Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Levný poldr nebo drahá přehrada

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Třicet let probíhají debaty, zda v Nových Heřminovech stavět přehradu, poldry, nebo nic.

Článek

Obyvatelé Heřminov nechtěli přijít o svou vesnici a stejně o ni nakonec přišli. Jen stejný osud nemusel potkat také všechny vesnice níž na řece. Myslím, že v tomto ohledu už je asi po debatě. Teď už to půjde rychle. Proti stavbě se vyslovovalo také hnutí Duha. Teď se tváří, jako že nic, ale přeci jen že poldr by byl levnější.

V okolí mého bydliště několik poldrů je. Super. Jsou to místa, kde obvykle žádná voda neteče, ale za prudkého deště se to umí změnit. Poldry byly postaveny, jenže to není všechno. Musí se udržovat. Stojí to peníze a jinak nic z toho. Snad jen možná do budoucna, pokud přijde velká voda, nedojde ke škodám.

Přehrada je proti tomu mnohem dražší. Nicméně její součástí je automaticky elektrárna, kterou lze kdykoli spustit a zase vypnout. Díky ní můžete zprovoznit síť v případě blackoutu, doplnit deficit výroby ve špičce, vypnout v době přebytku. Taková elektřina je čistá, nepotřebuje palivo. V Nových Heřminovech by nemohla vzniknout žádná velká elektrárna, Opava tu nemá velký průtok. Malý průtok dokáže nahradit výška vodního sloupce, tedy tlak. Ale i tomu se hnutí Duha brání.

Lze předpokládat, že s obnovitelnými zdroji bude významně narůstat tlak na zdroje k doplnění špičky. Bateriová úložiště. To vše přehrada nabízí. Návratnost investice bude na dlouho, ale lze předpokládat, že cena elektřiny bude stoupat. Zejména ve špičce.

Proto by stálo za zamyšlení, doplnit přehradu jakousi menší vyrovnávací nádrží tak, aby elektrárna mohla jet třeba dvě hodiny denně na vysoký výkon, ale řeka po proudu měla alespoň trochu vody po celý den. Nebo dokonce popřemýšlet o druhé nádrži větší, aby bylo možné energii ukládat, tedy vodu čerpat zpět v době přebytku elektřiny v síti.

Přehrada je automaticky zdrojem potravy, zdrojem ryb. Má rekreační účely. A kdo ví, co přinese změna klimatu. Do budoucna je klidně možné, že se může stát nepostradatelným zdrojem pitné vody.

Přehrada tedy neustále generuje určitý příjem, který v čase narůstá s inflací. Těžko říct, zda takový příjem zaplatí stavbu. Spíše ne. Stavba by dnes ale byla zaplacena tím, že by nevznikly obrovské škody na majetku. Je jen otázkou času, kdy se zaplatí znovu. To umí i poldr. Ale na rozdíl od přehrady do budoucna představuje pouze finanční zátěž. A takovou stavbu možná lze považovat za levnější, ale rozhodně ne za ekonomičtější.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz