Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak získat sebevědomí: Proč internet lže a běžné tipy nefungují?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Elements.envato.com / zakoupená licence

Jak získat sebevědomí.

Internet ti lže. Všechny ty tipy a kroky, jak získat sebevědomí, nefungují a jen tě klamou. V tomto článku ti odhalím, jak je to možné, co za tím stojí, a jak to změnit, proto nezapomeň číst až do konce.

Článek

Na internetu existuje nepřeberné množství článků, videí a obecně obsahu, které obsahují tipy, jak získat sebevědomí a zlepšit si tím svůj život, ale stejně nic z toho nefunguje - tedy alespoň ne trvale.

Takže, jak si zvýšit sebevědomí způsobem, který skutečně funguje?

Prvně musíš pochopit, že existují dvě různé formy sebevědomí - vnější a vnitřní. Více do hloubky o tomto tématu jsem psal ve svém článku o sebevědomí, kde to popisuji i na konkrétních situacích z reálného života.

Vnější sebevědomí je falešné sebevědomí, které si nikdy nelze udržet dlouho.

Je to fake jako instaklam.

Iluze, kterou vytváříš v aktuální chvíli, ale za ním se schovává ta nejistá osoba, kterou jsi.

Je to pouze maska, kterou ukazuješ světu, ale tím klameš nejen sebe, ale i druhé.

Je to chyba v matrixu.

Bohužel lidé v dnešní společnosti tuto chybu a iluzi často nedokážou rozeznat, protože jsou plně pohlceni systémem a sami nemají žádné hodnoty, a proto vnímají tvou povrchní iluzi jako něco skvostného.

Druhou formou sebevědomí je vnitřní. Jde o skutečné sebevědomí, které je trvalé a vychází zevnitř - ze tvé skutečné vnitřní hodnoty. Bohužel pro tebe tuto formu sebevědomí nemůžeš získat na základě žádných tipů na internetu nebo v knize. Ach, jaká smůla že?

Všechny ty tipy a kroky, které slibují, jak získat sebevědomí, nefungují a tobě se najednou rozplývá tvůj velký sen. Jediné, co ti mohou poskytnout, je dočasnou úlevu a chvilkové sebevědomí, ale to dříve či později přejde a každý uvidí tu pózu - masku a tvou skutečnou nejistotu, kterou schováváš, což působí ještě hůře než kdybys své nejistoty přiznal hned na začátku.

Odkud pochází skutečné vnitřní sebevědomí?

Věř tomu nebo ne, ale za vším je podvědomí. To tvé podvědomé vnímání určuje, jak budeš vnímat sebe, svět kolem sebe, druhé lidi a jakou perspektivu budeš vytvářet.

Perspektiva je kamera a vnímání je čočka. Většina lidí má fotoaparát na stativu s rozostřeným a zaprášeným objektivem. Nehnou fotoaparátem ani se nepokusí objektiv zaostřit nebo vyčistit. To vede k neschopnosti vidět situaci takovou, jaká je.

Vnímají sebe i svět kolem sebe skrze zaprášenou a nesprávně zaostřenou čočkou a to vede k vytváření stejné reality pořád znovu a znovu. Začarovaný kruh příteli, že?

Klíčem k tomu je podvědomí a jeho modely - vzorce myšlení, chování, přesvědčení, které vytvářejí tvé návyky, rozhodování, chování, myšlenky i emoce a tím vytváří tvůj život a realitu.

A neříkej mi, že to nelze změnit, protože to je tvůj omezený pohled, který vytváří ta malá krabice, ve které žiješ. Já byl šikanován, ponižován, byl jsem chorobný žárlivec, prožil jsem si deprese a pokusil se o sebevraždu, a přesto jsem svůj příběh změnil.

Moje cesta sebevědomí je zaměřená na vnitřní práci - podvědomí, změnu podvědomých modelů a vzorců chování a myšlení, přesvědčení a změnu identity.

Jak vidíš, skutečné vnitřní sebevědomí pochází z vnitřní práce a změny na mnohem hlubší rovině. A žádné články, tipy a kroky ti k tomu nepomohou. Potřebuješ funkční, celostní a propojený systém, který používáme při práci s klienty, a který neustále rozvíjíme, zlepšujeme a zjednodušujeme.

Přečti si článek určený nejen pro ženy od Lenky, jak být sebevědomá, kde se s tebou podělí o hluboké myšlenky a osobní příběhy, které jí změnily život.

Jak získat sebevědomí?

Tento systém jsme zkoušeli a testovali na sobě. Změnil nás obě život. Je v něm několik důležitých aspektů, jako je stínová vnitřní práce, kde se zaměřujeme na práci s traumaty na fyzické i emoční rovině, protože je nezbytné propojit obě tyto roviny pro celistvost.

Dalším aspektem je práce na přeprogramování podvědomí a změna podvědomých vzorů a přesvědčení. Dále jde o změnu vzorců chování a myšlení, tvorbu nových návyků a také budování skutečných vnitřních hodnot, které v tomto světě zoufale chybí.

V neposlední řadě jde o změnu identity (to je pouze náš pracovní název), která je klíčovým vrcholem předchozích faktorů. To je jeden z několika hlavních důvodů, proč terapie selhávají a nefungují. Je úplně jedno, že dokážeš vyřešit a zbavit se traumatických událostí, které sis prožil v dětství. Tady ti terapie slibuje, že dojde ke změně určitých postojů, pocitů, projevů, chování a dalších faktorů, ale v konečném důsledku k tak výrazné změně nedojde.

Ptáš se proč?

Je to jednoduché.

Ze své praxe jsme přišli na zajímavé poznatky, a díky tomu vytvořili unikátní systém, který funguje.

Tady to máš!

Představ si, že u terapeuta vyřešíš nějaká traumata, potlačené emoce a situace, které poškozují tvůj současný život. Šlo o traumatické situace někde ve tvém dětství, tedy něco, co se odehrálo před 20, 30, 40 nebo klidně i 50 lety. Dojde k vnitřnímu uzdravení konkrétních situací, uvolnění emocí, pochopení problémů a dočasné úlevě.

Výsledek?

Změní se tvá realita, ale ne tak, jak bys očekával nebo dokonce potřeboval. A dostáváme se konečně k otázce, proč tomu tak je? Ten skutečný problém, který terapie neřeší a řešit ani nemůže (je jedno, o jakou formu terapie jde, zda jde o psychoterapii či KBT, což jsou úplně nefunkční modely nebo jakoukoliv jinou formu terapie), protože je na to terapie krátká a má své omezení. Mimochodem, to byl důvod, proč jsem jako terapeut skončil a začal se věnovat něčemu jinému a ubírat se jiným směrem.

Tímto omezením je ten čas mezi tím. Dovol mi to vysvětlit.

Představ si, že jsi před 30 lety prožil nějakou silnou traumatickou událost, která tě velmi výrazně poznamenala a negativně ovlivnila tvůj život v mnoha směrech. Po 30 letech se k tomuto problému vrátíš a plně ho v sobě vyřešíš.

Problém nastává v tom, že 30 let jsi žil v tomto stavu, který byl negativně ovlivněn tímto traumatem a tím došlo k odklonu od tvého, řekněme, plného potenciálu a ideálního, zdravého, šťastného a spokojeného života.

Toto trauma změnilo způsob, jakým jsi začal vnímat a prožívat sebe, svět kolem sebe, druhé lidi. Rozostřilo ti to čočku, kterou sis nemohl vnímat svět kolem ani sám sebe jako tu skvělou osobu, kterou tam uvnitř skutečně jsi. Ovlivnilo to tvé hodnoty, reakce, úsudky, chování, myšlení, víry a přesvědčení, a mnoho dalších aspektů, že?

Tvoje podvědomí a potažmo i ty sám jsi se tímto novým způsobem plně za ty roky ztotožnil a přijal tuto novou formu reality, která byla tímto traumatem ovlivněna.

Následně po 30 letech jsi toto trauma v sobě vyřešil. Ale co těch plných 30 let, které jsi žil mezi tím? Těch důležitých 30 let, kdy jsi žil v odklonu od svého plného potenciálu, lásky, štěstí, svobody, spokojenosti a sebevědomí?

Ty tě ovlivnily, ovlivňují i nadále a budou ovlivňovat po zbytek života, protože jsou součástí tvé identity. A teď si představ, kolik takových problémů, traumat, konfliktů a negativních zážitků sis prožil a každý z nich tě do určité míry negativně změnil a poznamenal.

Více se tomuto tématu věnuji podrobně v mém článku, jak si zvýšit sebevědomí.

Přeci nechceš celý život docházet na terapie a řešit každý jeden den své minulosti a tím promrhat čas, který ještě máš, než natáhneš brka. Nebo snad ano? Existuje zkratka. Existuje systém, který ti pomůže změnit komplexně celou tvou osobnost, skrze:

  • Stínovou práci na sobě
  • Přeprogramování podvědomí a změnu podvědomých vírů a přesvědčení
  • Změnu vzorců chování a myšlení
  • Tvorbu nových návyků
  • Budování skutečných vnitřních hodnot
  • Změnu identity - tvorbu nové identity (to je pouze náš pracovní název)

Jak neřešit, co si ostatní myslí

Funguje to tak dobře, že ti začne být dokonce jedno, co si o tobě budou ostatní myslet. Skutečné sebevědomí vzejde zevnitř a nic v okolním (vnějším) světě ho nemůže narušit, ani nějací trollové, kteří nemají svůj život pod kontrolou a musejí od něj utíkat na seznam, novinky, sociální sítě a komentovat cizí životy, úspěchy, názory a postoje, protože jejich život je v troskách.

To odděluje ty skutečně úspěšné lidi od těch trollů a zoufalců, kteří nechtějí využít svůj zbývající čas, který mají málo na něco skutečně prospěšného pro sebe i celou společnost.

Chceš změnit společnost?

Začni u sebe a staň se změnou, kterou chceš vidět v této společnosti a ve světě, ve kterém žiješ.

Doporučuji ti přečíst si můj článek, jak neřešit, co si myslí ostatní, kde se s tebou podělím o několik pikantních myšlenek, které ti pomohou se osvobodit od názorů ostatních a začít žít svobodný život. Najdeš tam i mé osobní příběhy.

Volba je na tobě!

Žij nebo zemři!

Tvůrce nebo oběť!

Nic mezi tím neexistuje!

Klidně si troluj v komentářích k tomuto příspěvku, ale tím ukazuješ na své hodnoty a to, že tvůj život za to nestojí, protože máš milion času, abys seděl u internetu a řešil cizí životy a záviděl cizí úspěchy.

Nejsme tu od toho, abych ti říkal, co chceš slyšet, ale abych ti řekl tvrdou pravdu. Pokud tě to oslovilo, sleduj můj profil, abys dostal echo až vydám další články, protože budou nabité špičkovými informacemi, které jinde nenajdeš.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám