Hlavní obsah
Sport

Bobby Fischer: Koncová hra sesazeného krále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Axel Boldt/ Wikimedia Commons/Public domain

Bobby Fischer, hrob

Text se zabývá životem Bobbyho Fischera po zápase v roce 1972.

Článek

Po vyhrané zápase se Robert James Fischer stal v USA známou tváří, v mnoha zemích si uvědomí, že Sověti jsou porazitelní, nejsou to stroje. Ve východním bloku dávali Fischerovi sportovní novináři, co proto za jeho obstrukce, které měly Spasského rozhodit. Sportovní svět zaměřil svoji pozornost na Bobbyho Fischera, chtěl jej vidět při práci. Plánovaná byla simultánní hra proti evropským šachistům, proti nizozemském olympijském týmu, o odvetný zápas se Spasským, těžko říci, zda by se mu podařilo nakonec vyjednat zápas o titul aniž by Spasskij musel absolvovat povinný cyklus pro vyzyvatele.

Na šachové olympiádě v Nice v roce 1974 Fischer nestartoval, chtěl hrát odděleně od ostatních hráčů v samostatné budově a za 50 tisíc dolarů. Zdroje tvrdí, že krátce po vyhrané zápase propukla u Fischera jisté potíže. Fischer by si přitom mohl brzy po zápase přijít na pěkné peníze, nepodepsal ale žádnou smlouvu. Že dojde k pořádné tahanici v rámci vyjednávání zápasu o titul bylo zjevné. Kdo však bude novým vyzyvatelem dlouhána Bobbyho. Ještě tak aby to nebyl zástupce Sovětského svazu. V tomto ohledu se nekonalo překvapení. Překvapivě to nebyl nikdo z bývalých mistrů světa. V kvalifikačním cyklu se pozornost oprávněně soustřeďovala na hubeného mladíka s velkýma (očima). Jeho jméno, Anatolij Karpov, obrovský talent ruské národnosti. Vynikající technik hry, výborný stratég, i zničující útočník. V zápase Kandidátů porazil zkušeného sověta Polugajevského 3:0, překvapivě snadno Spasského 4:1, a zdolal i nesmírně houževnatého Korčnoje 3:2.

Sovětům tak mladého prvotřídního bojovníka seslalo „samo nebe“ - řečeno ironický. Karpov byl navíc komunista tělem i duší, což prokazoval neustále. Znovu se při vyjednávání o podmínkách a průběhu zápasu spustil kolotoč sportovní diplomacie. S časovým odstupem musíme konstatovat, že leckteré reálie, skutečnosti, data, nebo fakta musíme chápat v tehdejších souvislostech, tehdejších reáliích. To platí nejen o sportovní diplomacii, ale i historii jako takové. Prezident FIDE chtěl za každou cenu Fischera udržet ve hře v boji o titul. Nakonec jak se zdá se hlavním kamenem úrazu staly pravidla ohledně výher a proher. Fischer chtěl neomezený počet partií, vyzývatel by musel zvítězit v deseti z nich, aby získal titul, pokud by došlo k stavu 9:9 zůstal by titul v rukou obhájce. Takový zápas by mohl být velmi dlouhý, argumentovali mnozí. Jako nespravedlivé se všem jevilo pravidlo, že obhájce udrží titul pokud docílí devíti výher stejně jako vyzývatel. K tomu je nutno podotknout závažnou věc. Nelimitovaný počet partií byl jako pravidlo obsažen hned ve dvou budoucích zápasech o titul! Konkrétně Karpov Korčnoj 1978, Karpov Kasparov 1983-1984. Pouze stačilo, aby hráč získal šest výher, nikoliv devět. A navzdory tomu oba dva zápasy byly velmi dlouhé. Po neuvěřitelně dlouhém prvním zápase Kasparov Karpov byl omezen počet partií na 24, při šesti výhrách.

Jako by Fischerovy požadavky byly přemrštěné jen, tehdy pokud je chtěl když vyjednat on sám. Fischer byl zbaven titulu a kontumačně byl mistrem světa prohlášen Karpov. Sověti se poučili z Rejkjavíku a zjevně tentokrát nechtěli ustoupit. Dílčí psychologická výhoda, byla tentokrát na jejich straně. „Je tu nový šampion, utkej se s ním Bobby.“ Celému světu to bylo podáváno tak, že si Fischer kladl neakceptovatelné požadavky. Autor textu je přesvědčen, že některé informace z vyjednávání ještě vyjdou najevo. V Rejkjavíku Sověti tlačili podle zdrojů na to, aby po kontumační prohře Fischera byl bez dalšího vyhlášen mistrem světa také kontumačně Spasskij. Ten se tehdy podle všeho sportovně vzepřel své delegaci a ohlásil že chce hrát dále.

Robert Fischer se nadále považoval za světového šampiona. S Karpovem se chtěl utkat, setkali se v Tokiu, souboj mimo režim federace FIDE ale nebyl reálný. Bobby Fischer navzdory všemu byl v sedmdesátých letech zjevně nejsilnějším šachistou planety. Jestli by Karpova smetl, nevíme. Nikdy se ti dva neutkali. Zase jen zbývá to, co historie neuznává – kdyby. O Karpovovi prohlásil že na něj působil jako živá mrtvola, jen díky očím měl jistotu, že jedná s živým člověkem.

O Fischerově toho jinak po roce 1972 není mnoho známo. Nad Fischerem se jako by zavřela voda. Víme, že veřejně o něm bylo slyšet v roce 1978, kdy měl napadnout ženu. V roce 1981 publikoval esej, byl jsem mučen v Pasadeně. Fischer tvrdí, že byl násilně vzat do auta, protože, jak tvrdil, byl zaměněn s osobou provádějící bankovní loupeže. Z útržkovitých informací víme, že Fischer sledoval šachové dění. Avšak zastával čím dál radikálnější názory. Souboje Kasparova s Karpovem označil za podvrh.

Celý šachový svět pak zažil senzaci, když byl v roce 1992 ohlášen a taky sehrán zápas Fischera s Borisem Spasským. Samozřejmě, že kontroverzí bylo i to, kde se měl zápas konat. V Černé hoře (Sveti Stefan) coby součásti srbsko-černohorské Jugoslávie. Bobby Fischer snad některé věci ohledně rozpadu Jugoslávie, národností v ní žijící viděl jinak než americká administrativa. Bohatě dotovaný zápas pak znamenal pro Fischera hrozbu stíhání americkými úřady. Zápas sponzoroval velkopodnikatel Jezdimir Vasiljević (samozřejmě se spornými podnikatelskými aktivitami).

Fischer k zápasu nastoupil a opět zvítězil. Deset výher, pět proher. Ukázal, ať se to někomu líbí nebo ne svoji sílu i po dvaceti letech. Po zápase se stal Fischer psancem. Americký hrdina, pokořitel sovětů, šachová mašina, dlouhán Bobby se do USA nevrátil, hrozilo mu vězení. A od té doby je to již spíše patový příběh. Bobby si přál vyhlazení Spojených států, vřele uvítal útoky z 11.9. 2001, ohromoval antisemitskými výroky. Fischer cestoval po světě, až našel útočiště v zemi, ve které došel k vrcholu slávy. Na Islandu, kde také 17.1. 2008 zesnul.

použité zdroje :

https://www.chess.com/forum/view/chess-players/dis-covering-bobby-fischer-bobby-fischers-life-in-1970s-after-the-championship-match

https://web.archive.org/web/20080209215152/http://www.chessfriend.com/chess-players/chess-players/robert-james-fischer.html

Malá encyklopedie šachu, Veselý J., Formánek B, Kalendovský J., nakladatelství Olympia, Praha, 1989, 430 s., ISBN: 27-029-89

Bobby Fischer, článek dostupný z https://cs.wikipedia.org/wiki/Bobby_Fischer

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám