Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Bromance: Jak muži objevili nový druh kamarádství a proč se jim líbí víc než manželství

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: generováno Microsoft Designer

Vítejte ve světě bromance. Vztahu, kde emoce nekazí city, objetí není trapné a grilování je srdcovou záležitostí. Proč si muži často rozumí lépe mezi sebou než doma?

Článek

Bromance jako nový druh lásky?

V dnešní době už nikoho nepřekvapí, že lidé nacházejí útěchu a štěstí nejen v romantických vztazích, ale i v těch platonických. A jedním z fenoménů posledních let, který přitahuje stále větší pozornost, je tzv. bromance. Co to vlastně znamená? Je to hluboké přátelství mezi muži, které jde za hranici běžného kamarádství, přičemž se vyznačuje nečekanou dávkou intimity. Ovšem stále v rovině platonické. Jednoduše řečeno, bromance je emocionální spřízněnost, jaká se někdy blíží bratrské lásce, ale neohrožuje ego žádné ze zúčastněných stran.

A proč by měla? Vždyť muži mají jeden druhého rádi. Ale s opatrnou dávkou ironie. „Láska mezi chlapy? Jasně, ale nečekejte, že se to přizná nahlas.“

Grilovačky a playstation: Mužský rituál?

Typické situace, kdy bromance kvete, jsou často spojené s grilováním, sledováním sportovních utkání nebo dlouhými herními maratony na PlayStationu. Muži nacházejí v těchto aktivitách zvláštní rituální hodnotu. Kamarádství se utužuje při společném dělání (ne)důležitých věcí. Kdo potřebuje hluboké konverzace, když je na stole šťavnatý steak a nová FIFA?

„Proč je grilovačka taková paráda?“ můžete se zeptat kteréhokoliv muže. Odpověď bývá jednoduchá: „Protože maso! A pivo.“ Přitom v zákulisí se odehrává hlubší proces. Během grilování vzniká nepsaná dohoda. „Já pohlídám maso, ty otevřeš další plechovku. Tohle je opravdová týmová práce.“

Emoční dostupnost? Kdepak!

Ironií bromance je, že čím více emoce chybí, tím více jsou přítomné. Ve světě plném emoční otevřenosti a citových výlevů působí bromance jako přístav klidu. Není třeba o pocitech mluvit, není třeba nic vysvětlovat. Jen si stačí sednout, mlčky sledovat zápas a vzájemně si rozumět. Tady má slovo svůj vlastní význam. Místo „miluju tě, kámo,“ zazní prosté „další pivo?“

I v tomhle minimalistickém projevu je ale něco obdivuhodného. Ticho mezi přáteli totiž není trapné. Je to právě ticho, které v sobě skrývá hloubku přátelství, a právě v tom je bromance tak neobyčejná.

Náhrada za manželství?

A proč mají někdy muži tendenci bromanci upřednostňovat před manželstvím? Odpověď se skrývá ve slovech „nenáročnost“ a „porozumění“. Když tráví čas se svým nejlepším kamarádem, nemusejí se přetvařovat. Nikdo je nenutí do hlubokých rozhovorů o citech, nikdo jim nepřipomíná povinnosti. Navíc, mužský přítel zkrátka chápe, proč se dá celé odpoledne strávit sezením na gauči, sledováním seriálu, aniž by se člověk cítil provinile.

Manželství je na druhé straně svazkem, kde je třeba neustále pracovat, vyjednávat a pečovat o vztah. Bromance nabízí něco jednoduššího. Možnost být sám sebou, v pohodě, bez zbytečných komplikací.

Když emoce neznamenají problémy

V bromanci neexistuje tlak. Nemusíte neustále dokazovat svou hodnotu nebo svůj zájem o vztah. Když přijdete pozdě na grilovačku, nečeká vás žádný vyčítavý pohled, jen otázka „máš s sebou pivo?“ A když zrovna nechcete mluvit, nikdo vás nenutí. Tady se emoce neprojevují slovy, ale činy. Podržet dveře, přinést další plechovku, poplácat kamaráda po zádech. To jsou ty správné gesta.

Humor jako základ všeho

Dalším klíčovým prvkem bromance je humor. Ne ten, který by měl být sofistikovaný a promyšlený, ale ten, který vzniká spontánně. Místo hlubokých filozofických úvah stačí jeden dobrý vtip, lehká ironie nebo šťouchnutí do žeber. Humor je kořením bromance. Je to způsob, jakým se muži vyrovnávají se světem kolem sebe, a jaký jim umožňuje udržet si odstup od vážných témat.

A co je na tom nejlepší? Mužský humor nevyžaduje schválení. Může být hrubý, nesmyslný nebo úplně dětinský. Pořád bude fungovat. Stačí se zasmát, poplácat po zádech a všechno je v pořádku.

Co si ženy myslí o bromanci?

Ženy často sledují mužské přátelství s lehkým pobavením, ale zároveň s určitou závistí. „Proč mi nikdy nepřinese pivo, když ho poprosím?“ zaznívá častá otázka. Bromance totiž vytváří prostor, kde se nemusí řešit složité věci, a kde je všechno jednoduché a spontánní. A to je něco, co v běžném partnerském vztahu někdy chybí.

Ale možná právě proto je bromance tak úspěšná. Je to ventil, který mužům umožňuje uniknout z každodenní rutiny, a přitom si užít přítomnost svého kamaráda. A kdo by takový vztah nechtěl?

Muži jsou prostě jiní

Bromance je důkazem, že mužské přátelství je nejenom možné, ale také prospěšné. Je to vztah, který nevyžaduje mnoho úsilí, ale přináší spoustu radosti. Muži si v něm mohou odpočinout, být sami sebou, a přitom cítit, že jsou součástí něčeho důležitého. Takže až se příště váš partner bude chystat na „chlapskou grilovačku“, vzpomeňte si, že to není jenom o masu a pivu. Je to o přátelství, které jim umožňuje být těmi, kým skutečně jsou.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz