Hlavní obsah
Víra a náboženství

Z náchodského kostela sv. Vavřince „vyslali“ pět nemocničních kaplanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Horák videovize.info

Pět nemocničních kaplanů složilo slib v průběhu bohoslužby v Náchodě.

„Učiň mě, Pane, nástrojem. Ať zářím, ať zářím tvým pokojem,“ je motto uvedení do služby nemocničních kaplanů pro nemocnice a zařízení v Náchodě, Č. Kostelci, Rychnově nad Kněžnou, Jaroměři a Žamberku.

Článek

Kostel svatého Vavřince v Náchodě byl v sobotu 21. ledna 2023 svědkem ekumenické bohoslužby, při které složilo slavnostní slib pět nemocničních kaplanů. Nemocniční kaplan je mezinárodně užívané označení osoby, která vykonává duchovní službu ve zdravotnickém zařízení. Působí na základě pověření církve a smlouvy s nemocnicí.

Kaplan nabízí nemocným, personálu i návštěvníkům osobní setkání a rozhovor, lidskou blízkost i doprovázení. Na přání pacienta, a s ohledem na jeho náboženské vyznání, zprostředkují návštěvu duchovního.

Setkání v Náchodě bylo zajímavé i tím, že se zde při jedné bohoslužbě sešli představitelé nejen Římskokatolické církve, ale také Církve Československé husitské.

Foto: Jiří Horák videovize.info

Fotografie interiéru náchodského kostela svatého Vavřince ve „sférickém“ zobrazení.

Nemocniční kaplan pomáhá pacientům hledat cesty, jak důstojně zvládat obtížnou situaci nemoci a umírání, překonávat osamění a podporovat růst ve víře, naději a lásce. Zprostředkuje také návštěvu duchovního na základě přání pacienta a se zřetelem k jeho náboženského vyznání.

Kdykoliv se cítíš zraněn, uražen nebo odmítnut, musíš mít odvahu si říci: Tyto pocity, jakkoli jsou silné, neříkají pravdu o mně samém. Pravdou – i když ji zrovna necítím – je, že jsem vyvolené dítě Boží, vzácné v Božích očích, milované od věčnosti a bezpečné v trvalém objetí.
Henri Nouwen, z knihy Život milovaných dětí

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz