Hlavní obsah
Internet a technologie

Vize roku 2029, co nás čeká s umělou inteligencí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

AI vytvoří obrazce i vzory a umí překvapit

Úředníci již dávno neexistují, stroje si povídají mezi sebou. Pokud máte resty, nedozvíte se to za dva roky i s pokutou, ale AI vám to řekne v termínu. Už nikdy žádné luštění formulářů. AI vyplní vše.

Článek

Pojďme se zamyslet nad tím, co nás čeká s umělou inteligencí třeba za pět či deset let. Je to jen fantazie, nicméně si myslím, že je opravdu zajímavá. Říká se, že AI změní všechny obory. Že nezůstane kámen na kameni. Lidé kvůli ní budou měnit práci, muset se učit nové věci. Vzniknou nové obory a profese. Málokdo si to dnes umí představit. Tak si o tom pojďme vyprávět.

Právě jste se podívali na seriál. Nelíbila se vám tam hlavní herečka? Dali byste tam jinou? Chcete jiný konec? Nebo dokonce jiný příběh? Žádný problém. Popovídáte si s AI asistentkou nebo asistentem a řeknete, co se vám nelíbilo. Z nabízených možností vyberete jiné herce. Převyprávíte příběh podle sebe, chcete šťastnější konec, nebo aby přišel v závěru šok? Žádný problém. Budete si pár minut povídat s digitální chytrou hlavou na obrazovce nebo třeba i bez obrazovky. Řeknete své nápady, dozvíte se možnosti, upřesníte, znovu upřesníte, vypilujete a řeknete, kdy chcete mít seriál či film po svém. Za několik hodin z obrazovky žbluňkne info, že výpočet byl dokončen. Na monitoru máte svou verzi audiovizuálního díla. Šířit to můžete pouze zdarma a na specializovaných serverech, které vyřešily problémy s autorskými právy AI. Známým můžete poslat odkaz. Ať už to bude propadák nebo hit, vy jste režisér, vy jste scénárista, vy jste korektor, vy si můžete vymyslet cokoliv. AI vám to stvoří. Nic navíc to nestojí, mít AI je standard, platíte si měsíční poplatek, děláte si videa pro legraci. AI vám vybírá filmy k večerní relaxaci. Má od vás zadání, co máte rádi, rovnou filmy upraví a předělá tak, aby vám to sedlo. Vynechá drastické scény, přidává romantiku, vybarvuje černobílé snímky, doplní západy slunce i hlášky z vašich oblíbených filmů, jen je odříkávají jiní herci. Jste král, všechno je tu kvůli vám, cílem je pobavit a vaše spokojenost. AI umí být vtipná a tvůrčí. Co jste nezadali vy, to vezme od těch tvůrců, kteří jsou na stejné vlně. AI to rozpozná, žádný problém. Když si pustíte film, je personalizovaný a jen pro vás. Pro dokonalý požitek. Ani jeho tvůrce by ho nepoznal.

Vzpomínáte na doby, kdy se chodilo k lékaři, když člověku nebylo dobře? To byl ale středověk. Něco na vás leze, vyndáte ze šuplíku kufřík se senzory, nasadíte si je a připojíte se k počítači. Medový hlas se vás ptá, jak se cítíte a v čem máte problém. Popíšete to, nemusíte se bát, že něco vynecháte, času je dost, klidně můžete říkat i své domněnky a co si myslíte a jaký máte pocit. AI si vás vyslechne a všechny informace třídí. Mezitím je změřena většina vašich tělesných funkcí, pokud je potřeba ještě něco, AI vás o to požádá. Rozhodně nejste omezeni jako kdysi tím, co váš lékař zná a s čím se setkal nebo co studoval. AI má k dispozici okamžitě všechny nemoci i ty nejvzácnější a nejneobvyklejší naprosto z celé zeměkoule. Příznaky, řešení, zapeklitosti v diagnóze. Není možné, že by to, co je nyní vám, AI neznala. Už to určitě někdo měl i kdyby měl netypické příznaky, AI vše rozpozná. Neustále se učí i teď na vás a vaší současné nemoci. Vše se přidá k seznamu diagnóz a ověří se správnost postupů. Recept vám pošle AI. V podstatě funguje místo obvodního lékaře. Kde není nutné brát krev nebo dávat injekci či dělat specifické zákroky, tam zastane práci AI. Ulehčí lékaři až 80% práce a veškeré úřadování. Vyplňování karet a údajů i chorobopisů probíhá automaticky na pozadí. Pokud se váš stav zhorší, není problém to okamžitě kdykoliv online konzultovat s AI. Pokud jde jakýkoliv zákrok vyřešit doma, AI naviguje vašeho partnera či děti, jak vám zachránit život a mezitím pošle sanitku. Rezervuje vyšetření a postupy v nejbližší nemocnici. Tam lékaři opět pracují s AI, závěrečné slovo má sice vždy lékař, ale vyhodnocení rentgenu, laboratoře či výsledků a návrh diagnóz dělá opět AI. Náhrobní kámen vám také navrhne a moderními nástroji zhotoví AI. Nemístný vtip.

Chcete stavební povolení? Už žádný projektant, žádné luštění formulářů. Jen sdělíte lidskou řečí to, co potřebujete, rozměry a umístění. AI navrhne postupy, vyplní formuláře. Vy doplníte kresby tužkou, které jen vyfotíte z papíru. AI z nich vytvoří perfektní technické výkresy a okótuje. Popovídá si s vámi o tom, jaké jsou výhody nebo problémy vašeho návrhu, vizualizuje, prohlédnete si do nejmenších detailů, jak bude vypadat váš nový dům či přístavba. Obávaných dvacet stránek zaklínadel počínaje požární bezpečností až po životní prostředí a všechny normy vezme AI z přístupných zdrojů a vytvoří projekt, se kterým nemůže být úřad nespokojen. AI všechny poznatky sdílí online, tedy neexistuje, že právě vy narazíte na úřadě do zdi s tím, že se něco změnilo. AI už o tom ví, už s tím měl někdo problém a upravovalo se to. Cokoliv, co vytvoří AI, je na jedničku s hvězdičkou.

Máte odevzdat daňové přiznání? Chcete zpracovat účetnictví? Snadná věc, zvládnete to úplně sami. Zákony, paragrafy a změny řešit opravdu nemusíte. Nafotíte doklady, paragony, v průběhu roku si čas od času řeknete AI o fakturu. Jen sdělíte, za co má být. Nemusíte umět nic, cokoliv si pamatovat, na všechno se zeptáte, to ověřování a normalizace a „štábní kultura“ všech lejster je čistě záležitost AI. Neudělá nikdy chybu. Můžete jí věci zadávat přes klávesnici nebo jen sdělit přání do krabičky. Pochopí, co chcete, navrhne řešení ke schválení. Pokud jde o opakující se věc, rovnou vykoná, co chcete, nic se neřeší. Formulář, se kterým jste se kdysi mořili hodiny a dny, tak vznikne někde na pozadí, ani ho nevidíte, pokud nechcete. Obsahuje to, co má a je odeslán. Všechno vyřešila vaše AI. Váš asistent, za předplatné tisíc měsíčně, se vám stará o všechno od zábavy, přes zdravotní stav, až po komunikaci s úřady. Tam mají také AI, úředníci již dávno neexistují, stroje si povídají mezi sebou. Pokud máte nějaké resty, nedozvíte se to za tři roky i s pokutou, ale vaše AI vám to řekne včas už tři dny po termínu, že tady hrozí to a to, že AI některého úřadu ji na to upozornila.

Vaše práce je vaše zábava. Cokoliv nudného už se nedělá. Podstatná je kreativita. Tedy jen to, co tu ještě nebylo, co je jedinečné. Variace na jakékoliv téma dělá AI. Cokoliv, co už tu bylo, modifikuje AI. Opakující se činnosti dělá nejlépe AI. Od vás se chce dobrý nápad, něco úplně nového, něco co ještě nikdo nenapsal, nestvořil. Sdělíte to AI, ta to analyzuje, upřesní, vyladíte to společně. Pokud se jedná o přelomovou věc, odměna je vaše. Práce tak, jak jsme ji znali, je minulostí. AI řídí popelářská auta, tramvaje, elektrárny, procesy ve firmách i stroje v továrnách. Lidé pracují jen v sektoru osobních služeb nebo v sektoru vývoje AI.

Vaše děti chodí do školy jen dva dny v týdnu. Nesedí v lavicích, ale cestují po továrnách či zoologických zahradách. V rámci docházky do školy se učí jen to, co si nemohou fyzicky „osahat“ doma u monitoru. Samostatný a nejdůležitější školní předmět jsou sociální interakce. Předcházení konfliktům, správné reakce, týmová spolupráce. Na druhém stupni pak řešení konfliktů ve vztazích a poznání sebe sama a svých limitů.

Děti se s počítačem doslova kamarádí. Mají personalizovaného učitele, který jim jejich tempem sděluje poutavou formou to, co je zajímá. Samozřejmě za tím stojí opět AI. Žádné nudné učebnice, žádné recitování čehokoliv. Dítě si prostě se svým nejlepším kamarádem učitelem z obrazovky povídá. Ten dítě zná pomalu lépe než rodič, přesně ví, co mu jde, co nejde, na co má nadání a kterým směrem ho rozvíjet. Jsou kámoši, povídají si, sdílí nápady. Posouvají se dopředu nenásilnou formou, z každého předmětu dokáže AI udělat zábavu. Normalizované výstupy pro hodnocení dítěte vznikají na pozadí, jednou týdně si učitel povídá s rodiči. Hlavní linkou komunikace je sdílet radost z úspěchů ratolesti a maximálně ji podporovat v jejích zájmech. Nadchnout do oborů, kde má předpoklady a kde se objevily výsledky. Dokonale individuální přístup, čas učitele není omezen, dítě se může poradit beze studu o čemkoliv. Ví, že ho má rád, že bude podporováno. Ví, že učitel je tu kvůli němu. Až jednou půjde na střední či vysokou školu nebo do práce, neexistuje dělat přijímačky nebo pohovory. Pouze si jeho AI popovídá s jinou AI a domluví se. Nemusí se nikdo a nic neustále prověřovat a testovat. AI každého jednoho dokonale zná. Jeho schopnosti, slabiny, výkonnost, potenciál. Neplýtvá se, nedělají se chyby.

Napadá vás ještě něco jiného?

Zdroj:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech-ai-umela-inteligence-neuveritelny-skok-umela-inteligence-ohromila-svet-skoro-dokonalymi-filmy-245995

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-lekari-se-uci-pracovat-s-ai-pomaha-jim-odhalit-nadory-237096

https://umelainteligence.forbes.cz/AI-a-vzdelavani

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz