Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Vodíková sympozia a český a moravský přístup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: geralt/https://pixabay.com/illustrations/chemistry-molecules-hydrogen-7030097/Content License Summary

vodík

Text reflektuje zvyšující se roli, kterou začíná hrát prvek v hospodářství, ochraně přírody, a proto je mu věnováno mnoho setkání odborníků a podnikatelů.

Článek

Vodík jako prvek se stává více a více předmětem bádání nejen ekologů a vědců, ale již nikoliv krátkou dobu také ekonomů. Značné výhody, které tento prvek má, odstartovaly mnoho studií a řešení na téma využití v konkrétních aplikacích. Hospodářství svázané s fosilními, uhlíkovými zdroji a palivy se sice opíralo o vcelku dostupné zdroje nerostných surovin (uhlí, ropa), ale daň za komfort poskytnutý díky spalování těchto sloučenin v motorech, elektrárnách, pecích se ukázala jako nikoliv zanedbatelná. Vodíkové autobusy, stavební stroje, (města) tak nejsou iluzí, ale postupně se začínají prosazovat. Např. vodíkové palivové články jsou představeny i české veřejnosti, stačí vyhledat na internetu. Vodík je předmětem i mnoha sympozií, kongresů a výstav na toto téma.

V belgickém Bruselu se koná v listopadu akce věnovaná budoucnosti vodíku. Jedná se o událost, navštívená tisíci návštěvníky s více než stovkou vystavovatelů a slibující lukrativní příležitosti pro dotčené subjekty. Pořadatelé jsou přesvědčeni, že vodíková ekonomika přepíše energetické mapy. K účasti na konferenci se nebudou vybírat návštěvnické poplatky, je nutno se ale zaregistrovat na konkrétní den.

V Německu mají vodíková sympozia velký význam. Více německých měst s výstavními plochami pořádá výstava s touto tematikou. V Norimberku se tento rok v prosinci uskuteční konference, jejímž předmětem budou oblasti jako palivové články či výrobní procesy. Představí se automobilky, výrobci nářadí, strojírenské společnosti, vysoké školy. Za prostý vstup na veletrh je nutno si připravit 60 euro, za vstup na konferenci i veletrh již více než desetkrát tolik.

Velmi pěkně jsou zpracovány stránky k vodíkové výstavě v Paříži. Stovky vystavovatelů a a mnoho oborů slibuje zajímavé příležitosti. Generátory, kompresory, elektrolýza, vodíkové palivové články, zásobníky a paliva, vodíkové motory. Součástí budou také interaktivní workshopy a tematická diskusní fóra.

Náš severní soused, Polsko, nabídne fórum na téma vodík příští rok v dubnu v Poznani. Vystavovat budou subjekty z Polska, ale i Čech, Španělska, Belgie. Příští rok v červnu se uskuteční (opětovně) setkání s vodíkovou tematikou v americkém Texase. Slibuje se zde ideální možnost pro setkání s důležitými činiteli a navázání obchodních kontaktů. Pořadatel vůbec nepochybuje o tom, že vodík se stane klíčovým obnovitelným zdrojem.

Foto: Hirho/dostupné z https://commons.wikimedia.org/licence Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Vodíková stanice vyrábí vodík z bioplynu, město Fukuoka.

Pochopitelně si i v České republice mnoho lidí uvědomuje významnou výzvu, představující tento životodárný prvek. Den vodíku na MFF fakultě UK, vodíkové město Ostrava. Česko má zmocněnce pro vodíkové technologie, dokonce vláda schválila strategický dokument zvaný vodíková strategie. Konstatuje se mnoho důležitých sdělení. Vodík by Česko nemělo vyrábět v takové míře, aby mohlo uspokojit, průmysl, dopravu, domácnosti. Naopak se počítá s dovozem jako u ropy a zemního plynu, z oblasti Středomoří ale i z severní Afriky. V současnosti ale je ještě mnoho práce jak na poli technologické a technickém, tak na poli legislativním a vzdělávacím. V konečném důsledku se ale stejně bude nutno touto cestou vydat, byť to bude proces trochu delší. Pokud se tedy uvažuje o vodíkových automobilech, nutno samozřejmě zmínit, že nejprve musí tyto vozy někdo vyrobit, posléze pak vybudovat sítě čerpacích stanic s vodíkem. A to za situace, kdy ještě ani elektrické dobíjecí stanice nejsou rozmístěny v dostatečně vyhovujícím počtu (naplnění vodíkem je však rychlejší než nabitím elektřinou). Každopádně bude jistě vhodné sledovat trend na poli vodíkových technologií na zmíněných veletrzích a výstavách a pečlivě sledovat, jak postupuje zavádění vodíku do ekonomik zemí. Jiné cesty asi není.

informační zdroje :

www.auma.de

Vodíková strategie ČR schválena vládou, dostupné z https://www.mpo.cz/cz/prumysl/strategicke-projekty/vodikova-strategie-cr-schvalena-vladou–262590/

https://www.hydrogen-expo.com/exhibition

www.velvys.cz

https://h2poland.com.pl/en/

https://www.hydrogendialogue.com/en/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám