Hlavní obsah
Lidé a společnost

Třicet jedna (špinavců) na ostrově Silmido

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 대한민국 국군 Republic of Korea Armed Forces/dostupné z https://commons.wikimedia.org/wiki/ licence CC BY-SA 2.0

Jihokorejská jednotka, snímek je ilustrativní

Text pojednává o operaci Jihokorejských bezpečnostních složek s cílem významné operace na území Severní Koreje.

Článek

Výborný film „Tucet špinavců“ nám přibližuje osud dvanácti zločinců odsouzených k smrti, nebo k dlouholetým trestům. Dostanou ale druhou šanci, když je jim během druhé světové války svěřen zvláštní úkol na území okupované Francie. Úkol je splněn, protože ale jeho splnění bylo nesmírně nebezpečné, mnoho z nich zahyne.

Je s podivem, ale na podobný příběch lze narazit i ve skutečnosti, ten se ale odehrál na území korejského poloostrova. Severní Korea se ani po krvavé válce nevzdala ozbrojených akcí proti svému jižnímu sousedu. V roce 1988 došlo asi k nejznámější akci, kdy v touze zkomplikovat konání her v Soulu, je zničen bombou ukrytou v rádiu civilní let jihokorejských aerolinek. Na základě přiznání a výpovědi atentátnice, je pachatel vypátrán a označen. Je jím Severní Korea, konkrétně měl být otcem tohoto činu Kim Čong Il (uvádí se hlavně on). K diverzním operacím sáhla Severní Korea ale již dříve. Jakoby tedy brutální vražda cestujících v roce 1988 spadala do mozaiky operací ze strany KLDR.

V roce 1968 tak byl podniknut třicetičlenným severokorejským komandem pokus fyzicky zlikidovat jihokorejského prezidenta Parka Chung Hee. Tentokrát byl zadavatelem pochopitelně Kim Ir Sen, údajně se domníval, že pádem prezidenta povstane jihokorejský lid a bude nastartován proces znovusjednocení ostrova. Pohyb diverzních osob je zachycen a Jihokorejci se stačí připravit. Útok na prezidentovo sídlo sice znamená krveprolití, ale jihokorejské hlavě státu se nic nestane. Začíná hon na diverzanty. Z několika desítek Severokorejců po bojích přežili jen dva. Jeden uprchl zpět do KLDR, druhý spolupracoval, vypovídal a nyní je pastorem a křesťanem. Jihokorejci ale nezapoměli.

Nevíme, zda byli inspirováni filmem tucet špinavců, každopádně nehostinný ostrov Silmido byl zvolen pro výcvik třiceti jedna vězňů, avšak s dobrými fyzickými předpoklady k nadmíru těžkému a náročnému úkolu na území Severní Koreje. Protože je celý úkol koncipován jako odveta za pokus Severokorejců o atentát na hlavu státu, je zjevné, o jaký úkol jde. Pojmenování zní pro komando zní - jednotka 684.Výcvik je tvrdý, boj muže proti muži, fyzička, plavání a mnoho dalšího.

Celá operace je stále zahalena mnoha tajemstvími. Ze 31 mužů během tří let života na ostrově sedm z nich nepřežije. Někdo nepřežije trénink, pár jich je odsouzeno k smrti za dezerci, pár jich zemře poté co se dopustí znásilnění a jsou zabiti při záchranné operaci. Jsou na ostrově již tři roky a akce nepřichází. A v roce 1971 v  srpnu celý příběh vraždného komanda vyvrcholí. A to ozbrojenou vzpourou a smrtí osmnácti instruktorů. Vzbouřenci odplují na pevninu a unesou autobus na cestě do Soulu. Tvrdé boje mezi kriminálním komandem a vojáky má za následek jen další mrtvé. Nakonec autobus pronásledovaný bezpečnostními silami naráží do překážky a zastavuje. Přežijí čtyři vzbouřenci a všichni jsou odsouzeni k smrti a popraveni.

Život a skutečnost bývají odlišné od filmových příběhů. Tento nedopadl dobře. Zdroje uvádějí, že plán na eliminaci Kim Ir Sena byl odvolán. Komando, zdá se, přestalo věřit, že budou nasazeni v Severní Koreji, a naopak začalo věřit tomu, že se z ostrova již nepodívá. Snad i se někteří z nich chtěli pokusit celou akci provést, ale osud byl proti nim. Snad tedy z frustrace nakonec sáhli opět ke zločinu. Celý příběh jednotky 648 tak dopadl tragicky. Armáda Jižní Koreje celou přípravnou akci atentátu na Kim Ir Sena tajila dlouhé desítky let. I dnes jsou nad tímto příběhem četné otazníky.

použité zdroje:

Unit 684, dostupné z https://en.wikipedia.org/wiki/Unit_684

Watson, I, How a plot to kill Kim Il Sung ended in mutiny and murder, dostupné z https://edition.cnn.com/2018/02/18/asia/south-korea-failed-assassination-squad-unit-684-intl/index.html

Film Silmido, dostupný z https://ok.ru/video/5421337479765

Severokorejská dynastie, díl první Království Kimů, dostupné z https://www.ceskatelevize.cz/porady/15067447845-severokorejska-dynastie/222382576220001/

podpůrný materiál :

Klement, V. Dopisy z Koreje, vydavatelství Cesta, 1990, 111 s. ISBN: 80-85319-01-2

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz