Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ztroskotalí diverzanti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Idobi/https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gangneung_sub_8990.jpg/licence ATTRIBUTION-SHAREALIKE 3.0 UNPORTED

Typ ponorky ktera byla použita pro výsadek severokorejského komanda u města Gangneung.

Text pojednává o vysazení severokorejskych tajných sil v roce 1996 u města Gangneung.

Článek

Severokorejští vojáci s oblibou cvičí střelbu na terče s podobiznou jihokorejských prezidentů, nebo ministrů obrany. Severokorejci se pokusili vícekrát násilně odstranit jihokorejské nejvyšší činitele, ale prováděli i další diverzní akce. Kim Čong-il se tak rozhodl mimo jiné unést jihokorejské ale i japonské občany, aby pomohli s filmováním nebo jazykem a dalšími záležitostmi.

Zdá se, že jednou z posledních větších akcí byl pokus o vysazení speciálního komanda v roce 1996 u města Kangnung. Jeho úkolem tehdy byly špionážní činnosti ohledně jihokorejských vojenských základen. Plán byl vyložit průzkumníky, vyfotografovat pobřeží, nabrat průzkumníky zpět a vrátit se domů. Naplánována operace se velmi zkomplikovala. Malá ponorka se zjevně dostala při pokusu o znovunalodění svých mužů do potíží (zamotala se do řas) a celé komando ji muselo opustit jinak, než si představovalo. Podezřelé okolnosti, konkrétně osoby na pobřeží i jinde vzbudily pozornost občanů a ti zalarmovali patřičná jihokorejské místa která nakonec povolala více než 40 000 vojáků. Prvním šokujícím nálezem bylo jedenáct mrtvých těl Severokorejců v civilním oblečení. Podle jediného přeživšího diverzanta (přešel pak na jihokorejskou stranu) přísahali všichni, že za žádnou cenu je nikoho z nich nedostanou živé. Zde se informace trochu různí. Jeden výklad hovoří o tom, že muži spáchali sebevraždu, jiný hovoří o jejich popravě po ztroskotání ponorky, aby alespoň část komanda mohla pokračovat v případných bojích. Nastal hon na zbývajících patnáct diverzantů. Nakonec ho na ně trvá 49 dnů. Kromě jednoho jsou všichni ostatní pobiti. Z vyprávění přeživšího vyplývá i určitý komický rozměr akce. Přeživší partyzán totiž např. z křoví po dobu delší, než tři hodiny nemohl přeběhnout silnici pro neustávající automobilový provoz. V Severní Koreji byl přitom školení, jak je jejich jižní soused nepopsatelně zaostalý, divil se proto, kde se vzalo tolik automobilů. Pokud zasadíme operaci do dalšího kontextu, pravděpodobně se v té době Severní Korea nacházela v obtížné situaci. Vládu převzal extravagantní nevyrovnaný Kim Čong-il a zda se ze již vypukly závažné problémy země, konkrétně hladomor. Podezřívavost Severokorejců tak snad vedla k obavy z útoku z jihu, zvláště, když sever sužují závažné problémy. Navíc se zhroutil o několik let dříve socialistický tábor tudíž země již neměla oporu v bratrských komunistických zemích. Troufám si tvrdit, že bez opory morální, politicko-diplomatické (vojensko-bezpečnostní), materiální či jinak řečeno bez SSSR, Číny, za zadnicí si už KLDR tolik nedovolila. Ne, že by nechovala zášť, ale akce jako např. bombový útok roku 1983 (Barma, Rangún prezidentská delegace) jíž mohly být více než riskantní. Nejspíše i pod vlivem zbylých partnerů na mezinárodní scéně, netoužících zahlazovat přešlapy Severokorejců se Severní Korea kupodivu za své jednání veřejně omluvila. Jiné vysvětlení nemám. Bylo otázkou, jak bude nástupce Kim Ir-Sena řídit zemi, aby zachoval komunistický model společnosti.

Kim Čong-il nikdy neprominul svému synovi Kim Čong-namovi jeho incident s falešným pasem v Japonsku. Nástupcem se stal mladík Kim Čong-un poté, co roku 2011 umírá jeho otec. Do nemilosti upadlý bratr byl v Malajsii zavražděn v roce 2017. Otázkou je ale proč, když se nástupcem stejně nestal. Byl ale určitě v mnoha ohledech vynikajícím zdrojem informací. Ale dál již nebudu spekulaci rozebírat, Kim byl zavražděn a akce nesla rukopis zpravodajské práce. Čím v budoucnu Severokorejci překvapí ví asi málokdo, nevyzpytatelnost režimu je jeho velká zbraň. Jeden z uprchlíků z KLDR v anonymitě prohlásil, že všeho je dost (nejspíše spotřební zboží) mladému vůdci se tedy podařilo uspokojit základní potřeby obyvatel. Tak ať se aspoň prostým Severokorejcům dostane v budoucnu lepšího života.

Použité zdroje.

elektronické zdroje

JH Ahn, The night the North Koreans came ashore: the Gangneung incident, 21 years on, 2.díly, dostupné z https://www.nknews.org/2017/04/combat-against-the- invisible-n-koreans-the-gangneung-incident-21-years-on/

1996 Gangneung submarine infiltration incident, dostupné z https://en.wikipedia.org/wiki/1996_Gangneung_submarine_infiltration_incident

BAKER, M Awakening Of a North Korean Spy dostupné z https://www.csmonitor.com/1998/0416/041698.intl.intl.1.html

Zavražděný bratr severokorejského diktátora měl kontakty se CIA, tvrdí tisk , dostupné z https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/kim-cong-nam-informator-cia-spojene-staty-severni-korea-kim-cong-un.A190611_092436_zahranicni_kha

Kim Čong-nam, dostupné z https://cs.wikipedia.org/wiki/Kim_%C4%8Cong-nam

video

Severokorejské dynastie, Česká televize, 4.dílný americký dokument, 2018

Monografie

Slzy mé duše, Kim Hjo-hi, Vydavatel William Morrow and Company, 1993, ISBN 8020605495

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Speciální jednotky

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz