Hlavní obsah
Sport

Stolní tenis - jen pár slov

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor Sascha Dueser https://pixabay.com/cs/photos/stoln%C3%AD-tenis-hra%C4%8Dka-objekt-1708418/

Pinec, zábava a sport na stole.

Text se zabývá fenoménem stolního tenisu.

Článek

Stolní tenis je pro svoji finanční nenáročnost oblíbenou kratochvílí nejen v létě. Olympijský sport, masivně rozšířený je zábavou i sportovní vyžití současně. V současné době vládne tomuto sportu neochvějně Čína. Někdy se autorovi textu zdá, při rekapitulaci olympijských a mistrovských výsledků, že ostatní státy jako by byly do počtu. Obrovská základna, tradice, treninkové přístupy dělají své. Pohled do historických tabulek je ale přesto zajímavý nejen kvůli asijským hráčům. Výsledky československého stolního tenisu lze totiž ve světle dosažených výsoedků charakterizovat jako vynikající. Předpokládám,že si ještě znalí sportovní fanoušci vybaví jména Petr Korbel, Milan Orlovski, Jindřich Panský, Marie Hrachová. V meziválečném období jsou to ale i další jména. Bohumil Váňa, Marie Kettnerová, Gertrude Kleinová, po válce Ivan Andreasis. Nejúspěšnějším stolním tenistou všech dob není paradoxně Číňan, ale Maďar Viktor Barna. Jeho výsledky mají být nedostižitelné.

Zajímavý je i další rozměr stolního tenisu. Z celluloidu jako suroviny pro výrobu míčků se přešlo na plast.Mimo jiné z Akrylonitrilbutadienstyrenu. Krásné slovo vhodně zkráceno na ABS plast. Mimochodem ping pongových míčků se vyrobí ročně na 200 milionů kusů. Převážně v Číně, ale kupodivu se lze potkat i s míčky s označením Made in France, konkrétně v síti prodejen sportovního oblečení.

Foto: Autor Hundankbar/ dostupné z https://pixabay.com/cs/photos/koule-ping-pong-sport-5656795/

Akrylonitrilbutadienstyren, surovina že které se vyrábí ping pongové míčky.

Z rozměrů 38 mm se přešlo na formát 40 mm. Možná bude zajímavou skutečností to, že se díky této změně měl stát stolní tenis pro diváka atraktivnějším Těžko však posoudit, zda oko dokáže takto mírné zvýšení půměru zafixovat a rozlišovat. Jisně nebude od věci si připomenoiut, že i Československo přispělo do historie stolního tenisu svým příspěvkem v podobě vlastního míčku. IDEAL byl charakteristický nejen svoji neobvyklou váhou, ale tím pádem i specifickým zvukem při dopadu na desku. V případě pořádného úderu bylo snadné soupeře nepříjemně ochromit. Vyráběn byl v Jablonci nad Nisou. Ale jistě je nutno podotknout, že době jeho produkce byli lidé rádi i za takové řešení.

Jinak podotýkám, že na stolním tenise se dá pěkně demonstrovat lidská šikovnost.Proto v rámnci letního uvolnění uvádím odkaz kde vám ping pongoví kouzelníci předvedou své umění.

https://www.youtube.com/watch?v=xVmfc4lCo2A

Foto: Jiří Dostál

Míček IDEAL dělal ze stolního tenisu v podstatě nebezpečný sport.

Použité zdroje

https://pingpongruler.com/what-are-ping-pong-balls-made-of/

https://www.ittf.com/2020/01/28/transition-celluloid-plastic-balls/

https://www.sbazar.cz/vysusiljirik/detail/185246249-stare-pingpongove-micky-ideal-1-jakost

https://www.ping-pong.cz/

https://nazorne.wordpress.com/2019/05/02/proc-cinane-vladnou-stolnimu-tenisu/

https://www.youtube.com/watch?v=xVmfc4lCo2A

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz