Hlavní obsah
Lidé a společnost

Otevřená otázka po válce v Kosovu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: SGT Craig J. Shell, USMC/dostupné z https://commons.wikimedia.org/Public domain

Vyšetřování zločinů, ke kterým docházelo na obou stranách

Text se věnuje podezření z obchodování a odnímání orgánů zajatým osobám po válce v Kosovu.

Článek

Ve válce v Kosovu, či o Kosovo, se událo mnoho špatných věcí z obou stran. Kořeny konfliktu jsou asi hlubší a složitější, to ale ponechme jiným textům. Chci upozornit na jednu závažnou záležitost vztahující se k tomuto konfliktu. Po válce se mimo jiné objevila závažná podezření na odnímání lidských orgánů v režii Kosovské osvobozenecké armády (UCK) a jejich následného prodeje na černém trhu. Jako jeden ze zdrojů této indicie jistě mohu uvést Carlu del Ponte,  hlavní žalobkyni Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii. Rada Evropy, konkrétně parlamentní shromáždění pověřilo švýcarského právníka, bývalého prokurátora, Dicka Martyho, aby celou věc prošetřil. Ten se pustil do práce, nyní hovoříme o rozmezí let 2008 až 2010. Výsledkem bylo jeho tvrzení zveřejněné v roce 2010 v podobě zprávy pro Radu Evropy o násilném odebírání lidských orgánů osob zajatých po válce. Pochopitelně je jasné, že pro své závěry musel mít pan Marty nějakou oporu ve zdrojích a důkazech. Dick Marty podnikl několik cest po regionu a odvolává se na svědectví a další dokumentární záznamy podporující jeho tvrzení. Jednu z variant uvádí BBC, která se domnívá, že Dick Marty měl své zdroje informací v albánské zpravodajské službě. BBC vyvozuje, že Albánie toužící se dostat do Severoatlantické aliance a nyní do Evropské unie musela dát najevo ochotu spolupracovat s ostatními zpravodajskými službami.

Obvinění UCK z obchodu s orgány, přitom určitě jako jeden z prvních nastolil novinář Michael Montgomery. Ten se zabýval zločiny páchanými v této válce na obou stranách. Do Kosova přijel hned po ukončení bojů v roce 1999. Michael Montgomery byl během svého pobytu upozorněn na to, že mnoho osob krátce po válce (Srbů i jiných menšin, ale i odpůrců UCk) z Kosova dost záhadně zmizelo. Jejich blízké nikdo nekontaktoval, nebylo za ně po jejich zmizení žádáno výkupné. Montgomerymu se podařilo postupně mluvit s konkrétními osobami. Hovořil např. s řidiči UCK, kteří tvrdili, že dopravovali zajaté osoby za hranice Albánie. Konkrétně je jmenována budova označená jako „žlutý dům“, ve střední Albánii. Věc byla ohlášena misi OSN v Kosovu a a pan Montgomery se účastnil průzkumu pracovníků týmu OSN v inkriminovaných místech. Konkrétně se jednalo o OMPF, řekněme úřad pro pohřešované osoby a forenzní vyšetřování. Ohlednáním místa byly nalezeny stříkačky, infuzní vaky, a velké množství krve na podlaze zmíněného žlutého domu. Podle osob zdržujících se v domu byla krev označena jako krev ženy, která porodila, posléze jako krev zvířat tam porážených. Důkazy shromážděné byly poslány do Haagu, OSN, ale všechny měly být zničeny, podezření označna za nedůvodná. Proč nebyla a není celá věc dále šetřena to je záhadou. Nehodila se do krámu vysoce postaveným místům? S postupujícím časem se důkazní možnosti včetně paměťových stop svědků oslabují. Nejspíše se ale v celé věci kromě vzpomínek osob ochotných mluvit nebude dít již nic. Je tu ale jedna ze závažných skutečností, kterou je nutno zmínit. Sám Montgomery přiznává při svých zjištěních, že nebyla nalezena těla nedobrovolných dárců orgánů, nebylo možné pro jeho malou skupinku začít někde kopat. Šéf mise EULEX Matti Raatikainen, který v roce 2004 také žlutý dům navštívil tvrdí, že žádné důkazy pro tvrzení o odnímání a obchodu s orgány neexistují. Čemu pak má člověk věřit, že?

Pro Dicka Martyho výše popsané ale znamenalo policejní ochranu na dobu delší než čtyři a půl měsíce. Byl totiž upozorněn, že srbské zpravodajské služby (přesněji řečeno radikální část) usilují o jeho život. Proč by ale měly o život usilovat Srbové, když švýcarský vyšetřovatel usvědčuje z nelegálních praktik jejich albánské protivníky? Dick Marty přišel s překvapivou tezí. Srbové (jimi najatí zabijáci z mafiánských struktur, či přímo z tajné služby) chtěli podniknout atentát na Martyho a celou věc hodit na Albánce. Na ně by padlo největší podezření, kvůli zprávě o obchodu s orgány, do kterých měla být UCK zapletena. Varování před atentátem přišlo snad ze švýcarských tajných služeb, které měly nějaký solidní zdroj v srbských tajných službách. Dovoluji si tvrdit, že daná teorie je dosti kontroverzní, Dick Marty ji ale prohlásil přímo na kameru. Dick Marty se naštěstí již atentátu obávat nemusí. Zemřel v roce 2023. Jeho příklad ale ať je výzvou ať některé kauzy tzv. „nevyšumí“. Bohužel současná neklidná situace na evropském kontinentu podobným tragédiím může nahrávat.

použité zdroje:

internetové články:

autor neuveden , Kosovo organ trafficking: Where is the proof? dostupné z https://www-bbc-com.translate.goog/news/world-europe-12006948?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs

Ristic M, Kosovo Organ-Trafficking: How the Claims were Exposed, dostupné z  https://balkaninsight.com/2015/09/04/kosovo-organ-trafficking-how-the-claims-were-exposed-09-04-2015-1/

Thorpe N , End of the road for Kosovo organ claims? https://www.bbc.com/news/10166800

Dick Marty, dostupné z https://en.wikipedia.org/wiki/Dick_Marty

video:

Vice News, Strange Border Kidnappings in Kosovo : Correspondent Confidential , dostupné z https://www.youtube.com/watch?v=nUzdXoRH2H8&t=300s

Dick Marty, menacé de mort, dostupné z https://www.youtube.com/watch?v=t-z0pyVXum8

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz