Hlavní obsah
Aktuální dění

Opatov: Obec se po povodni 1997 poučila

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Lněnička

Opatov se stal v r. 1997 symbolem povodní. Tedy alespoň do doby, než voda dorazila také do Troubek.

Článek

V reakci na povodeň zde mezi léty 1999-2022 probíhala úprava toku Třebovka od horního konce Opatova až do Ústí nad Orlicí, výstavba poldrů a úprava stávajících rybníků. Několik dnů před povodní došlo k varování meteorologů, že hrozí podobná synoptická situace, jako v r. 1997 doprovázená intenzivními srážkami.

Starosta Opatova na nic nečekal. Ihned se domluvil s rybáři, aby otevřeli stavidla alespoň největších chovných rybníků v Opatově. Rybníku Vidlák (nad Opatovem) a rybníku Hvězda (pod Opatovem), aby se navýšila jejich retenční kapacita. S rybníkem Hvězda se při úpravách již počítalo, jako s retenční nádrží. Jenže ten už obec nechrání. Chrání až vesnice po proudu a také města Českou Třebovou a Ústí nad Orlicí. Musím však zdůraznit, že k otevírání stavidel na chovných rybnících kvůli ochraně majetku nikdy dříve nedošlo. Jsou v soukromém vlastnictví a plní chovnou funkci. „Co kdyby zůstaly odpuštěné? Nemá to smysl, vlnu roztáhne přepad…“ Takové padaly argumenty. Průběh současných povodní v Opatově však ukázal, jak jsou liché.

Říčka Třebovka (v Opatově spíše potok) se začala plnit již před deštěm omezenou kapacitou trubky vedoucí ze stavidla rybníku Vidlák a jeho hladina začala klesat. A pak začalo pršet.

Zprvu se nic moc nedělo. Prvních sto milimetrů celkem spolehlivě vstřebaly suché lesy a pole. Ale pozvolna docházelo k jejich nasycení. Až znenadání začaly přetékat hráze dvou malých rybníčků proti proudu, Černého a Terčového. K tomu došlo za posledních min. 60 let pouze právě v r. 1997.

Foto: Jiří Lněnička

Malé rybníky již přetékaly

Od Opatova proti proudu, nad obcí Opatovec, jsou ještě rybníky Sychrovec a Pařez. Oba mají poměrně vysoké hráze nad běžnou hladinou. Zároveň však mají relativně předimenzované bezpečnostní přelivy. Pokud tedy níže po proudu, v menším Sychrovci stoupne voda už o 50 cm, v obci Opatovec je vyhlášen 3. povodňový stupeň, který později poměrně rychle opadá. V tento moment však oba rybníky potenciálně (po vrch hráze) poskytují ještě přibližně 300-400 tis. kubíků retenční kapacity. Tedy téměř stejný objem, který poskytuje také rybník Vidlák. Ten však má přepad lépe dimenzovaný na kapacitu (po revitalizaci) průtoku Třebovky obcí Opatov.

V Opatově tak došlo k poměrně dramatické, přesto nakonec šťastné situaci. Rybník Vidlák se naplnil, odtok probíhal přepadem a současně stavidlem, hladina rybníka byla neustále doplňována z okolních polí i z rybníků proti proudu, ale průtok obcí Opatov zůstal asi po tři dny neuvěřitelně konzistentní. Třebovka až po okraj a rybník Vidlák s mírnou rezervou! Zcela akorát, aby nedošlo k žádným škodám na majetku.

Foto: Jiří Lněnička

Stačilo málo a rybník Vidlák by přetekl

Ano, srážkové úhrny tu nedosahovaly intenzity, jako v Jeseníkách, byly i o něco nižší než v r. 1997. Stačilo však nezačít včas odpouštět stavidlem a voda by jednoznačně přetekla přes hráz Vidláku. Vlna by byla vyšší a voda už by se nevešla do koryta.

Zároveň nedošlo k významnému využití poldrů a obci tak stále zůstala retenční kapacita více než 3 miliony kubíků pro intenzivnější povodeň. (Značná část této kapacity by však neměla vliv na horní část obce a chránila by především města níže po proudu.)

Foto: CHMÚ https://www.chmi.cz/aktualni-situace/hydrologicka-situace/hydrologicka-situace / CC BY-SA 4.0 Mezinárodní

Průtok Třebovky za rybníkem Hvězda v Třebovicích

S menšími rybníky povodí Labe podle mne příliš nepočítá. Řeší především ochranu větších měst a vodní díla s úplně jinou retenční kapacitou. Toto však je velmi inspirující příklad, jak mohou i relativně malé rybníky na malém toku sehrát stejnou roli, jakou mají na větších tocích velké přehrady.

Zároveň si myslím, že mnoho rybníků, pokud mají dostatečně vysoké hráze, by zasloužilo drobné úpravy na přelivech. Přelivy by mohly být dva. První menší (ideálně i regulovatelný), který by sloužil k běžnému udržení hladiny, s kapacitou přelivu pouze pro dosažení druhého, maximálně třetího povodňového stupně. Druhý, výše postavený přeliv by měl kapacitu již velkou, aby nedošlo k ohrožení hráze. Například rybník Sychrovec a Pařez by tak mnohem lépe chránily vesnici Opatovec a pomohly by i chránit Opatov při větším dešti. Jejich význam na ochraně měst níže po proudu by byl zanedbatelný. Ne však zcela nulový. A i to se počítá.

Přikládám dva snímky průtoků na Blanici pro ilustraci. (Z menších rybníků bohužel nejsou dostupná data.) Došlo zde k naplnění přehrady a voda tekla přelivem. Vliv vodního díla (i rybníka) na ochranu je v takový moment zanedbatelný. Přesto přehrada pomohla zachytit první a vyšší vlnu. Podobným způsobem mohou i rybníky chránit alespoň při menších povodních, pokud jejich přeliv není příliš předimenzován a je možné hladinu alespoň trochu měnit.

Foto: https://www.chmi.cz/aktualni-situace/hydrologicka-situace/hydrologicka-situace / CC BY-SA 4.0 Mezinárodní

Neregulovaný tok Blanice, nad přehradou

Foto: https://www.chmi.cz/aktualni-situace/hydrologicka-situace/hydrologicka-situace / CC BY-SA 4.0 Mezinárodní

Blanice pod nádrží. Když došlo k naplnění přehrady, voda tekla přelivem. Průtok pod přehradou se tak podobal průtoku nad přehradou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz