Hlavní obsah
Cestování

Ostrov Nová Guinea, domov dodnes žijících kanibalů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Charles E. Gordon Frazer (1863-1899) – Bonhams / CC BY 3.0

Kanibalská hostina na Vanuatu v Melanésii

Ostrov Nová Guinea je domovem mnoha izolovaných kmenů, které žijí v těžko přístupných oblastech a dodnes udržují své tradiční způsoby života.

Článek

Některé z těchto kmenů jsou považovány za nejnebezpečnější na světě. „Původ názvu je odvozen od jména středoamerického kmene Karibů, kde byl rituální kanibalismus významnou součástí jejich animistického náboženství,“ uvádí k tématu Wikipedia.

Jeden z nejznámějších kmenů na Nové Guineji jsou Asmatové, kteří jsou známí svými rituálními praktikami, včetně kanibalismu. Asmatové jsou také známí tím, že jsou velmi ochotni bránit své území a své tradice. V minulosti se stali terčem nizozemských kolonizátorů, kteří se snažili ovládnout oblast a získat kontrolu nad obchodem s drahými dřevinami. Asmatové se však bránili a bojovali proti nizozemskému vojsku, což vedlo k mnoha konfliktům a násilnostem.

Dalším výrazně nebezpečným kmenem jsou Foreové, kteří jsou známí svými rituálními praktikami, včetně též kanibalismu. Foreové jsou také známí tím, že jsou náchylní k infekci prionovými chorobami, jako je kuru, která se šíří konzumací lidského mozku. V minulosti byli Foreové terčem násilí a útoky ze strany jiných kmenů, což vedlo k mnoha krvavým konfliktům.

Dalším nebezpečným kmenem, který je třeba zmínit jsou Korowai, kteří žijí v izolovaných oblastech na jihovýchodě Nové Guineje. Korowai jsou známí také svými tradičními praktikami, včetně stavby domů na stromech a různými rituálními praktikami. Některé z těchto praktik dodnes nebyly úplně specifikovány či objeveny. Nicméně, Korowai jsou také známí tím, že jsou velmi ochotni bránit své území a své tradice. Důležité je, že jsou izolováni, že tyto kmeny mají své vlastní způsoby života, které jsou odlišné od života v moderní společnosti.

Kanibalismus

Je důležité, že kanibalismus je v dnešní době považován za neetický a nelegální. Nicméně v minulosti byl kanibalismus praktikován v některých kulturách a kmenech, ačkoli ne všechny kmeny, které byly označeny jako kanibalové, skutečně praktikovaly kanibalismus,jako takový.

Jedním z nejznámějších kmenů, které byly označeny jako kanibalové, jsou již zmíněni Asmatové, kteří praktikovali rituální kanibalismus, když zabili nepřítele nebo když zemřel člen kmene. Věřili, že konzumace těla zemřelého člověka jim přinese sílu a ochranu před nepřáteli.

Existují také zprávy o kanibalismu v některých afrických kmenů, jako jsou Azande a Mangbetu. Tyto kmeny praktikovaly kanibalismus jako součást rituálů spojených s válkou a obřady spojené s pohřbíváním.

Většina kultur a kmenů dnes považuje kanibalismus za neetický a nelegální. V současné době existují také zprávy o kanibalismu v některých částech světa, jako jsou některé oblasti v Africe a Jižní Americe. Nicméně, zprávy jsou často spojeny s kriminálními aktivitami a jsou odsuzovány jako neetické a samozřejmě nelegální.

Použité zdroje: Wikipedia (Kanibalismus), UdálostiExtra.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám