Hlavní obsah
Aktuální dění

Včelaře nejen ve Studnici u Náchoda trápí včelí nemoci a  beznadějné léčení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Horák videovize.info

Včela rozhání máváním křídel vzduch z úlu do jeho okolí. Feromony matky umožňují ostatním včelám, hlavně mladuškám, lepší rozpoznání svého úlu a navigaci zpátky domů.

Dlouhý teplý podzim a hlavně oslabení včel vinou velkého množství chemie v zemědělské krajině způsobily, že včelaři evidují často i více něž padesátiprocentní úhyny svých včelstev. Situace je vážná.

Článek

Dříve možná platilo, že za ztrátu včel může pouze včelař, který se o ně nesprávně staral; špatně nebo nedostatečně úl zakrmil po odebrání medu a hlavně podcenil potřebu léčení proti největšímu nepříteli včelstev, škůdci Varroa destructor neboli kleštíku včelímu. Tento parazit se na včelách chová podobně jako klíště na člověku. Saje tekutiny hostitele a do rány zanáší nebezpečné viry. Nyní se ale stále častěji stává, že úhyny počítá i ten chovatel, který všechno udělal správně.

Foto: Jiří Horák videovize.info

Mrtvý Varroa destructor, kleštík včelí. Sedm tmavě hnědých brouků ležících na podložce spolu s mělí, tedy zbytky víček plástových buněk, které včely odvíčkovaly, aby se dostaly k uskladněné potravě.

Člověk má velkou výhodu ve svém imunitním systému. „Když se nějak zraní člověk, třeba se řízne, tak se mu to po čase zahojí. Když včelu navrtá kleštík, tak se jí rána nikdy nezahojí. Parazit nejen včelu oslabuje, ale také přenáší nemoci, které se do včely snadno dostanou vzniklou ranou,“ řekl Jiří Černohorský, člen okresního výboru Českého svazu včelařů v Náchodě a předseda základní organizace ČSV v Červeném Kostelci, který promluvil v průběhu výroční členské schůze včelařů ze Studnicka u Náchoda. Pravidelné setkání se uskutečnilo v sobotu 4. února 2023 v Hostinci Na Králíku ve Zblově.

Foto: Jiří Horák videovize.info

Výroční členská schůze Českého svazu včelařů, z. s., základní organizace Studnice u Náchoda v Hostinci Na Králíku ve Zblově.

Včelaři zhodnotili minulý rok a plánovali činnost pro ten letošní. Hlavně ale mluvili o nemocech a úhynech včel. Kleštík, který je přibližně stejně velký jako klíště, měl v průběhu teplého podzimu velmi příhodné podmínky k rozmnožování. Žádné léčivo není účinné stoprocentně. Navíc si už vyléčené včelstvo často přineslo dalšího parazita od jiných včel.

Úplné vymýcení varroázy není možné, i kdyby poctivě léčili všichni včelaři. Mnoho včelstev totiž žije volně v přírodě a není léčeno vůbec. Navíc část včelařů medikamenty odmítá, protože léčivo je další chemie. Tentokrát nastavená na nepatrném rozdílu jedovatosti, která kleštíka zabije, ale včelu možná ještě ne.

Foto: Jiří Horák videovize.info

Jen velmi málo včelařů se mohlo pochlubit, že se jim úhyny včelstev vyhnuly.

Člověk, když má angínu, tak si také vezme antibiotika. Příroda nám vrací, co jsme jí udělali. Bez léčení a celkového snižování chemie to nepůjde a zahyne i člověk! Musíme se nějak domluvit a postupovat společně. Bude třeba více aktivity z naší strany. To je jen část témat probíraných v diskuzi výroční schůze. V této souvislosti si studniční včelaři posteskli, že jsou jednou z mála organizací, která ještě nemá zařízení na vyvíjení léčivého aerosolu.

Dohodli se také, že zimu přeživší včely ošetří i na jaře přípravkem Varromed. Ten je možné zakoupit v půllitrovém balení, jehož cena je ale přes 700 korun. Včelaři s menším počtem včelstev ho navíc nestihnou využít, neboť jeho trvanlivost po otevření je pouhý jeden měsíc. Studničtí se proto rozhodli, že lék koupí společně. To má navíc další výhodu: včelařská organizace získá dvacetiprocentní slevu.

Foto: Jiří Horák videovize.info

Výroční členská schůze Českého svazu včelařů, z. s., základní organizace Studnice u Náchoda v Hostinci Na Králíku ve Zblově.

Dalším pokusem jak „mobilizovat“ členskou základnu bylo zřízení facebookové skupiny na adrese https://www.facebook.com/groups/vcelaristudnicka a zahájení prací na výstavbě webové prezentace na zatím provizorní adrese http://html5.videovize.info/csv_studnice.html. S tím ale souvisí možná ještě obtížnější úkol: naučit některé včelaře pracovat s internetem.

Příští setkání se uskuteční opět ve Zblově 30. března 2023 v 18 hodin. Zváni jsou nejen stávající členové, ale také další zájemci o tuto tolik potřebnou práci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz