Hlavní obsah
Lidé a společnost

Staňte se Ježíškem a splňte přání těm, kterým ho nikdo jiný nesplní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kira auf der Heide/Unsplash

Tyhle Vánoce můžete splnit přání někomu, komu ho rodina splnit nemůže

Shánění vánočních dárků je docela pruda. Ale udělat s nimi radost svým blízkým je krásný pocit. Ale co ti, kteří měli v životě smůlu, kteří nikoho blízkého nemají? Vzpomeňte si i na ně.

Článek

S vánoční náladou přichází i vůle konat nějaké to dobro (u podnikatelů navíc podpořená daňovými odpočty). Pokusím se napsat několik svých tipů na různé dobročinné iniciativy, se kterými mám osobní zkušenost a které stojí za to .

Staňte se Ježíškem pro děti z dětského domova

Můj absolutní favorit je akce Daruj hračku. Je to neuvěřitelně sofistikovaná a logisticky náročná operace, která umožní něco velmi podobné zázraku. Už 27 let můžete splnit konkrétní přání dětem nebo klientům dětských domovů nebo pečovatelských domovů.

Je trochu složité se v tom zorientovat, ale funguje to dobře. V online aplikaci si vyhledáte dárek, který chcete splnit, a rezervujete si ho. Pak ho můžete nechat odeslat z e-shopu přímo na třídící stanoviště, případně ho odešlete osobně zdarma.

Děti z děcáků si někdy přejí drahé věci, třeba mobil, produkt Apple nebo boty Nike. Člověka to zarazí a pomyslí si něco o nevděčnících. Ale jak píšou organizátoři, pro tyto děti, které opravdu nemají, kdo by jim jakýkoli dárek splnil, je to jediná šance. Jiné děti můžou loudit u rodičů nebo příbuzných, tyhle ne.

Z osobní zkušenosti můžu říct, že si můžete konkrétní dárek ještě upřesnit se zástupci daného domova, v případě dražší elektroniky můžete po odsouhlasení darovat třeba iPad, který se vám válí bez užitku doma. Věřte, že někomu udělá neuvěřitelnou radost.

Další možností, jak udělat radost dětem, je Krabice od bot. Tady sice neplníte konkrétní přání, ale dáváte věci, které se budou klukům a holkám hodit. Díky tomu je i celý postup trochu jednodušší, než u Daruj hračku.

Foto: Tiago Muraro/Unsplash

I senioři mají svá přání a vy jim je můžete splnit

A co babičky a dědečkové?

Něco podobného jako Daruj hračku jsou Ježíškova vnoučata. I tady plníte osobní přání konkrétních lidí, jen nejde o děti, ale o seniory. Je zajímavé, že nejde vždy o hmotné věci, darovat můžete i svůj čas třeba ve formě výletu nebo návštěvy.

Lidé bez domova

Každý rok se pokusím také nějak ulehčit situaci lidem bez domova. Na to je dobrý institut takzvané „nocleženky“, jejímž zakoupením darujete někomu noc v teple. Jako Budějčák kupuju lokální Budějckou noclenku, ale dá se koupit i Nocleženka Armády spásy. Koupit můžete také stravenku.

Foto: Jiří Březina

Pouzdro na Macbook, vyrobené klienty v dílně Nového prostoru

A pokud chcete za svou dobročinnost nějakou odměnu, můžete pořídit nějaký dárek, mnoho neziskovek se takto snaží přivydělat. Já jsem si třeba koupil pěkný obal na počítač od Nového prostoru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz