alkoholismus zahraničních pracovníků dle zdravotních pojišťoven velký problém. Mezi častá onemocnění patří zánět jater, infarkt myokardu a plicní choroby, potencované zvýšenou koncentrací polétavého prachu a písku. Incidence HIV se neliší od evropských čísel, počet nakažených se pohybuje do 2000 osob. Nebezpečím pro cizince je úžeh a dehydratace, neboť v letních měsících bývají teploty vyšší než 50 stupňů Celsia.

Investicemi do zdravotnictví (4,3 % HDP) se UAE snaží z Dubaje vytvořit místo zdravotní a lázeňské turistiky. Turisté přijíždějící do země na delší dobu si smějí vzít léky na 3 měsíce. Je dobré mít zprávu od svého lékaře o svém zdravotním stavu a důvodech medikace. Narkotika nesmějí turisté přivážet.

Profesor v nemocnici je bůh. Když jde, všichni se rozestupují a hledí k němu s nepředstíranou úctou. Familiárnosti se sestrami nebo sanitáři, jak jsme zvyklí u nás, jsou spíše výjimečné. Lékaři po promoci jsou dle mého pozorování pracovně podstatně více vytížení než u nás. Moc volného času jim nezbývá. Pracují i více než 12 hodin denně, 6 dnů v týdnu. Jsou mimořádně dobře placení. Nejvíce lékařů cizinců je z Indie, Egypta, Pákistánu, USA a Velké Británie. Na seznamech jsem ale viděl i jména polská, srbská, německá, maďarská.

Údaje o cenách za zdravotnickou péči vychází z mé zkušenosti před dvěma lety. Mohou se v současnosti lišit. Chystáte-li se v Dubaji pracovat nebo žít delší dobu, je důležité mít zdravotní pojištění, které pokrývá náklady na soukromou zdravotní péči, nebo být připraven na vysoké výdaje z vlastních prostředků.

Podrobné informace o zdravotní péči i systému lze najít na stránkách Dubajského zdravotního úřadu (DHA). Přehled o pojištěních je na webu Next Expat a Expat Arrivals.

Použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz