Hlavní obsah
Aktuální dění

Tři králové vyrazili na hrad Vízmburk. Vlastně jich bylo šest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Horák videovize.info

Šest králů a zakladatel hradu Vízmburku, pan Tas z Vízmburka.

V sobotu 7. ledna 2023 se hrad Vízmburk stal cílem oblíbeného Tříkrálového vejšlapu.

Článek

Tradici tříkrálového putování na hrad (nazvaného Tříkrálový vejšlap) založili členové Klubu turistů v Červeném Kostelci. Podle jeho předsedy Otto Ressla se letos uskutečnil už sedmý ročník. Poprvé na cestu vyrazilo asi dvacet turistů, no a letos se na hradě sešly přes dvě stovky návštěvníků.

Lidé přišli nejen z Červeného Kostelce, ale také z Havlovic i obcí ze širokého okolí. Členové Sdružení pro Vízmburk pro ně připravili prohlídku unikátního obnoveného hradu a také bohaté občerstvení i oheň na opečení buřtů a na zahřátí - to kdyby medovina nezabrala.

Místopředseda Sdružení pro Vízmburk Jaroslav Balcar řekl, že právě uplynulý rok 2022 nebyl pro hrad tak významný jako předcházející roky, kdy Vízmburk doslova vstal z popela. Přesto i v loňském roce se podařilo na hradě mnohé vylepšit a uskutečnit. Kromě bohaté řady kulturních akcí přibyla do seznamu splněných úkolů i nová opěrná zeď naproti stánku s občerstvením. Také byl dokončen společný projekt s Poláky Po stopách společné středověké historie.

Další společnou akcí červenokosteleckých turistů a Vízmburských bude 22. dubna 2023 dálkový pochod Hadařská 25.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz